CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Egy futballkirály halálára...

ISTEN VELED, PEPI BÁCSI


Fekete zászlót lobogtat a májusi szél az Anger-réti futballpályán. Vasárnap hajnalban, életének 88. évében soproni otthonában elhunyt a SFAC futballkirálya, Scheidl "Peps" József, vagy ahogy a hivatalos Sopron ismerte, az egykori futballzseni Soproni II József, a legendás jobbszélső.

Peps nekünk, soproniaknak azt jelentette, amit a fradistáknak Sárosi György doktor. Talán nem is volt véletlen az a barátság, ami kialakult a két nagyszerű sportember között, mert Scheidl József mindig is példaképének tekintette a Fradi zseniális labdarúgóját. Pepi bácsi mindhalálig hű maradt Sopronhoz, az Angerhez, a SFAC-hoz. Sajnos, nem érhette meg szeretett klubja 100. születésnapját, legkegyetlenebb ellenfelét, a halált nem tudta kicselezni. A nagybetűs életben azonban mindenütt megállta a helyét, a pályán, az Angeron, ahol most még a fűszálak is gyászolnak. Tegnap este a soproni borozókban a futball barátai csak arról beszéltek, hogy Peps elment, nagyszerű partnere, a Jancsi után (Németh János - a szerk.). Peps szerepelt az 1936-os berlini olimpián is, tagja volt a magyar labdarúgó-válogatottnak, s ha nem olyan 100%-os lokálpatrióta, akkor minden bizonnyal magára ölthette volna a Ferencváros, az Újpest, a bécsi Rapid vagy az Ausztria Wien mezét is. De Scheidl József a leghűségesebb soproniak egyike, a Civitas Fidelissima szellemében élt mindhalálig. Ha kellett, akkor mint városházi altiszt, aztán égetőmester a téglagyárban, a Soproni KIK igazgatója, a talajerő-gazdálkodási vállalat alkalmazottja, bortermelő poncichter, de főleg - és ez a legfontosabb (!) - piros-fehér mezt viselő labdarúgóként. Túl az ötödik ikszen is. Sebes Gusztáv, a magyar labdarúgó-válogatott talán legeredményesebb szövetségi kapitánya az Aranycsapatba is be akarta építeni Pepset, ám ez a szándéka adminisztratív okok miatt meghiúsult. Soproni II nemzetközi szereplésének elmaradása miatt szegényebb lett hazánk és a nagyvilág labdarúgósportjának történelme.



Pepset Sopron, szülővárosa megbecsülte, szerette, mi az, hogy szerette, imádta. A szakemberek Stanley Mattheus-zal hasonlították össze, elismerték, tisztelték minden idők legnagyobb soproni labdarúgóját.

2000. május 27-én, pénteken délután kettőkor kísérte utolsó útjára az őt tisztelő nagyszámú rokon, barát, ismerős és tisztelő. Immár végleges nyughelye közel lesz az imádott Anger-réti futballpályához.

Weisz Ferenc



2000. május 29., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület