CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

(Nem) tiszta Amerika

A Fidelissima és a Yavapai Egyetem kórusának közös fellépése


Ismerik a viccet, amikor megkérdezik az angolt, hogyan éri el, hogy a pázsitja ilyen gyönyörű? "Semmit nem csinálunk, csak nyírjuk, öntözzük… négyszáz éve."
Július 2-ának estéjén az olyan szerencsétlen és álszerény módon "elő-énekkarnak" titulált Fidelissima kórust, ha Amerikában van, minden bizonnyal az amerikai channel TV-k szoros gyűrűjében lép fel, mert ez a kórus egyike azoknak a kultúra-hordozóknak, amelyre a város nagyon büszke lehet. Nemcsak a város, de az ország egyik legjobb kórusává nőtte ki magát a Fidelissima. Igazi amatőr lélekkel megáldott, de profi módon produkáló és vezetett énekkart hallottunk ma is. A kórus, néhány minimális intonációs problémától eltekintve csodálatosan szólt. A létszámban kicsit megnőtt társaság legszebb fiatal felnőttkorát éli. Telt és kiegyenlített hangzása, jó férfikara, a kóruséneklésben nagyon jó hangú szólistái dícséretet érdemelnének külön-külön is. A kórus Kodály Zoltán Köszöntő, 121.Genfi zsoltár, Akik mindig elkésnek és Elsőáldozás című műveivel kezdett (ez utóbbi, nem tudom, nem soproni bemutató-e ?!). Igazán méltó volt a kezdés avval a zeneszerzővel, aki Magyarország zenei kultúráját a szűk szalonok világából, eredeti és értékes forrásaival együtt visszavezette Európába. Kodályt követték a tanítványok, mind-mind az Európai (mely egyben világ-) örökség legszebb példáival; Bárdos Lajos Cantus pelegrinantium (zarándokének), Nádasdi Pál In dulci jubilo, Farkas Ferenc (Petőfi Sándor versére) Alkony, Udvardy László (Radnóti Miklós) Bájoló, és a Fidelissima immár négy éve "háziszerzője": Szokolay Sándor Könyörgő ének.


A soproni Fidelissima kórus

Rahmanyinov Ave Maria; Laudamus te; Gloria Patri című művei alatt talán nem is tudtuk, hogy nem ortodox templomban ülünk. (A közben felhangzó Salve Regina pedig - és később a szövegében a Magnificat-ot éneklő amerikai kórus - együtt nagyon is illett a mai nap egyházi ünnepéhez - véletlenek pedig nincsenek! - Mária látogatásához Erzsébetnél.)
A Yavapai Egyetem (College) Choral kórusa (Prescott, Arizona; USA) az egyetem öt kórusából az egyik. A 19-től 70 éves korig mindenki képviselteti magát benne. A Fidelissima helyét szünet beiktatása nélkül elfoglaló kórus műsorában amerikai komponisták műveit szólaltatta meg, James L.Klein vezényletével.


James L. Klein, a yavapai kórus karnagya

A jellegzetesen amerikai stílusban - ha a musical-ek stílusát, a nagyon vegyes, klasszikus hangzás és bizonytalan moderneskedés talán hatásvadászat elemeit ekként aposztrofáljuk - előadott művek eredetükben nagyonis európaiak, hiszen a Gergely-naptár és a római zsolozsma, illetve a Biblia szövegeire íródtak. Művészi értékük már kissé vitathatóbb. A kórust mindenképpen meg kell dicsérnünk, mert német kórus Bach műveit sem adhatta volna elő mélyebb meggyőződéssel azt, hogy most pedig "Európa kultúrában részesül általunk". Hát részesültünk... Lloyd-Webber-szerű hangzásokban, a századelő csillogó szopránjaiban, és egy nagyon kedves spirituálé-egyvelegben, mely legalább original "made in USA" volt. Mit nem adtunk volna, ha a kórus tervezett ún. „prágai programjának” Mozartjait hallgathattuk volna!


A Yavapai Egyetem Choral kórusa

A Friendship Ambassadors Alapítvány segítségével megvalósult Európai Túra második állomásán, Sopronban, a Szent Mihály templomban csak az lett nyilvánvaló a két kórus közös előadásában felhangzó Kodály Esti dal; Larryfarrow My Lord, What a Mornin' című spirituáléja, és Gorczycki In Virtute Tua c. preklasszikus művével befejezett hangverseny kapcsán, hogy van mire büszkének lennünk itt Európában és itt, Magyarországon, Sopronban.


A két kórus közös éneklése

Még akkor is, ha a közönség ízlése nem teljes egészében egyezett a kritika írójáéval. Mint tudjuk - s ezt Amerikában is csak négyszemközt, és kacsintva ismerik el -; a demokrácia igazsága nem mindenre vonatkozik!
- DI -
Fotó: Held Gábor és Németh Péter



1998. július 03., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület