CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Komolyzenei programajánló


Már kíváncsian vártam, hogy kezembe kerülhessen az idei, egyébként már 41. Soproni Ünnepi Hetek műsorfüzete. Kíváncsiságom oka nyilvánvaló: az Ünnepi Hetek városunk egyik legnagyobb kulturális rendezvénysorozata. A legnagyobb, hiszen egy hónapon keresztül rendkívül színes, változatos programmal várnak minden érdeklődőt a rendezők.
A műsorfüzetet kezembe véve örültem a sokféle programnak, ugyanakkor gondolkodóba ejtett két dolog is.Talán szerencsésebb lett volna a barna papíron, fekete betűkkel megírt füzetecskét valamivel szebb színekkel és szebb papíron kinyomtatni, és a helyszínek szerint összeállított füzetet - ami egyébként megkönnyíti a tájékozódást -, egy jól összeállított időrendi táblázattal is kiegészítették volna.
Komolyzenei programajánló, írtam a címben, de talán a "Klasszikus zenei programajánlat" pontosabb. Komolyzenei koncertekben bővelkednek az idei Ünnepi Hetek, klasszikus zeneiben kevésbé.
Komolyzene alatt minden olyat értek, ami nem csak kizárólag a klasszikus, a maga műfaji határaival.
Az idei rendezvénysorozat június 19-én az AHOT ANATOLIA török néptáncegyüttes műsorával kezdődik, és gyakorlatilag július 12-én, a III. Világzenei Vándorfesztivál programjával zárul, melyen a következő együttesek szerepelnek:
KOLINDA (régmúlt és jelen hangjai), KALYI JAG (cigány népzene), TROITSA (belorusz népzene), BRAKA KADRIEVI (cigány rézfúvós zenekar, Macedonia).
Ez a két nagyszerűnek ígérkező rendezvény mintegy keretet ad az egész Ünnepi Heteknek. Ezen belül a műfaji sokféleség jellemző.
Opera- (Verdi: Rigoletto, Puccini: Turandot) és operett- (Huszka: Mária főhadnagy) előadások a Fertőrákosi Barlangszínházban. Ugyanitt a 100 ROMA VIRTUÓZ cigányzenekar koncertje.
A Régi Zenei Napokon június 20-28-ig minden napra jut egy-egy régizenei hangverseny.
Egy picit bővebben, hogy jobban értsük a Régi Zenei Napok jelentőségét. Századunk hatvanas éveiben, Nyugat-Európában indult a régi zenék előadásának nagyszerű irányzata, az ún. historikus előadásmód. Ezen azt értjük, hogy az előadók megpróbálják eredeti módon a zeneműveket előadni. Ezt természetesen alapos kutatómunka előzi meg. Ehhez járul még a korabeli hangszereken való jártasság. (Pl. barokkhegedű, barokkoboa, csembaló stb.) A '80-as évektől már Magyarországon is megjelentek ennek az előadási módnak a képviselői, és itthoni elterjedésében, népszerűsítésében is nagy szerepet vállalt a Soproni Régi Zenei Napok. Lássuk hát mit kínálnak idén a Régi Zenei Napok programja:
CONCERTO ARMONICO (barokkzenekar),
RONDELLUS TALLIN (középkori zene),
MALCOLM BILSON fortepiano (a mai zongora elődje, az előadó a hangszer egyik nagymestere),
CSALOG BENEDEK fuvola, és SPÁNYI MIKLÓS tangenszongora. Ez biztosan igazi különlegesség, zenei csemege lesz.
SZEKENDI TAMÁS orgona, (a most felújított harkai orgonán játszik a művész, amely hangszeren egyébként nemrég megjelent CD-je is készült),
CAPELLA SAVARIA barokkzenekar (az egyik legrégibb ilyen jellegű együttes, műsorukon XIX. sz. eleji magyar zene szerepel.)
A COLLEGIUM VOCALE belga énekegyüttes hangversenye biztosan nagy sikerre számíthat, hiszen ők az egyik vezető régi zene együttes. Még egy különlegesség:
MALCOLM BILSON, KOMLÓS KATALIN (fortepiano), ZÁDORI MÁRIA (ének) "Schubertiádá"-ja.
A Régi Zenei Napok egy ún. Biedermeier táncházzal zárul.
Ezenkívül szívesen ajánlom még a SZÉKELY NÉPI EGYÜTTES "Szivárvány havasán" című néptáncműsorát, a SOPRONI PEDAGÓGUS KÓRUS jubileumi hangversenyét (amelyen a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar működik közre), a FIDELISSIMA KÓRUS közös hangversenyét a YAVAPAI EGYETEM KÓRUSÁval, Szabó István pánsípművész (ritkán hallható hangszer), a TÉKA EGYÜTTES, és a SOPRONI ÜTŐSEGYÜTTES koncertjét.

Benyovszky Imre



1998. jĂşnius 16., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület