CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Kirakodóvásár, utcaszínház, Yoruba törzsi táncok

Karneváli hangulatú hétvége


A sokféle kiállítás, koncert, operabemutató mellett valamelyest populárisabb műfajok fűszerezték a Soproni Ünnepi Hetek hétvégéjét, amikor is a történelmi óvárosban többféle szabadtéri programmal várták az érdeklődőket.
Sokakat vonzott a Fő téri népművészeti kirakodóvásár (sajnos, a kirakodóvásár szó elől a kínált portékákat szemlélve - mondhatjuk: évek óta megszokott módon - nyugodtan elhagyhattuk volna a 'népművészeti' jelzőt), a Lövéri fiúk sramlizenei koncertjével.

Számos nézőt vonzott szombaton a népművészeti játszóház, valamitn a Benedek Elek Pedagógiai Főiskola hallgatói által előadott vásári komédiák. Vasárnap a Budapesti Utcaszínház mutatott be Tabarin trükkjei címmel hasonlókat.

Az igazi hétvégi folklór-szenzáció azonban - a rossz idő miatt nem a Fő téren, hanem a Magyar Művelődés Házában megtartott - Afrika-est volt. A Shango Maskara Karnevál, valamint a Bongo Men együttes által teremtett egzotikus hangulatban sorra szólaltak meg a tradicionális afrikai hangszerek, és a legkülönfélébb méretű/formájú/hangú dobok. A vérpezsdítő, ősi ritmusok varázslatos ütemére táncoló feketék révén egy kissé valóban Afrikában érezhették magukat a nézők.

A színes bőrű táncosok között akadt egy "kakukktojás"; az együttes fehér bőrű menedzser-asszonya, Miriam. De ő is csupán bőre színével tűnt ki a táncosok közül: autentikus mozgáskultúrájával hűen idézte a "fekete földrész" asszonyainak forró hangulatú táncait, s a bemutató utáni táncház során is kiváló előtáncosnak bizonyult. A közös táncolásra való felhívásnak egyébként a vártnál nagyobb sikere volt: a közönség közül sokan vállalkoztak az afrikai istenek előtt tisztelgő harci táncok, erotikus násztáncok, illetve állatutánzó táncok elsajátítására - fogalmazzunk úgy: változó sikerrel, noha kétségtelenül nem minden eredmény nélkül...

Mint azt az afrikai együttes alapítója, a nigériai Tunde Komolafe elmondta, tíz évvel ezelőtt turistaúton jártak először Budapesten. Észrevették, (vajon hogyan?) hogy Magyarországon nincs igazi afrikai zenekar, s a kontinens gazdag folklórkincse sem ivódott különösebben mélyre a köztudatban. Akkor gondoltak először arra, hogy alakítanak egy hagyományos zenét és táncot előadó afrikai együttest. A csoport repertoárja egyébként egészen pontosan a Yoruba törzs agidigbo stílusát (ez valami olyan stílusirányzat lehet, mint a mai városi folklórban a techno, meg az acid, vagy a rave stb.) közvetíti. Mint Komolafe úr elmondta, nagyon örülnek, hogy nemcsak Magyarországon (ahol egyébként a fővárosi Almássy Téri Szabadidőközpontban Afrika-centrumot is alakítottak már), hanem más közép-kelet-európai ill. nyugati országokban is közönség elé léphettek már.

Miriam, a "tiszteletbeli néger" menedzser-asszony megtisztelőnek érezte a felkérést, hogy hazai turnéjuk során a Soproni Ünnepi Hetek közönsége előtt is fellépjenek. Évente egyébként kb. hatvan alkalommal lépnek fel, és szándékukban áll egy kelet-európai Afrika-fesztivált is szervezni. A közeli jövőben a Shango Maskara Karnevál és a Bongo Men a Diákszigeten lép fel, turnéjuk zárógálájára pedig októberben kerül sor az Almássy Téri Szabadidőközpontban.
Kép és szöveg: Németh Péter



1998. június 29., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület