CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Az ismert dilemmák néhány szép kép kapcsán

Az ismert dilemmák néhány szép kép kapcsán

I. Kisalföldi Fotószalon

A Magyar Művelődés Házának részben halálra ítélt részében nyílt meg a SÜH kapcsán az I. Kisalföldi Fotószalon. Az elnevezés sem az igazi, valamiféle dekadencia csendül ki a szalon névből. Ezt a mellékízt nem számos művelője, hanem az elmúlt kor szállította járulékos jelmezként ehhez a kifejezéshez. De ne lovagoljunk az elnevezésen: amennyire szalon a ház első emelete, annyira szalon a kiállítás. A képek a Győri, Mosonmagyaróvári és Soproni Fotóklubból származnak. A közös kiállítás alapja pedig az, hogy tudnak egymásról, öszeköti a tagokat valamiféle érzés és szenvedély: keresése annak, hogy mennyiben lehet művészet egy nagyrészt dokumentaristává vált foglalkozás.


Közössé teszi a gondolkodásunkat, egységet teremt velem is a kérdés: a XXI. sz. fordulóján milyen művészit nyújthat a fotó? Milyen új lehetőségek találhatók benne? Technikában a mind csodálatosabb, finomszemcsézett filmek, a gyorskidolgozás, az automatizálás fejlesztése, a zoom objektívek a kor találmányai és a kommersszé válás, ami a Kodak jelszava volt valamikor, és most látszik lassan megvalósulni.
A többi műfajjal együtt megjelent a montázs-technika, mely az értők kezében új, összetett hangot jelentett az interpretálásban és az együtt gondolkodásban. Aztán a szocio- és dokumentarista fotó, az aktfotózás divatja, mely "bőrközelbe" hozva a szemérmetlenül szépített, idealizált emberi testet, sok félreértelmezésre adott lehetőséget.


A legegységesebb a mosoniak anyaga: csupa szebbnél szebb természetfotó. Igen, el tudom fogadni, hogy a technika adta mindig jobb lehetőségeket ilyen irányban is ki kell használni: a makro-fotózás, az idegenforgalmi (kimondott és kimondatlan) cél, hogy a körülöttünk található szépséget átadjuk másoknak! A megismerés közelebbi lehetősége, melyet az expozíciós idő rövidítésével, az élesség fokozásával, a pillanat azonnali, "csípőből tüzelő" fotózásával átadhatunk.


A győriek anyaga változatos. Színvonalában, keletkezési szemléletében egyaránt mintha egy iskola különböző osztályaiban sétálnánk. Nem mindig jelent csalódást a technikai bravúr elmaradása, és az egyszerűség sokszor megkap egy-egy természetfotón keresztül.


A Soproni Fotóklub anyaga dicséretes. Sokféle próbálkozás, a valóban modern szemléletű interpretáció kísérlete. Szuper naturális fotók, montázs újított, most már kimondható tartalommal, portré felbontásban és néhány ugyancsak gyönyörű természetfotó.


Nem ad egyértelmű választ a fotóművészet mai szerepéről a kiállítás, csaknem teljesen hiányzik a modern szociofotó (fent és lent egyaránt). Vagy a válasz ugyanaz lenne, mint annyi mindenben az évezred fordulóján? Hogy egy modern dekadencia szereplői vagyunk egy mindenre kiterjedő partikularizmusban, ahol minden jogos, ami egyáltalán előfordul?


Már akkor is érdemes megtekinteni a kiállítást, ha valaki egy felszálló rovart szeretne közelről látni vagy egy megtorpanó vaddisznót. Aki kicsit is összefoglalja magában a látottakat, az nem kap túlságosan a jövőbe tekintő képet a fotóművészet várható sorsáról, de részleteket megismerhet, fotótörténetet tanulmányozhat.


Aki pedig továbbszövi gondolatait a képek elhagyása után, talán hozzá tud illeszteni egy kis mozaikot ahhoz a képhez, melynek teljessé tétele most már biztosan egy új szalonra, egy új évezredre vár.

- DI -



2000. június 26., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület