CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Pécsi és hódmezővásárhelyi csapat megy a világversenyekre

Immár második alkalommal rendezte meg a Festo a Dunaújvárosi Főiskolával (DF) közösen a II. Robotino Olimpiát és Mobil Robot Kupát április 19. és 20. között. A rendezvényre 27 egyetem diákjai neveztek, melyek közül 15 csapat mérhette össze találmányát. A középiskolás korosztályból 9 intézmény tanulói vettek részt a rangos eseményen.

Mindkét kategóriából egy-egy team juthatott tovább, az egyetemisták közül a Pécsi Tudományegyetem Pollino csapata vehet részt a szingapúri döntőn, míg a középiskolások versenyében a Hódmezővásárhelyi KZS Team, a HISZK Gregus Máté Tagintézmény csapata nyert, ők Londonba látogathatnak a WorldSkills versenyre.

A rendezvény fő célkitűzése az volt, hogy a mechatronika gyakorlati és elméleti területeit összekapcsolja, valamint a mobil robotika fejlődését népszerűsítse. A mobil robotok készítésével a hallgatók bemutathatták kreativitásukat, és kézzelfoghatóvá tették az elméletben megtanultakat. A felsőoktatási intézmények hallgatói a II. Robotino Olimpián prezentálhatták különleges robotfejlesztéseiket, a legsikeresebb csapat pedig lehetőséget kapott, hogy a szingapúri világversenyen képviselje hazánkat.

A középiskolásoknak szóló, idén első alkalommal megrendezett Mobil Robot Kupán a kilenc csapat közül a legeredményesebb robot pedig a londoni WorldSkills versenyre kapott biztos továbbjutási esélyt. A Dunaújvárosi Főiskola és a Festo Didactic több mint tíz éve működik sikeresen együtt, mely szövetség főként a mérnökképzés fejlődésére koncentrál. A Festo vállalat elsődleges feladatának tartja a gyakorlatorientált képzés támogatását, a kreativitás, problémamegoldás képességének fejlesztését. Az általuk idén a főiskolán megrendezett RoboCup verseny több mint 15 éves nemzetközi hagyománnyal rendelkezi. Az itt bemutatott robotfejlesztés, a Robotino egy mindössze 30 cm-es automatizált (önjáró) robot, mely nemcsak az előtte mozgó tárgyakat, embereket érzékeli, de a különböző akadályokat is képes elkerülni. A robotokat a diákok számítógépes vezérléssel működtetik, melynek segítségével az információkat továbbítják a szerkezetnek.

A rendezvényen különböző Festo Robotino programozási feladatokat kellet megoldaniuk a versenyzőknek, illetve több tesztelési műveletet hajtottak végre. Ezalatt a látogatók számos érdekességgel találkozhattak az ún. tudományos játszótéren: büntetőt rúghattak a Robotino kapusnak, megcsodálhatták a tollhordozó Robot Inast, pneumatikus golyós játékot és GoKartot próbálhattak ki, valamint DUF Campus-túrán vehettek részt.

Az idei esemény szenzációjának számított a Németországból hazánkba hozott AirJelly, a lebegő robot medúza, melyet először mutattak be Magyarországon. A különleges szerkezet a halakéhoz hasonló finommozgásokat (pneumatikus mozgást) végez, mely ez idáig egyedülálló a repülés történetében, s amelyet ipari alkalmazásban kívánják a későbbiekben használni.

Forrás: EduPress



2010. április 21., szerda 10:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület