CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Handler-jubileum: iskolatörténeti és alkotói tárlat nyílt a Liszt-központban

Jubileumot ünnepel idén a Handler Nándor Szakképző Iskola: a soproni iparosképzés 125. éves évfordulóját. Ennek alkalmából ma iskolatörténeti tárlat nyílt a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ első emeletén. A kiállítás egyben az iskolában tanuló alkotók tárlata is.

Képgaléria

Az alkotó diákok tárlatát immár harmadik alkalommal rendezik meg, de az idei jubileumhoz kötődő iskolatörténeti tárlat, a megjelentek száma, a kiállított anyagok sokszínűsége, a színvonalas műsor igazán ünnepivé tette az eseményt.

Diákok, volt diákok, tanárok, az iskola nyugdíjas pedagógusai, szülők jelenlétében Králik Tibor iskolaigazgató köszöntőjét követően, dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg a kiállítást, majd Károlyi Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestülete elnöke is szólt az egybegyűltekhez.

Králik Tibor kifejtette: Az iskolának rangos hagyományai biztos alapot jelentenek a jövőre. A jubileumi rendezvények, a kiállítások, versenyek, a diákok és szülők iskolatörténeti vetélkedője mind-mind a ,,handleros összetartozás” gondolatot erősítik, amiben benne van a 125 éves múlt, a ketózdeti vasárnapi rajziskolától Pesti Barnabás örökségén át, a mai művészeti szakoktatásig.

Az iskolatörténeti kiállítás a múltról szól, amire minden handleros és a város is büszke lehet, az iskola alkotóinak kiállítása pedig, arról, hogy mire képesek a tanulók. Ráadásul az intézményben oktatott minden szakma tanulói kiállították munkáikat, amelyek annak tanúságai, hogy Handler Nándor szellemi örökségéhez méltóan, az, aki szakmáját hivatásszerűen szereti, értékeset és szépet alkot.

Handler Nándor, a névadó egyben abban is példakép, hogy ő magát nem tartotta művésznek, ugyanakkor alkotásai annak bizonyítékai, hogy hivatásszerűen végezte a munkáját, ezért maradandót alkotott.

Králik Tibor hangsúlyozta: a handlerosok feladata, hogy ápolják, amire büszkéknek kell lenniük, feladatuk, hogy a jelenben megmutassák, hogy mire képesek, a jövőben pedig az, legyenek olyan mesteremberek, akik alkotnak, gyarapítják környezetüket, közösségüket.

A soproni önkormányzat nevében, dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg a tárlatot.

- A soproni önkormányzat mi vagyunk, a soproni emberek, a Handler Iskola pedig mindazok, akik oda tartoznak, akik a handleros lelkiséget, szellemiséget összefogást fontosnak tartják, és azt őrzik – fogalmazott dr. Simon István, aki kifejtette: minden diák tehetséges valamiben. Az iskolába járás tulajdonképpen egy tehetségkutatás, az iskolába járás során kiderül, hogy ki miben tehetséges: az irodalomban, a rajzban, a sportban, a matematikában…

- A jubileumi tárlat azt mutatja, hogy milyen nagyszerű tehetségek vannak közöttünk. A kiállítás pedig, arra is alkalom, hogy megmérjük magunkat egymáshoz képest, az alkotói munkához képest – mondta Sopron alpolgármestere.

A jubileumi tárlat azért is jelentős, mert a fiatalok szemlélete, gondolatvilága, frissessége tükröződik vissza az alkotásaikban. Erre az eredeti látásmódra nagy szüksége van a felnőtteknek is – fejtette dr. Simon István alpolgármester.

Károlyi Gyula, ipartestületi elnök a szakmaszeretet fontosságáról szólt, és arról, hogy a társadalomnak nagy szüksége van jó, a mesterségüket ismerő és szerető szakemberekre. Az ünnep alkalmából az Ipartestületek Országos Szövetsége elismerését adta át a Handler-iskola igazgatójának.

B. Tóth Éva



2009. november 12., csütörtök 23:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület