CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Múzeumok Őszi Fesztiválja: időutazás Sopronban és Sopron Vármegyében

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Soproni Múzeum a Storno-házban(Fő tér 8.) a Határtalan történet című új állandó kiállítást előadással egybekötött rendhagyó tárlatvezetéssel mutatta be az érdeklődőknek. A különleges élményt jelentő egyszerre szakszerű, szemléletes és élményszerű tárlatvezetést dr. Kelemen István történész tartotta.

képek Képgaléria

A Múzeumok Őszi Fesztiváljára aligha szervezhetett volna méltóbb programot a Soproni Múzeum, mint azzal a nyílt nappal, amelyen a Határtalan történet állandó kiállítást végigjárva, Sopron elmúlt 500 évében tehettek időutazást a látogatók.

A kiállítás rengeteg kuriózumot, érdekességet tartogat még a Sopron helytörténetében jártas látogatóknak is, ugyanakkor a kiállítás rendezői friss felfedezéseket is bemutatnak, illetve a tárlaton számos, eddig nem látott tárgy is megtekinthető. A legutóbbi múzeumfejlesztésnek köszönhetően pedig, számtalan olyan dokumentum, amely nagyon sérülékeny, digitalizálásra került, így az érintőképernyők segítségével megtekinthetőek, tanulmányozhatóak.

A tárlat Sopron múltján kronológikus sorrendben vezeti végig a látogatót, és a történelmi, politikai események mellett hangsúlyt helyez az adott korban élő emberek mindennapjainak a bemutatására is.

A fotók, tárgyak, viseletek sokat elárulnak a korabeli életről, amellyel az azonosulást, a beleélést segíti az is, hogy számtalan kiállítási tárgy (nyilván kor- és élethű másolat) kézbe vehető. A korabeli filmek tetszés szerint megtekinthetők, vannak hozzáférhető háttéranyagok, és hallgatható hanganyagok, zenék is.


Először látható kiállítva az a XVI. századi patríciusruha, amelyet egy kecsketemplomi ásatáskor találtak, de lenyűgözőek a korabeli női ruhák, mesterremekek, címerek is.

A látogatóbarát kiállításon egy, a XIX. század végéről származó velocipéd előtt fotózkodhat a látogató, a háttérben a korabeli Várkerülettel, ahol éppen egy villamos közeledik. Az elkészült felvételt azon nyomban tovább lehet küldeni emailben, mintegy emlékül a valamikori Sopronban tett időutazásból.

A mozgókép, a film megjelenésének korszakából szintén egyedülálló felvételek tekinthetők meg a város fontos eseményeiről: így képkockák az 1921. évi népszavazásról és a Hűségkapu avatásának ünnepségéről is.

A kiállítási vezetőfüzet pedig abban segít, hogy párhuzamba állíthatók legyenek Sopron, az egykori Sopron Vármegye, Magyarország, valamint a világtörténelem fontosabb eseményei, ezáltal fény vetül Sopronnak és térségének az európai és a magyar kultúra e fontos találkozási pontjának történelmi szerepére, nehezebb és reménytelibb időszakaira.

B. Tóth Éva

Kapcsolódó oldalak:

Határtalan történet - Sopron és környéke a koraújkortól napjainkig

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága Soproni Múzeuma

 



2009. november 17., kedd 22:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület