CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Középkori hangulat varázsa...

A Maszk Bábszínpad műsora
A budapesti Maszk Bábszínpad Szelek szárnyán, várak ormán  zenés előadása egy középkori várrege bábos feldolgozása. A Mátyás királyról és csalafinta udvari bolondjáról szóló történet helyszíne Bátorkő-vára. A vidám előadás végén az is kiderült, hogy a Márkus bolond szekrénye, nem más mint az a barlang, amely a - legenda szerint - azóta is az ő nevét viseli.

Előadás után a középkori hangulat varázsa nem foszlott szét rögtön. A társulat tagjai középkori gyermekjátékokra invitálták a résztvevőket. Volt itt lovagi torna: marionett lovacskákkal kellett a királykisasszony kendőjét megszerezni; diótörés, amely során egy faszerkezetben lefelé guruló diót a kipottyanásakor kellett a fakalapáccsal eltalálni. A csupa kincset rejtő kis zsákocskákkal pedig egy fadézsába kellett célba dobálni.
A délutáni előadást Borok, dalok, bábok címmel inkább felnőtteknek ajánlotta a társulat. Régi költők (Pálóczi Horváth Ádám, Balassi Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén) nagyrészt elfelejtett verseit és bordalait, illetve a témához kapcsolódó népköltészeti alkotásokat adtak elő  keretes formában. Bábos és élőszereplős előadás volt, amely során a Patika a tudákosokhoz alkimistája és a Korcsma a vajákosokhoz kocsmárosnéja abban fogad, hogy az előbbi varázsitala, vagy az utóbbi bora teszi-e meg kellő hatását a búskomor vándoron. Találják ki a fogadás kimenetelét.
A Maszk Bábszínpad hivatásos bábszínészekből álló társulat, akik előadásaikban különös előszeretettel dolgoznak fel történelmi témákat. Produkcióikat szabadtéri előadásnak szánták, ezért  az -  egyébként igényes kivitelezésű - bábjaikat is nagy méretű figuráknak alkották meg.
Rendkívül sajnálatos, hogy az időjárás nem engedte meg, hogy az eredeti elgondolás szerint a Fő tér legyen az előadások helyszíne. A délelőtti gyerekelőadás a MMH termében még méltó helyszínre lelt (annak ellenére, hogy a szabadban bizonyára sokkal nagyobb számú közönségett vonzott volna), de a délutáni  produkciót "agyonnyomta" az esőszínhely hangulata. A SÜH következő produkciójának berendezése már folyt az előadóteremben. De a kamaraterem, az is foglalt lett volna? A Maszk társulat előadásának zenei és verbális igényessége méltóbb helyszínt érdemelt volna - még eső esetén is - mint a MMH porta-ruhatár határolta sötét előterét.
Reménykedjünk abban, hogy a társulatot kedvezőbb körülmények között még viszontláthatjuk Sopronban.
Szöveg és fotó: Tóth Éva



1999. jĂşlius 10., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület