CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A jótékony szentnek is magafelé hajlik a keze!

Itt félned s nyalnod kell!


Sajnos, a „Fű mindig zöldebb a kerítésen túl" víziója értesülésem szerint újra szedi áldozatait édes szép hazánkban. A minap itt az amerikai üdülőváros kórháza hívott sürgős tolmácsolásra, mert egy magyar asszonykát szállítottak be szívinfarktusos tünetekkel. Amikor a kórházi labirintuson át szobájáig jutottam, meghökkentem: a lehunyt szemmel pihenő asszonyka a város csúcshoteljének egyik alkalmazottja volt, ráismertem.

A nörsz elmagyarázta, hogy mindenféle teszteket fognak végrehajtani, ha a doktor megérkezik, és attól függően bocsátják el, vagy tartják benn további megfigyelésre és kezelésre. Később az asszonyka - nevezzük csak Irmának - elmondta, hogy a napokban, szabadságon lévén, Floridában élő fiát látogatta meg; már ott is rosszul lett, az ottani kórházba is beszállították, de megkönnyebbülése után rögtön visszatért ide, dolgozni kezdett munkahelyén.Tegnap újra szívfájdalmai kezdődtek, és mentőautóval beszállították ide, a kórház „intenzív gondozó" osztályára. „Pedig - sóhajtotta - az autóbusz ott áll meg a hotelnél, én azzal akartam bejönni, de az ottani egészségügyes nem engedte..."

Résztvevően bólintottam. „Hát... igen... a mentő 1200 dollár maga. Persze, a biztosító majd... Hm! A feleségem operációjáért 1955-ben már 50.000 dollárt fizetett! Jó, hogy vannak az ilyen védelmek... Ez a kis cirkusz is lesz vagy 5000!"

Közben a nörsz magunkra hagyott. Irma különös pillantással méregetett, mintha latolgatná, hogy mennyire lehet őszinte velem? Aztán: „Mondja, Lajos! Azt hallom, vannak itt jótékonysági szervezetek, akikhez fordulni lehet a számla ügyében majd... Igaz ez?"

Szóval nincs biztosítása... könyveltem el magamban. Irma újra: „Amikor felvettek ide, kérték a szociális biztonsági számomat (Amerikában az adózás miatt e szám elnyerése nélkülözhetetlen munkavállalásnál. Szerk.), de nekem nincsen ilyen."
- De ilyen esetben a hotel nem alkalmazhatja!
- Mi nem a hotellel állunk munkaviszonyban.
- Hanem?...
- Egy floridai cseh vagy lengyel ügynökséggel, akik a magyar ügynökséggel állnak viszonyban. Azok is fizetnek minket. A hotel csak az ügynökségnek fizet, nekünk nem.
- Akkor munkavállalói engedélye sincsen?
- Nem tudom! Nekem nincs, de az ügynökségnek van, gondolom...
- Fizetni kellett valakinek, hogy kint dolgozhassanak Amerikában?
- Otthon nem, itt vontak le a fizetésünkből 1200 dollárt, amikor dolgozni kezdtünk. Munkabérünk 5.50 dollár óradíj, a legalacsonyabb megengedett.
- Így hát egy betegség, baleset stb. esetén a munkahely nagylelkűségére van utalva, mert semmiféle hivatalosan rendezett háttere nincsen?
- Sajnos nincs, de a hotel nagyon rendes hozzánk... De nagyon félek! A többiek engem hibáztatnak, mintha én tehetnék arról, hogy kórházba kerültem, s most lebukás lehet a vége, hogy a szabályok megszegésével dolgozunk. Megüthetjük a bokánkat!

Megnyugtattam, hogy nem ők, az éhbérért dolgozó, elesett kicsinyek üthetik meg a bokájukat, hanem az USÁ-ban és Magyarországon ügyködő úgynevezett munkaközvetítő „Ügynökségek", amelyek az emigrációs és munkaügyi törvények megkerülésével, s ki tudja, talán ennél súlyosabban latba eső akciók útján modernizált munkapiaccal kereskednek.

E dél-karolinai városban minden évben összejönnek a magyarok augusztus 20. táján, hogy István király napját együttesen ünnepeljék. A parti szokásos szervezője jó előre felhívott és buzdított, hogy a hotelekben dolgozó magyarokat keressem meg, s hívjam el a festői Julian-tó parti kirándulásra.

Már akkor gyanús volt a dolog, ugyanis akcióm süket fülekre talált. Az érdekeltek a fülük botját se mozdították, mindaddig, míg „Gabi", a szorgalmas „kiközvetített" magyar pincérek egyike nevén nem nevezte a gyereket, mondván: „ Lajos bácsi! Okos dolog ez? Tán okosabb, ha mi nem mutatkozunk ott..." Vajon miért?

Lipták Béla, a külföldön élő magyarok Lobby Szervezetének vezére aláírások tömegével hitelesített beadványokkal ostromolja az US külügyminiszterét, hogy a csehek opciójához hasonlóan, akik vízum nélkül utazhatnak be az Államokba, Magyarország is kapja meg ugyanezt a jogot. Hogy a csehek és lengyelek munkaügyi lehetőségei az USA-ban hogyan vannak szabályozva, nem ismeretes számomra. Viszont tény, hogy e két előzetesen a szovjet blokkhoz tartozó ország fiai és lányai is dolgoznak az USA-ban, ugyancsak közvetítő irodákon keresztül. Régi igazság a latinoktól származó „amit szabad Jupiternek - nem szabad az ökörnek", így az ezekből az országokból alkalmazottak szabályos vagy szabálytalan munkaviszonyainak kérdése nem magyar gond vagy bánat.

Viszont felvetem a kérdést: mi a konkrét háttere annak, hogy a hazulról kiközvetített magyarok a kerítésen túli zöld fű keresése közben rájönnek, hogy nekik félni s nyalni kell?...

pala



2000. július 14., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület