CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Az Érembiennálé díjazottjainak kiállítása


A soproni Orsolya téren lévő Lábasházban a tavalyi Érembiennálé díjazottjainak kiállítása látható. A rendezvény már megszokottan a Soproni Ünnepi Hetek programjához kapcsolódik és a tárgyakat a Soproni Múzeum helyiségében mutatják be. A kiállítás nemes hagyományokat ápol. Az eddigiekben mindig Sopron éremművészeinek és kisplasztikával foglalkozó művészeinek is bemutatkozási alkalma volt ez az éves seregszemle, ahol mások mellett Sz.Egyed Emma, Soltra E. Tamás és a nemes emlékű Renner Kálmán műveit is láthattuk. Ma nagyon hiányoznak a teremből.


Fritz Mihály érmei: III. Béla; Mátyás király; I. Ulászló

Évente helyet kaptak a tárlókban a hagyományos és míves éremművészet képviselői ugyanúgy, mint a kísérletező kedvűek, a gyönyörködtetni akarók, és a meghökkentők.
Várnagy Ildikó művei nem hagyományosak, érmei mégis átgondoltak, tudatosan szerkesztettek, ugyanakkor kísérletező kedve nem mindig marad meg a hagyomány teremtette korlátokon belül. Fritz Mihály plakettjei és érmei jól társíthatók ehhez a konzervatívabb vonalhoz.
A realista művészekhez kell sorolnunk Kulisch Kamillát, aki fiatal kora ellenére mer a hagyományos formákban újat gondolni és alkotni.


Tornay Endre András: Fali tárgy IV.

Modern, de a kiállításokat rendszeresen látogatók számára már hagyományosnak mondható műveket állít ki Tornay Endre András. Sebestyén Sándor alkotásai viszont a hagyomány keretein belül maradva modernek, reliefjei inkább hátterükben kínálnak humanizált gondolatokat, melyek nem hiányoznak kisméretű kiállított bronztárgyaiból sem.
Meszes Tóth Gyula változatos, részben konstruktív, részben talán Henry Moore ihlette formákba képzelte figuratív alkotásait, az előzővel már elég régen is találkoztunk a magyar a festészetben.
Amivel kevésbé tudott a laikus tárlatszemlélő mit kezdeni, azok a földön elhelyezett tárgyak, melyek sem megmunkálásukkal, sem formavilágukkal nem illettek a míves céh-jellegű kiállításba.
Hasonlóan problémás és nehezen magyarázható a falra ömlesztett jelcsoport, melynek egyes tagjai önállóan fontos jelentéssel bírnak, de összekeverve egy zavaros, magában rendet rakni nem akaró - vagy nem képes - alkotó belső világát tükrözi.
Magyarországon, ha úgy tetszik Európában szokatlan, hogy valaki kultikus tárgyakkal, melyek még csak nem is őseink hitvilágát, hanem szín-és formavilágukban valamiféle egzotikus népcsoport motívumait külsődlegesen utánozva formál kisplasztikákat. Bizony nagy fantázia - és képlékeny ízlésvilág... - kell ahhoz, hogy ezeket értékelhető módon vessük össze az első tárlók anyagával. Még nagyobb és magában ízlésbeli korlátokat nehezen megtűrő, válogatás nélkül befogadó készség ahhoz, hogy amint Pilátus a credo-ba, a killított tárgyak közé keveredett tárgyaknak külön elismerést juttasson. Vagy nem gondol az értékelő avval a gondolattal, hogy valóságot díjaz, és ezért becsüli le a művészt, vagy a művész tekinti játéknak a formát és gondatlan gyermekként játszik a tűzzel.


Sebestyén Sándor: Vagon trilógia III.

Egészében az Érembiennálé anyaga, ha mély nyomot nem is hagyott, megérdemli, hogy minél többen megtekintsék. Részben valóban értékes, gondolatébresztő. Nem távozhat azonban a kiállításról a látogató azon gondolat kísértése nélkül, hogy néha a díjazók személyének titokban tartásával könnyebb lenne kedvező véleményt formálni. Nem a művészekről. Az adományozókról és ízlésvilágukról…
Kép és szöveg: - DI -



1998. jĂşnius 27., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület