CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

"Mestereit köszönti a tanítvány"


Ritka vendég manapság minálunk az önzetlen hála. Mestereikre többnyire azok szoktak hivatkozni, akik még kicsik ahhoz, hogy egyedül megálljanak: ilyenkor mankó, támasz, erő a mester az előrejutáshoz. Álmentség a tehetségtelenségre, fogódzó a nem létezőhöz. Csak az igazán nagyok tudják, valójában mennyit is köszönhetnek mesterüknek.
Merészség is mestereket emlegetni, hiszen könnyen ráragasztják az illetőre a "nagy mester kis epigonja" címkét.
A június 27-én Sopronban, a Pannonia Med Hotelben nyíló kiállítás nem ilyen. Nincs is alapja semmifajta címkézésnek: a tanítvány büszkén vállalja mestereit, az ismerteket és a relatíve ismeretlent is, mint fa vállalja a földet, melyből kinőtt, mint gyökereit, melyekből talán még ma is táplálkozik.

R.Törley Mária hálás és szerény tanítvány. (Ezen kiállításon három mesterét nevezi meg és hívja maga mellé: Andrássy Kurta Jánost, Borsos Miklóst és Somogyi Józsefet.) Számos siker és kiállítás után, amikor a tagadhatatlan alapokból művészetének egyéni arculata kirajzolódott, amikor személyesen őt keresik fel a megrendelők, amikor már alkotások nagy számával tudja megköszönni a mester instrukcióit, akkor köszönti mestereit. Mert mi lehet szebb dolog egy mester szemében, mint amikor tanítványa, mint új és friss hajtás "nő ki" - részben belőle. Egy mester-tanítvány kapcsolat a művészet területén különösképpen többet jelent egyszerű szakmai kapcsolatnál, hiszen magán a művészeten átsüt az emberi milliő, az alkotó emberi tulajdonsága. S noha nem szokták evvel minősíteni az alkotót, mégiscsak a teljes emberi élet mindannyiunk célja.

A kiállítás nemcsak köszöntés, hanem köszönet is mindazért, amit emberségben, magatartásmintában, a társművészetekbe való bevezetéssel R.Törley Mária mestereitől kapott. Nem kisebbíti tettét az a tény, hogy ő csak viszonozza részben mindazt, amit mesterei "megelőlegeztek" neki.
Sok remek, komoly és humoros, de mindig nemes formát öltő alkotása joggal sorakozik mestereinek művei mögött. Igazi, szerves folytatása ennek a művész-sornak. Az ilyen tanítványokra a legnagyobb mesterek is büszkék, nemcsak magatartása, de alkotásai kapcsán is.

Vezesse szobor-formáló kezeit továbbra is ez a szeretet, melyet a kiállítás látogatója is lépten-nyomon megtapasztalhat, mely csak többé lesz azáltal, hogy megosztották.
(A kiállítást Feledy Balázs művészeti író, a Vigadó Galéria igazgatója nyitotta meg. 1998. június 27-től július 12-ig látogatható.)
Kép és szöveg: - DI -



1998. jĂşnius 27., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület