CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

25 éves a vámszakma, hagyományos, rangos soproni találkozója

A soproni Vámszakmai Napokat a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége november 10-11-én rendezte meg a Hotel Sopronban.

25 évvel ezelőtt, tehát 1985-ben az akkori Kereskedelmi és Iparkamara vámügyi tagozata szervezte meg az első soproni vámszakmai napokat. Akkoriban általános igény mutatkozott arra, hogy a vámszakmával foglalkozó civil oldal, a vámügyintézők számára legyen egy rendszeres, továbbképző fórum, ahol a legfrissebb információkat meg tudják kapni a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága különböző szintű vezetőitől, szakemberektől, előadóitól, akik a napi munkavégzés során a legfrissebb információk birtokában vannak.

Fekete Antal főtitkár Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének elnöke (VJASZ elnöke elmondta: Az elmúlt 25 esztendőben hazánkban a gazdasági és a politikai életben egyaránt sok minden megváltozott, volt egy gazdasági rendszerváltás, a vámterületen is sok minden történt. Például bevezették a halasztott vámfizetést, megalkották a vámtörvényt 1995-ben, majd 2004-ben megtörtént az uniós csatlakozásunk is.

- 1993-ban alakult meg a Vámügynökségek és Vámközreműködök Magyarországi Szövetsége, majd az uniós csatlakozásunkat követően, a vámmunka iránti igény csökkenése miatt új szakterületeket is felvett a szövetség a tevékenységei közé.

Fekete Antal főtitkár hozzátette:

- Tagjaink számára megnyitottuk, lehetővé tettük és segítettük a jövedéki tevékenységgel való foglalkozást, majd a környezetvédelmi termékdíjjal való foglalatoskodást is. Így szövetségünk napjainkban a Vám - Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége néven él és dolgozik, mint szakmai érdekvédelmi szervezet.

- Az idei, jubileumi rendezvény három fő témkör köré volt csoportosítható: vám-, jövedék- és környezetvédelmi termékdíj.
- Mindhárom szakterületen sok változás volt az elmúlt időszakban és várható a közeljövőben is, új jogszabályok, módosítások lépnek hatályba ezeken a szakterületeken. Ezekről tartott előadásokat és konzultációt, fórumot a kétnapos rendezvényen összesen 11 előadó.

Fekete Antal beszámolt arról, hogy a rangos szakmai eseményen – a 25 évre tekintettel egy rövid ünnepi visszatekintés után – dr. Berényi János elnök a szövetség által alapított Szent Máté díjat adta át több olyan külsős szakembernek, akik a 25 év során a szövetség munkáját segítette, támogatta. Többek között: dr. Nagy János, a Vám és énzügyörség országos parancsnoka, Parrragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjének a vámszakmaterületen végzett munkáját ismerték el.

A Szövetség egy másik díjat is alapított a szövetség tagjai, képviselői számára. A Pro Teónium díjat hét olyan személynek adományozta az elnökség, akik régóta aktívan tevékenykednek a szövetség életében és példamutató szakmai és emberi magatartást tanúsítanak. Dr. Nagy János, a VPOP parancsnoka elismeréseket adott át azoknak, akik a kezdetek kezdetén az első rendezvény megszervezésében és azóta is a soproni vámszakmai napokon, vagy a szövetség életében jelentős szerepet játszottak. A Sopronban tartott Vámszakmai Napok programjában a következő előadások hangoztak el:

Vám- és Pénzügyőrség, 2010 (Dr. Nagy János altábornagy, országos parancsnok, VPOP), Függő játszmák: a magyar gazdasági jelene és jövőbeni kilátásai (Parragh László, elnök, MKIK). A vámjogszabályok változásai 2009. december 1-jével (Tolnainé Dr. Tóth Veronika, főosztályvezető-helyettes, PM), Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása 2010. január 1-ével, különös tekintettel a szolgáltatásokra vonatkozó teljesítési szabályokra (Vira Sándor, adószakértő). A Szolgáltatási irányelv bevezetésének hatása a hazai engedélyezési gyakorlatra (az MKEH szemével) (dr. Kaufmanné Szirmai Katalin főigazgató, MKEH), Vámigazgatói tájékoztató (Torda Csaba ezredes, vámigazgató, VPOP), A Modernizált Vámkódex és a jelen vámjogi helyzet viszonya (Teleki József alezredes, vámigazgató-helyettes, VPOP) A származási szabályok és a HR változásai (Kállóné Gallé Júlia, alezredes, osztályvezető, VPOP), A július 1-jei vámjogi módosítások áttekintése, ezek gyakorlati hatásai (Barcza Attila hadnagy, mb. osztályvezető, VPRK).

A november 11-i programban A fémkereskedelmi engedélyköteles anyaggal végzett tevékenységre vonatkozó törvény hatályba lépésével kapcsolatos vámhatósági feladatok, ügyintézői lehetőségek, (Dr. Vanner Gábor ezredes, jövedéki igazgató, VPOP), A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény változásai január 1-jével (Borsányi-Bognár Levente, főosztályvezető-helyettes, KvVM), A környezetvédelmi termékdíj változásával kapcsolatos technikai és gyakorlati változások, az ez évi tapasztalatokról szóló előadások hangoztak el, és fórumot is tartottak a témában. Az importot terhelő általános forgalmi adóra vonatkozó önadózói engedély lehetőségének kiterjesztése, a közvetett képviselő önadózása a gyakorlatban címmel Fekete Antal, adószakértő tartott előadást.

NP



2009. november 12., csütörtök 22:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület