CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Capuccino, vasárnap délután

Capuccino, vasárnap délután

Az idők gyors változásával a folyamatosan és ugyanakkor kiszámíthatatlanul alakuló körülményekhez való alkalmazkodás nem csak az érvényesülés, hanem hovatovább a túlélés alapkövetelménye.

Míg úgy ezelőtt tíz évvel egy pénzes álláshoz jutás - a végzettségnél alig fontosabb(?) - követelményeként az agilitást (a pofátlanul rámenősséget) jelölték meg, addig ma új kihívások új követelményrendszerében a diploma és a nyelvismeret mit sem ér egy, azóta mindinkább nélkülözhetetlennek bizonyuló és kétségtelenül jól hangzó - terhelhetőségnek nevezett - tulajdonság hiányában.

Ezt örökölni vagy tanulni nem lehet, ehhez hozzászokni lehet. Amennyiben egy kisiskolás iskolatáskáját megemeljük, és órarendjét végignézzük, kétség nem fér ahhoz, hogy iskolarendszerünk egyébként - a szó szoros, és átvitt értelemben is - ezért igazán sokat tesz.

A magát terhelhetőnek tartó egyén a vasár- és ünnepnapok, a rendes nyári szabadság lényegi tartalmát az értelmező szótár szerinti meghatározásból sem érti, és hogy cége mobiltelefonnal teszi őt minden pillanatban elérhetővé, valamint, hogy folyamatos munkavégzését a telefonhívások átirányításával frappánsan miként oldja meg, azt az alapvető munkafeltételek egyikének, sőt alapvető munkajogának tartja.

Villamosságtanban a terhelhetőséget az a határ jelenti (pl. megengedett legnagyobb áram, vagy feszültség), ameddig egy hálózati elem (generátor, vagy fogyasztó) káros elváltozás nélkül terhelhető.

Mert, ugye képszerűen szólva, ha egy húsz voltos égőt kétszázhúszra kötnek be, akkor az robban, és ha a háromezres fordulatszámra tervezett motort a kétszeresére pörgetik, valamivel látványosabban, de szintén.

*

Vendégem, a terhelhető, vasárnap délután, teljes és folyamatos készenlétben, mobiljával az asztalon várja, hogy a capuccinot neki elkészítsem. Folyamatosan csörög ide-oda, folyamatosan intézkedik. Egyszer csak a tejszínhab után, de még a csokireszelék előtt felpattan, és a fülére szorított mobillal kirohan. Este visszahív és elnézést kér. Megígéri, hogy egy hét múlva újból felugrik egy capuccinóra. Már előre sajnálom.
Nem annyira őt, mint a kagylóba önött kávét.



2000. szeptember 15., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület