CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Az ember többnyire folyamatos, a technika többnyire nem


Az ember többnyire folyamatos, a technika többnyire nem

Prunner László fotoriporter gyűjteményes kiállítása

A Magyar Művelődés Háza ad otthont a Szabó Béla tanár és fotóriporter által megnyitott gyűjteményes kiállításnak, melyen a Soproni Photo Club volt vezetőjének, jelenleg a MAFOSZ alelnökének munkái láthatók.

Meghitt és emberi az a környezet, melyet a paravánon lógó képek teremtenek a Művelődés Háza első emeletén. Csupa fekete-fehér fotó, a fotóművészet talán igazi nyelve, legfeljebb anyagában színezett.Az eszközök relatív egyszerűségénél maradva: a kiállításon az elmúlt 40 év terméséből láthatnak a látogatók. Nagyon dicséretes az az önmérséklet, ahogyan a válogatás anyagában is a különböző, akkor divatos -key eljárások és technikai megoldások (halszem-objektív, utólagos bemozdítás, kidolgozási szűrők használata) kis számban találhatók.

Emberközpontú ez a kiállítás akkor is, ha tájakat, növényeket, fény-árnyék jelenségeket hajt az objektív elé a riporter, akkor is általános, ha portrét vagy csoportképet készít.

A gondosan megkomponált és kivitelezett képek - nagyon is szerény módon tálalva azokat a nézőknak - az élet minden területét felölelik.Tánc és temető, sport-szurkolók és városképek, meghitt sarkok és egyéni látásmódról tanúskodó monumentális beállítások sorakoznak egymás mellett. A látogató a teljesség érzetével hagyhatja el a kiállítóhelyet - és ki kívánhat magának ennél többet?!

Csak érdekességként, a felső cím magyarázataként javasolom a nagyszerű kamarakiállítás leendő látogatóinak, hogy próbálják meg úgy megtekinteni a képeket először, hogy nem nézik meg a melléjük tett évszámokat, majd próbálják meg idősorrendbe rakni a saját elképzelésük szerint a fotókat. Nagyon tanulságos játék kerekedik belőle, hiszen az ember ritkán adja fel alaptermészetét. Vonzódik valamihez, van egy maradandó képzete a szépségről és ehhez akarva-akaratlanul vissza-visszatér. Valamiféle nemes nosztalgia a képek időbeli egymásutánjában is megtalálható és ennek segítségével a fotoriporter rohanó életstílusán túl személyes találkozás nélkül is közel juthatnak Prunner Lászlóhoz, az emberhez.

Külön köszönet illeti a Pro Kultúra Kht-t, hogy most már többszörösen is, igaz a lehetőségnél fogva kicsit eldugottan, de igazi gyöngyszemeket kínál ebben az elválasztott térben a soproni polgároknak.

A tárlat július 11-ig tekinthető meg naponta 10-17 óráig

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. jĂşnius 19., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület