CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Egyes intézmények veszítettek, mások nyertek a jelentkezői számokkal

Bár nőtt a felvételi jelentkezők száma, nem minden intézmény örülhet az adatoknak.

Arányaiban a legnagyobb elsőhelyes jelentkezői létszámbővülést a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája érte el, de a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola - a Heller Farkas nélkül is - 65 százalékos jelentkezés-növekedést produkált. A tavalyi évhez képest a legtöbb elsőhelyes jelentkezőt az ÁVF, a Harsányi János Főiskola és a Károly Róbert Főiskola veszítette arányaiban.

A felvételi számok a finanszírozás átalakítása óta kulcskérdés az intézmények körében, hiszen az elsőhelyes jelentkezések alapján dől el, hogy mely egyetem vagy főiskola mennyi államilag támogatott helyet kaphat a következő tanévben. Az Edupress idén is összeszedte a nyertes és háttérbe szoruló intézményeket. Az elsőhelyes jelentkezéseket vizsgáltuk, az összejelentkezői szám ugyanis félrevezető, hiszen az egy jelentkező által megjelölt összes jelentkezés szerepel az adatok között. A jelentkezői létszámbővülés az adatok jelenlegi állása szerint nagyjából 9-10 százalék tavalyhoz képest.

A legjelentősebb növekedést a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája érte el idén, a tavalyi adatokhoz képest csaknem 135 százalékos elsőhelyes jelentkezői létszámbővülést produkált. Tény, hogy 2008-ról 2009-re viszont a legnagyobb arányú jelentkezői létszámcsökkenést (36,9 százalék) szenvedte el a főiskola, az idei növekedés azonban a 2008-as adatokhoz képest is jelentős.

Szintén jelentős az érdeklődés növekedése a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola iránt, amely idén már meghirdetette az új, művészeti karán induló képzéseit. Az intézmény január elsejétől ugyan a Heller Farkas Főiskolával összeolvadt, a tájékoztatóban még külön szerepelt, így a jelentkezői létszámot is külön vizsgálták. A BKF 65 százalékos elsőhelyes jelentkezői bővülést ért el, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája pedig 10 százalékot.

A Tomori Pál Főiskola és a Szent István Egyetem csaknem 50 százalékkal több elsőhelyes jelentkezést vonzott, mint tavaly. Utóbbi nagyrészt a Tessedik Sámuel Főiskolával történt integrációjának köszönheti ezt a növekedést.

Csaknem 15 százalékkal növelte jelentkezői létszámát az idén az ELTE, amely így 15.000 elsőhelyes jelentkezésével és több mint 26.000 jelentkezésével messze a legnépszerűbb intézmény Magyarországon. 2000 fős elsőhelyes jelentkezői bővülését részben mesterképzéseinek köszönheti. Érdemes megjegyezni, hogy az ELTE-t a debreceni és a szegedi egyetem követi a sorban fej-fej mellett, nagyjából 4500 fővel kevesebb, 10.500 fős elsőhelyes jelentkezői létszámmal. Az ELTE az elsőhelyes jelentkezők 11 százalékát vonzotta idén.

15 százalék feletti növekedést ért el továbbá a bajai Eötvös József Főiskola (23,9), a Nyíregyházi Főiskola (19,4), a Semmelwies Egyetem (15,8), a győri Széchenyi István Egyetem (19,6), illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (16,5). Ezek közül a nyíregyházi és a győri intézmény meghirdetett mesterképzéseire érkezett jelentős jelentkezői létszámnövekedés, mivel azonban a mesterképzéseknél a jelentkezések, nem a jelentkezők száma van feltüntetve, ebből egyértelmű következtetést az elsőhelyes jelentkezések alakulására nem lehet levonni.

Több mint húsz százalékot veszített elsőhelyes jelentkezői létszámából az Általános Vállalkozási Főiskola, a Harsányi János Főiskola, illetve a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola. Ezek közül csak a Harsányi János Főiskola nem indított idén sem mesterképzést. 12 százalék fölött van a Szolnoki Főiskola létszámvesztése, illetve 8 százalék körül az IBS és a Kodolányi János Főiskoláé.

A művészeti képzéseket nyújtó intézményeket érdemes külön vizsgálni, azok esetében ugyanis gyakran az induló képzések ciklikussága miatt tapasztalható jelentős jelentkezői létszámingadozás évről évre. Ettől eltekintve szép arányban növekedett a Zeneakadémiára jelentkezők száma (48,6), szinte ugyanolyan arányban, 30 százalékkal nőtt a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelentkezői száma - utóbbinak elsősorban az idén meghirdetett mesterképzései miatt -, és csak kicsivel nagyobb mértékben, 31,5 százalékkal a Színház-és Filmművészeti Egyetemre jelentkezők aránya. Meg kell jegyezni, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskola 2009-ben 2008-hoz képest 46 százalékot veszített jelentkezői létszámából az el nem indított képzések miatt, és idén ugyan növekedett, még így sem éri el a 2008-as jelentkezői létszámot.

Az egyetlen művészeti egyetem, amelyre csökkent e jelentkezői létszám, a Magyar Képzőművészeti Egyetem. Ide 4,6 százalékkal jelentkeztek kevesebben, mint 2009-ben.

Végül a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete 80 százalékkal növelte idén elsőhelyes jelentkezői létszámát úgy, hogy tavaly is - igaz csak kis mértékű - jelentkezői létszámbővülést tapasztalhatott.

Forrás: EduPress



2010. április 02., péntek 10:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület