CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Grafikusok a toronyban


Grafikusok a toronyban

Magyar Mónika éa Szőcs Géza kiállítása

Szepessy Béla grafikusművész nyitotta meg június 19-én a Toronygalériában Magyar Mónika rajztanár éa Szőcs Géza grafikusművész kiállítását.

A két jól különválasztható technikájú alkotó képeinek elrendezése mintaszerű, formailag és színhatásában is kiegyensúlyozott. Jól megkomponált képek, grafikák, gondolati egységességük, sorozatszerűségük jól észrevehető. Egyszerűségében is igényes kiállításuk hozzájárul a képek mondanivalójának közvetítéséhez. A képek egy részében közös a fekete alap, Magyar Mónika munkáinak másik részében fehér alapon fekete formák adják a kép rajzolatát.

Ami kicsit zavaró, a képek címei, hiszen a "nem" latin szavát kölcsönvéve Szőcs Géza a faj-fajta gondolatával, mutációval kacérkodik, ami nehezebben összeegyeztethető a genus szóval. Önállóan alkotott faj (nem) ez az ábrázolás és bennem inkább azt a gondolatot hozza létre, vajon a milliónyi faj helyett egy újat alkotni - általános nem létezhet éppen a szó magyarázata kapcsán - mennyire elfordulás a világtól, ha annak formáit viszont felhasználom. Íme a forma és a hordozott mondandó összetűzése, ha verbalizálom, megkötözöm a szellemileg - formailag még elfogadható alkotás szabadságát.

Ugyanez az ellentmondás Magyar Mónikánál kevésbé éles, hiszen egy ismert fogalom grafikai kifejezésmódját próbálja újrafogalmazni a grafika egyszerű eszközeivel. Sőt, ha jól értettem a képek egyikét-másikát, tudatosan vagy tudattalanul, de találón tapint rá az ismert újszövetségi mag-fogalomra, az elhalásban életre kelő fogalmára. Talán ez a legteljesebb találata - számomra - a kiállításnak, amely kétségkívül emberi reakciókra, értelmi és érzelmi reakciókra késztet, stabil gondolkodású alkotókat állít szembe látogatóikkal műveiken keresztül. A kiállítás, gondolom, evvel el is érte egyik célját.

A tárlat július 4-ig tekinthető meg naponta 10-18 óráig

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. jĂşnius 22., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület