CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Rendhagyó történelemóra a Vas' Villában német diákoknak

Nyolc, németországi diák érkezett Sopronba, hogy a rendszerváltozás és a Berlini Fal leomlásához vezető történelmi eseményekről a Páneurópai Piknik és határáttörés helyszínén tájékozódjanak. A Kempten mellől érkezett diákok az esemény szervezőivel és több résztvevőivel is találkoztak Sopronban.


A mai programjuk során a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában a soproni diákokkal együtt tekintették meg a német vendégek dr. S. Kárpáti György filmjét, amelyet követően Bella Árpád, egykori határőrparancsnok személyesen mesélte el az általa átélt eseményeket.

A Páneurópai Piknik eseményeit a szovjet rendszer morális és fizikai megsemmisülése egyik biztos jelének tartja a volt határőrparancsnok, aki részletesen és szemléletesen emlékezett az 1989. augusztus 19-i napra.

A rendhagyó történelemórán a diákok számos kérdést is feltettek Bella Árpádnak. A leginkább az foglalkoztatta a német fiatalokat, hogy miként hozta meg a határőrparancsnok azt a döntését, hogy ellenállás nélkül átengedi az NDK-s menekülteket. Bella Árpád részletesen is beszélt arról a helyzetről, amikor a parancs és a humánum közötti választásnak erkölcsi súlya alatt kellett dönteni, vállalva a felelősséget.

Soproni programjuk során a németországi diákok Fertőrákoson felkeresik Baltigh Jenőnét, aki számtalan NDK-s menekültnek segített azokban az időkben, és megnézik Csapó Imre Vasfüggöny Múzeumát is, mielőtt szombaton a Terror Háza Múzeum anyagát is megtekintik majd Budapesten.

A német diákok nagyon érdekesnek és különlegesnek azt tartják a 20. évvel ezelőtti történelmi folyamatokkal való helyszíni ismerkedésük során, hogy számtalan szemtanúval találkozhatnak, így első kézből és hiteles forrásból juthatnak ismeretekhez.

BTÉ



2009. november 12., csütörtök 23:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület