CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

A Capella Savaria koncertje a jezsuita udvarban


A Capella Savaria - ahogyan neve is utal rá - Szombathelyen alakult, 1981-ben. A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatában a Régi Zenei Napok keretén belül adott június 24-én, szerdán este 8 órakor hangversenyt a Jezsuita udvarban.
A helyszín nevét arról az épületegyüttesről kapta (Szent György templom és a Káptalan-ház), melyet hosszú időkön keresztül,1674-től 1780-ig, a rend erőszakos feloszlatásáig, a jezsuiták birtokoltak Sopron és környékének rekatolizálása idején. Az épület "burkolt formában" a katolikus egyház anyagilag lehetetlenné tételével és szégyenletes cserearányú pótlással került állami tulajdonba a kommunista érában.
A historikus hangszereken játszó zenekar 18-19. századi magyar táncokat adott elő. Bár a műzene kategóriába tartozik a repertoár, annak többnyire feldolgozásait hallottuk. Az előadott művek közül talán a legismertebb Rózsavölgyi Márk Első magyar társastánca volt. A zenekar változatos felállásban (duó, trió, ill. kamarazenekar), de mindig a zene jellegének megfelelően szóló - noha meglehetősen egy kaptafára szabott - kíséret formájában jól elszórakoztatta a közönséget. Jó volt látni a zenekaron belül is néhány vidám, mosolygós arcot: láthatóan kedvvel csinálták, amit csináltak.
Tehát nem sokkal volt más az elmúlt századok tánczenéje? Önkéntelenül is a népszerű "Ki Mit Tud?" zsűrije jutott az eszembe, akik a hasonló produkciókról szokták volt nyilatkozni: a technikailag nem túl nehéz feladatot jól és láthatóan élvezettel oldották meg, cseréljenek helyet!
Van azonban ennek a tánczenének két másik vonatkozása: az egyik a tagadhatatlan hatása a nagy romantikusokra, elsősorban Brahmsra (és Schubertre is). Innen számítható a "magyarosch"-an vígadó magyar képe, melyet sokan és sokszor próbáltak korrigálni és kiegyensúlyozni - mindhiába. A másik vonatkozás pedig a valódi komolyzenei rangra emelt feldolgozás, Kodály zenéje, a Marosszéki és Galántai táncok, és még annyi minden más.
A XVIII-XIX. századi tánczene sokakat ma is megindít egy-egy pohár vörösbor mellett, ki-kitör egy-egy kurjantás, amúgy magyarosan.(A jezsuita udvar macskakövezete táncra nemigen alkalmas.) Ezt azonban mindenképpen könnyebb elviselni, ha az ezt kiváltó palotást és verbunkot a Capella Savaria tisztán és kultúráltan játszó együttese, árnyaltan és tudatosan adja elő.
Hja kérem, volt előnye az elmúlt századoknak is! Pl. nem találták még föl az elektromos erősítőt. A szólógitár helyett hegedűt, a "dufla" basszusgitárja és dobja helyett másodhegedűt, brácsát, gordonkát és nagybőgőt használtak. Lehet, hogy eleink egy boldogabb korban éltek?
- DI -



1998. június 25., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület