CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Hangkeresési kriminálromán két teremre

Hangkeresési kriminálromán két teremre

Textíliák a Festőteremben

A Pro Kultúra Sopron KHT és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért szervezésében 2000. június 23-án, pénteken 11.00 órakor Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg a Festőteremben (Petőfi tér 8.) a 15. Magyar Textilbiennálé, a 12. Nemzetközi Miniatűrtextil Biennálé, az 1. Nemzetközi Zászlóbiennálé és a Rózsa Anna Alapítvány díjnyertesei kiállítását.
A kiállítás házigazdája Horváth Zoltánné kulturális igazgató, fővédnök Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, rendező Askercz Éva.
Ha valaki még bírná szuflával az olvasást, azt megkímélhetjük egy egyszerű fejszámolással. Íme a feladat: adjunk minden számhoz (a Petőfi tér 8. kivételével) fejben hozzá egyet és ugyanezen címszöveggel megkapja az illető a jelenleg Szombathelyen nyitvatartó kiállítás hirdetményét, melyből - hála a jó kulturális kapcsolatoknak - akár már most is, aránylag kevés utazással megírhatja a találékony újságíró a 2001-es SÜH egyik nagyrabecsült rendezvényének beszámolóját. (A többi név, remélhetőleg a jó egészség következményeként, megmarad.)
Nyilván a SÜH megnyitója körül zajló "megnyitománia" az oka annak, hogy a megnyitó időpontjában kizárólag a kiállítók, (Milne-Karinthy szerint barátai, rokonai, ismerősei és üzletfelei), szabadságon levők, munkanélküliek, délutános szövőnők, éjszakai portások és néhány újságíró lehettek jelen a jeles eseményen.

Azt hiszem, sok és jelentékeny vérnyomás-emelkedéstől kíméltem meg magam, aki éppen dolgoztam, és nem voltam jelen a megnyitón, viszont csendben és csaknem üres termekben vehettem szemügyre a hosszú címben jelzett tárgyegyüttest. A nagyon vegyes felvágottat idéző cím mögött legalább olyan csalamádé a kiállított anyag is.


Mihez is hasonlítsam ezt a kiállítást? Talán egy amatőr hangversenyhez az Operában, ahol (ha válogatásnak lehet nevezni ezt a díjazási metódust) egy kilincs helyett gombbal nyitódó ajtón át vezet az út a világot jelentő deszkákra. Aki ezt nem tudja, az kiesett. Aztán felmegy a függöny, és ott áll a mindenre elszánt tenorista (Agatha Christie írta le, hogy azok képesek csak mindenre?), persze van ott a többi "hangfekvés"-ből is. Fontos, hogy mindegyiknek jól megkülönböztethető, senkivel össze nem téveszthető hangja legyen! A szereplők többnyire ezt a feltételt is teljesítik. Most már csak az a - látszólag jelentéktelen "mellékkérdés" merül fel: ki is legyen a győztes? Ismét csak a tenor hangfekvésre utalva, nem vagyok benne biztos, hogy felhangzott-e a javaslat: "Talán, akinek a legjobban hasonlít a hangja Carusora, Pavarottira... stb."

Ajánlok egy módszert! A textília emberközeli műfaj: együtt lakunk vele. Ha elmegyünk egy-egy, a szívünkhöz közelálló darab mellett, kedvünk támad kiváncsiságból, szeretetből végigsimítani rajta. Ha nem a hitetlenkedésünket legyőző tapintási kényszer vezet ("jé, ez tényleg ebből vagy abból van, mi a csudából tört le ez a darab, hány wattos villanymotor drótja ez a szigeteletlen réz?") már csak egy-két kedves és hasznos textília marad a simítási vágy listáján. Ha a szelektálást pedig az esetlegességek kihúzásával kezdjük, még hamarabb jutunk el az előbbi eredményhez.

Póker-játék bizony ez a javából, de dilettáns parti: sok-sok "ego" áttetsző, torzult arca árulkodik, s a hivatásos pókerjátékosok (ők a művészetben inkább a szobrászok-festők közül kerülnek ki) csak mosolyognak a bajszuk alatt, amikor a snapszliról áttértek licitjeit látják-hallják.
Ezen a kiállításon is vannak érdekes és egyéni "alkotások", vannak nyílt és kevésbé nyílt "szociálkritikai mozzanatok". Talán, ha a művészet szépségét és nem a hangjukat keresnék... Vannak agyonmagyarázott szójátékok - mondhatni "ezerforintos" kérdések és megfejthetetlen olcsó játékok.
Nem, szó szerint nem nevezem meg, mi tetszett, mi nem. Bízom benne, hogy a nyitottság, az otthonteremtési-lakberendezési igény és a szépérzék önökkel, a kiállítás potenciális látógatóival is ugyanazt mondatja szépnek (meri megfogalmazni azt is, ami látszatművészet), mint ami bennem is megfogalmazódott a SÜH ezen nemhivatalos megnyitóján.
A kiállítás június 23 - július 20-ig tekinthető meg, naponta 10-18 óráig.

Fotók:Tóth Éva Szöveg: - DI -



2000. június 23., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület