CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Mégegyszer északi rokonainkról

Még egyszer finn rokonainkról...

Az ötmilliós kis Finnország a magyar identitás szempontjából sokkal, de sokkal fontosabb, mint az indogermán vagy indoeurópai népek - és ide lehet bátran sorolni Amerikát is. A finnek finnül beszélnek és magyarul gondolkodnak, ami alatt azt értem, hogy ugyanolyan nyugtalan, megalkuvás nélküli szemlélődési móddal nézik a világot, mint Kárpát-medencebeli rokonaik, ők is szeretnek utazni és ötletekben gazdagok.

Sokan azt sem tudják például, hogy a hatalmas, sőt hatalmaskodó Microsoft és Netscape program-koordináló és Internet-szolgáltató rendszerek árnyékában létrejött és gigantikus lépésekkel tért hódító LINUX is finn találmány, és ma már a komputertulajdonosok milliói esküsznek rá, hogy a LINNUS, finn kibernetikus által kidolgozott rendszer sokkalta praktikusabb, egyszerűbb s ennélfogva hasznosabb is, mint a Bill Gates-féle „Windows", vagy a Netscape.

Helsinki közvetlen közelében, Wertsilában működik a világ legrangosabb hajóépítő „szárazdokkja", ahonnan már számtalan német, japán, amerikai, angol stb. óceánjáró luxushajó került ki a forgalomba. Az egészen magas igényeket megcélzó finn papírgyártás, minőségét tekintve, első helyen áll világviszonylatban, és éppen a minap olvashattuk, hogy a Nemzetközi Aviatikai Szövetség Helsinki repülőterét a világ legjobbjának minősítette.

Mindaddig, amíg dömpingszerűen nem kezdődött meg (mintegy negyven éve) a külföldi vendégmunkások beáramlása és letelepedése, a finn becsületesség és a bűnözéstől való viszolygás legendaszerű volt, és ma is veri az európai átlagot. Volt olyan tíz esztendő, amelynek során a lapok egyetlen gyilkosságról sem számoltak be, viszont a kemény alkoholfajták iránti sajnálatos vonzalmuk és az alkoholos italok üzleti eladását prohibitív módon megszervezett módszer miatt egyetlen jelentős bűnözés gyanánt az „Alkoholliike"-nek nevezett árudákba való betöréseket riportolta, mint úgyszólván egyetlen bűnözési fajtát - mosolyra és fejcsóválásra késztetve a külföldi újságolvasót...

Egyébként a finn rendőrség „utazik" a város széltében csámborgó részegekre, akik gyakran parkokban ülnek vagy heverésznek mindaddig, amíg a rendészet fekete rabszállító kocsija, amely fáradhatatlanul cirkál napestig ezeken az előre kipécézett helyeken, s össze nem gyűjtögeti őket egy költségükön rendezett huszonnégy órai kényszerpihenőre az őrszobán.

Hogy az ország északi részében, vagy akár az 50 ezer tó egyikének táján lakók telente a csúszós útviszonyok között hetekig hagyják biciklijeiket szanaszét heverni, árkokban, bokrok tövében, és soha senki sem nyúl hozzájuk, nem lopják el, és gazdájuk ott találja őket, ahol hagyta - az Finnországban természetes. A nagyvárosokban, így Helsinkiben is, ahol sok az útlevéllel jövő és menő „fóka", a helyzet már nem ennyire idillikus. Mégis: volt egy angol mérnök ismerősünk, aki félévenként érkezett Londonból, mindig pár hétre csupán, valamilyen beruházási építkezést ellenőrizni. Mercedes 180-asát a repülőtéren hagyta, le se csukta, hogy ne okozzon bonyodalmat, ha tűz vagy hasonló kényszerállapot fenyegetne, s el kellene távolítani a kocsit... De az autó mindig ott volt, amikor megérkezett. Beült, segítséget kért a beindításhoz, mert persze akkumulátora lemerült, majd eldöcögött.

Ezt próbálja meg valaki nálunk, a Ferihegyen!...

Sok magyar dolgozik Finnországban, zenészektől mérnökökig minden fajta, nagy részük le is telepszik egy idő után, családot alapítva. Ugyanígy egyre több finn jár magyar intézményekhez, főiskoláinkra. A finn illedelmes. Legszörnyűbb káromkodásuk (ott, ahol a tömeges olasz, spanyol, jugoszláv azaz „déli" fajta még nem tanította meg őket az igazi ocsmány beszéd magasiskolájára...) a „perkele" (ördög) és „satana" (sátán).

Ám ez a két szó sem használatos műveltebb körökben, csak az utca gyermeke kiabálja, ha dühös. A finn egyszerűen nem tud, mert nem szokott, káromkodni! Szóval már az eddigiekből is láthatjátok, hogy azért van „némi" eltérés népünk és északi rokonaink mentalitása között... Amikor a Hansa Express nevű finn hajón dolgoztunk, ahol az egyik matróznak minden második szava „perkele" (ördög) volt, elkereszteltük őt magunk között Perkelének. Egyszer két hét szabadsága után Helsinkiben várt bennünket a kikötőben. A fedélzeten integettünk, odalenn az utasok hozzátartozóinak százai!

„Perkele! Perkele!"- kiabáltunk neki kórusban, botorul, zöldfülű létünkre. Észrevettem, hogy az emberek elhúzódtak körülöttünk. Megpillantottam a méternyire a csoportunktól báró Bundsdorfot, szeretett kapitányunkat is! Azt a képet, amit „perkele"-ordibálásunkra vágott, sosem fogom elfelejteni.

Szerintem hajójával együtt ott szeretett volna elsüllyedni, azon nyomban.

Ott, a kikötőben...

Pagony Lajos



2000. május 04., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület