CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

a magyar kórusirodalomnak elismerését jelenti a világon...

I. Nemzetközi Kórusfesztivál - Sopron
A Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat részeként július 3-án gálakoncerttel zárult a három napos I. Nemzetközi Kórusfesztivál.
A gálahangverseny helyszíne Sopron város Fő tere volt. A résztvevőket és a közönséget dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte. Az énekkarok egymást követve egy-egy kórusmű előadásával mutatkoztak be a soproni közönségnek.

A kórusfesztivál szervezőjét a rendezvény céljáról kérdezem.
Horváthné Wéber Mariann a Miller & Weber Kulturális- és fesztiválszervező Utazási Iroda Kkt egyik képviselője a Cyberpress kérdésére elmondja, hogy irodájuk egy svéd-magyar iroda, amelynek tagjai Thomas Molnar és Marika Staf Stockholmból, valamint ő maga már több mint tíz éve dolgoznak együtt. Zenekarok, énekkarok utazását szervezik, munkájuk során így merült fel a nemzetközi kórusfesztivál  létrehozásának gondolata is.
A fesztivál megrendezésében elsősorban a hagyományteremtő szándék volt a cél, ugyanakkor Sopron amúgy is gazdag kulturális életének palettáját  szerették volna tovább színesíteni.
Ezen kívül a Miller & Weber Kulturális- és fesztiválszervező Utazási Iroda minden évben felajánl egy alapítvány részére minden résztvevő után 1 USD- nak megfelelő összeget, karitatív céllal.
Ebben az évben a soproni gálakoncert alkalmával  a Halmozottan Sérült Gyermekek Alapítványa kapta a felajánlást, amelyet Sopron Megyei Jogú Város polgármestere dr. Gimesi Szabolcs köszönt meg a szervezőknek és adott át az alapítvány képviselőinek.
A kórusfesztivál nem verseny. Horváthné Wéber Mariann szerint  irodájuk egy olyan eseményt próbált rendezni, amelyen a külföldi és a magyar kórusok egymással megismerkedhetnek, együtt énelkelhetnek, jól érezhetik megukat, egy kevés ízelítőt kaphatnak Sopronból, Magyarországból. Úgy értékeli, hogy a rendezvény kitűzött céljait sikerült megvalósítani, a külföldi résztvevők jó hírünket viszik tovább a világba.
A jövőre nézve már a II. Nemzetközi Kórusfesztivál időpontját is megtudtuk. Terveik szerint ezt 2000 június 29-július 2 között rendezik majd meg. Hasonló jellegű rendezvényt terveznek 2000-ben a Minnesota-beli Mora városban is.

Dárdai Árpád karnagy szakmai szempontból  így értékeli a rendezvényt: A rendezvénysorozat szervezése, a program kialakítása körülbelül egy éve kezdődött. Ebben oroszlánrészt a Miller & Weber iroda munkatársai vállaltak, én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy engem kértek fel a segítésre.
A rendezvényen résztvevő kórusok hangulata kitűnő, bármerre járnak büszkén hagoztatják, hogy mennyi kilométert tettek meg azért, hogy ideérjenek.
Már a rendezvény szervezésének a legelején, a jelentkezések, a referenciaanyagok  megérkezését  követően kiderült, hogy  a rendezvény színvonalas lesz. A színskála széles: diákkórusoktól, felnőtt kórusokig - férfikar kivételével - minden fajta kórus jött: ifjúsági-, és gyerekkar, női kar, kamara kórus.
Kitűnőnek tartom, azt hogy számos külföldi kórus magyar műveket hozott és ezeket magyarul adta elő: a heidenheimi kórus három magyar művet, a stockholmi kórus  pedig a magyar művek egyik legnehezebbjét a Jézus és a kufárok -at adta elő. Megitélésem szerint ez a magyar kórusirodalomnak olyan elismerését jelenti a világon, amelyet ma Sopron is élőben  megtapasztalhatott. Mindent összevetve, remélem, hogy ez a fesztivál hosszú életű lesz, és - ahogy a polgármester úr is elmondta - hagyományteremtő kezdeményezésnek bizonyul majd.

Végezetül köszönetképpen - hasonlóan a polgármesteri köszöntéshez -  álljon itt a résztvevő kórusok és karnagyaik névsora, akik hatalmas - több mint 500 tagú - összevont kórusként Cézar Franck 150. zsoltárával búcsúztak Soprontól: CHRISTIANEUM, Hamburg, Dietmar Schuenicke; MÄRKISCHER JUGENDCHOR, Neuruppin, Hans-Peter Schurz; KINDER- UND JUGENDCHOR DER SINGAKADEMIE, Potsdam, Gabriele Tschache; MÄDCHENCHOR DES SCHILLERGYMNASIUMS, Heidenheim, Heidi- Ruth Mugele, Németországból; UDDEVALLA KAMMARKÖR, Uddevalla, Walter Berggren; SNÖSTROPS KYRKOKÖR Halmstad, Göran Persson, GUSTAV VASA KAMMARKÖR, Krokom, Agneta Karlström; CANTILENAKÖREN, Östersund, Margita Paulsson Svédországból. Magyarországot a soproni LISZT  FERENC PEDAGÓGUS ÉNEKKAR Dárdai Árpád karnagy vezetésével és a BEZERÉDJ AMÁLIA ZENEI TÁBOR  Ugrin Gábor Liszt díjas karnagy által vezetett kórusa  képviselte.
(Köszönet a Miller & Weber Kulturális- és fesztiválszervező Utazási Irodának, hogy az I. Nemzetközi Kórusfesztivál programfüzetét illusztráció céljából a rendelkezésünkre bocsájtotta.)  



1999. jĂşlius 07., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület