CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Ezután négyezerrel kevesebben olvassák a cikkeimet…

Ezután négyezerrel kevesebben olvassák a cikkeimet…

 

Vásár. Mindent el akarnak itt adni. Bőrnek álcázott műbőr cipőt, a takarítást élvezetté változtató porszívót, önműködő palacsintasütőt. Vásári hangulat vásári mega-áron. Vebszájt is van, jól hangzik, bár nem igen kapós. Mint a téma után érdeklődő, közelebbről megnézem. Internetes újság főoldala, legalábbis annak tűnik. Áruként mutogatják, cikkről-cikkre. Bámul a jóhiszemű közönség, végre valami, amit csak nézni kell, és tuti ingyen van. Mert ravasz dolog ám a márketing! Rajtam nem fognak ki, fölényesen hallgatom a szöveget, amely csúcspontjához közeledve a következő baromságban teljesedik ki:

  • Ma ezt az oldalt nulla számú ember nézi, ám két nap múlva, amikor az interneten lesz, négyezren kattintanak majd rá: így, ha ön itt helyezi el reklámját, annak nézettsége egyik napról a másikra négyezerrel nő.
És az ámuló népekkel együtt szó szerint nekem is leesik az állam. No, nem a hirtelen megugró látogatottság adataitól, hanem azoktól a cikkektől, amelyeket az internetes oldal böngészése közben találok. Konkrétan kettőt egy helyi lapnak az általam leadott cikkek közül. Ugyan a cím összefolyik a szerző nevével, az illusztrációt is önkényesen kicserélték, de ezek az én írásaim, egy számomra - minden tekintetben - idegen internetes újság kezdőlapján.

Örvendjek neki, mondja egy újságíró ismerősöm, miközben nekem ellilul a fejem. Arra a kérdésre, hogy a tudtom, megkérdezésem és főeg beleegyezésem nélkül hogyan kerültek cikkeim ilyen módon a nyilvánosság elé, különböző válaszokat kapok, attól függően, hogy éppen ki a megkérdezett személy, és az érintettek közül éppen kinek a jelenlétében zajlik a párbeszéd. Igen élénk képzelőerőre vall az érintettek válasz-variációinak tartalma. Míg a kiadó állítja, hogy az, ami az interneten lesz, nem más, mint a nyomtatott sajtótermék internetes változata, addig egyértelmű, hogy - az egészen más néven megjelenő - internetes újság ez előbbire csupán, mint támogatóra utal.

Nem tudom, hogy az egyébként dinamizmust követelő web-újság szerkesztést hogyan győzi majd az a csapat, amelynek észjárása csupán három nap elteltével fogta fel, hogy a szerzői jog kifejezés mit takar, miközben a saját maga által kinyögött két mondatában három helyesírási hiba van. A rég leszedett kiállítási anyagot sem fogják csak azért visszaszerelni, mert a nevezett helyen még a legfrissebb hírek között szerepel.

Vásári közönség, kiadó, főszerkesztő, újságírók, hirdetők, és olvasók: a történet igen sokszereplős. Az újságírókkal etikátlanul elbántak. A többiekkel mi lesz?



2000. május 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület