CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Ki fogott nagyobbat?

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója nyugodtan keressen meg emailen és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgász társak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

ORSZÁGOS DÉVÉR REKORD AZ ÖREG DUNÁBÓL

Még az elmúlt év szeptember 6-án reggel nyolc órakor ment a háza közelében levő horgászhelyéhez Szemeti Simon nagybajcsi horgász. Szerencsés vasárnap reggel volt -annak ellenére, hogy templom helyett ment horgászni- mert kilenc óra felé a fenekező horgára országos rekord, 5,7 kg-os dévér érkezett. Megkóstolta a friss fűkukacot és a barátságtalan bevágás után megpróbált világgá menni. Ezt azonban az ügyes horgász a harmincas zsinórral megakadályozta és néhány perc múlva már a szákja felé kormányozta.
Ez az 52 cm hosszú és 61 cm legnagyobb kerületű dévér az öreg dunában fejezte be földi létét és gyorsan bekerült a szákba, amit utolsó mérgében még szétrúgott. Érdekes, hogy szeptember lévén még volt benne egy kilónyi ikra és -mondja még valaki, hogy nem élnek jól a dunai halak- egy kilónyi zsír. Még ezen kívül is maradt három kilónyi halhús, amiből az egész család jóízűen falatozott.

VILÁGELSŐ BUSA HAZÁNKBAN


Kiss László a pogányi tavon 1998 augusztus 29-én 65,28 kg-os busát fogott.

Amikor busa fogásról olvasok, akkor mindig akaratlanul is fejembe ötlik a gondolat, hogy ezt a halfajt szabályosan, szájba akadt horoggal csak ritkán és véletlenül lehet fogni. Na már most ha így áll a dolog, akkor vajon sportszerű-e a busa fogás? Össze lehet-e hasonlítani más halfajok fogásával, melyeket szabályosan a csali beszippantásával együtt a horog szájba akasztásával fognak meg a horgászok? Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy nem. Ez más kategória. Mint ahogy ebben az esetben is a pergetésre használt mű csali hármas horga a hal farkába akadt

Kiss László sokáig pontyozással biztosította családja részére a halhúst. Később a barátai ajánlatára kezdett blinkerezéssel rablóhalakra horgászni és az elmúlt húsz évben profivá nőtte ki magát. Ennek során sok szép süllőt, csukát, balint és harcsát fogott. Eddigi legnagyobb harcsája 75 kg-os volt 1997-ben, ami igen csak tiszteletet követelő méret.

Érdekes módon 1998-ban tömegesen kezdte el fogni a busákat, amit a kifogott 12 q is mutat! Mindegyiket wobblerezés közben akasztja meg, ami ugye jókora hármas horoggal van ellátva. Na már most ez sporthorgászat vagy gereblyézés? Ha sporthorgászat akkor ugye egyéb halfajokat is szabad így fogni? Ha gereblyézés akkor nem helyes, hogy a többi szabályos feltételekkel fogott halak között kapunk híreket az ilyen fogásokról. Még az is megfordul a fejemben, hogy a gereblyézés során biztosan más halfajok is áldozatul esnek külső akadással nem is beszélve a sérültekről.

Nos ezt a hatalmas halat a farkánál megakasztva mintegy negyed órán át fárasztva (ami igen rövid idő!) este hét órakor sikerült megszákolni. Egyéb méretei: 113/115 cm. Arról nem szól a híradás, hogy jóízű-e az ekkora busa és mire használták a rengeteg halhúst?
PADUCOK A SEBES NOVEMBERI DUNÁBAN


Paducot fogni sosem könnyű. Kapása nagyon gyors, igen jó reflexének kell lenni, aki dagadt szákkal akar haza menni. Különösen nehéz paducot fogni, ha a körülmények messze vannak az optimumtól. Döme Gábor egy ilyen közel sem optimális őszi dunai paducozásról számol be a Magyar Horgászban.

Novemberben az ismert csapadékos időben -amikor a Tisza mentén óriási árvizek voltak - a Duna vízállása is jóval magasabb volt a sok éves átlagnál. Ha ilyenkor valaki halat akar fogni, akkor annak jól kell ismerni a helyet és a felszerelésében is rugalmasnak kell lenni.

Először is a 4-4,5-es áradó vízben ami uszadékot rengeteget visz magával, nagyon körültekintően kell a helyet megválasztani. Etetéssel tudjuk csak a halat helyben tartani, tehát első feladat az etető anyagot bekeverni és sóderral jól összegyúrni, hogy ne sodorja el a víz a kívánt helyről. Amikor ez megtörtént, jöhetett a bot összeállítása. 11 m-es rakó botot használtak, 0,14-es főzsinórral, 0,12-es előkével és a 16-os horgot 50-60 cm-es előkére kötötték. Csak túlsúlyos szereléket lehetett az etetésen tartani oly módon, hogy a 30 gr-os forgóval kombinált körteólom adta a megfelelő szerelést. Az ólom fölött arasznyira páter noszter fület kellett kötni, ebbe akasztották az előbbi előkét. Az így összeállított szerelék ott is maradt, ahova tették. Az úszó hosszú vékony ceruza úszó volt.

Kapás azonban mindaddig nem volt, amíg az ólmot a fenékről felemelve kicsit arrébb nem rakták. Ahogy az előke fellibbent a fenékről már ugrott is a csontira az első termetes paduc. A kapást nem lehetett nem észrevenni. A feszes zsinór miatt olyan ütés ment végig a boton, hogy majdnem kivette azt a horgász kezéből. A módszer ezután pofon egyszerűnek tűnt. Az etetésre kellett rátenni az ólmot, majd ha nem volt kapás, 30-50 cm-el arrébb tenni. A kapások 70%-a a körteólom megemelésekor történt. A döglöttnek hitt víz az ismételt etetéssel jó halasnak bizonyult és a paducokat és egy jászt helyben lehetett tartani. A csali csonti és pinki csokor volt. Az elakadások száma minimális volt és a közel 1 m-es előke volt a legfogósabb. Ekkor bizonyult a 16-os horgon levő csali a legtermészetesebbnek, hogy az egyébként óvatos paduc is gyanakvás nélkül vette fel.

A módszer fogósságát bizonyítja, hogy egy délelőtt 19 paducot és egy jászkeszeget fogtak az ügyes horgászok.


DUNAI KIRÁNDULÁS


Bokor Károly számol be egy kellemesen eltöltött dunai kirándulásról. Mint lelkes dunai horgász a Bajától délre levő részeket járja és elsősorban az egyenes fogúakat keresi. A beszámolt horgászaton két napot kötött össze éjszakával fűszerezve.

Azon a bizonyos napon a Duna kellemesebbik oldalát mutatta, nem áradt, nem volt piszkos sőt még kismértékű pezsdülés is emelte a reményeket. A csónak kikötőben gyorsan átpakolt az unatkozó ladikba és motorjával a horgász szívet megdobogtató ruganyok irányába tartott. Egy part menti fa árnyékában kishalakat látott ugrándozni és elhatározta, hogy beszerzi a szükséges kishal mennyiséget. Ez csontival nem okozott gondot és egy közelben rabló balin mindjárt előszedette a pergető szerszámot. Most a balin bizonyult ügyesebbnek és egy óvatos kóstoló után elriadt.

Ez gyakran előfordul a rablóhalra pergetővel és egy jó horgász ettől nem veszíti el a kedvét. Sőt felvillanyozódik és újabb bevetésre kész. Így tett a mi horgászunk is és az egyik akadó közelében horgonyzott le halszelettel süllőzni. Rövidesen az egyik friss sneciből vágott halszeletet valami cibálni kezdte, de nem bírt vele. Ilyenkor a horgász megpróbálja kisebbre cserélni, hátha a látogató azt könnyebben beveszi és közelebbi ismeretséget lehet kötni vele. Most is így történt, azonban a látogató hívatlan volt, mivel kevesen örülnek a halszeletet előszeretettel eszegető alig arasznyi békafejű gébnek. Azon a vízterületen elég gyakori vendég a gébek ezen fajtája, azonban védettségének megfelelően a horog kiszabadítása után mehet vissza az éltető habok közé. Különben érdekes hal, mint a képen is látható.

Ilyen élmények után legjobb csalit cserélni, mert pl. az élő kishal már meghaladja a békafejű géb szájméretét és nem lesz a süllő konkurenciája. Így lett most is. Azonban a tüskés hátúakkal egyenlőre nem volt szerencséje a horgászunknak, mert erőtlen kapás után lemaradt a vendég. Lassan sötétedni kezdett és jobbnak látszott egy ruganyhoz áttenni a próbálkozás színhelyét.

A limányban spriccelnek a kishalak, amint egy-egy kisebb balin közéjük vág. Beljebb a sodor vonal szélén néha hatalmas busák loccsannak. A wobblerre nincs érdeklődő pedig már sötétedik. Végre a jellegzetes süllő rablás borzolja a horgász előtti víz felszínt. Ilyenkor újult erővel repül a wobbler és a behúzás során a jó vezetés felkelti az esti ragadozó figyelmét. Most is így van és egy villany áram szerű ütéssel teszi le névjegyét a már régen várt látogató. Mindjárt heves bot emelés a válasz és a jó ellenállás megnyugtató a horgász lelki világára. Egy kis ügyeskedés és már a kövezés előtti vízen táncol a jó kilós süllő. Bilincsre kerül és vissza vízbe, ez már jó jel, hal nélkül már nem marad a horgász. További dobálásra van még egy jó kapás és határozott húzás azonban a mélyre törő hal egy idő után megszabadul a horogtól. Pedig harcsa volt a vendég, amit az előke fölötti nyálka maradék elárul. Ezután feltűnik, hogy a kövezés part felöli részén vannak rablások, pedig ott sekély a víz, persze a kishalak szeretnek ott tartózkodni. Ez már meg is magyarázza, hogy mit keresnek ott a süllők. Repül is a wobbler és erős rávágás jelzi, hogy jó volt az elképzelés. Gyors egymás után két süllő kap divatos bilincset a szájába és együtt gondolkodhatnak a horgászok illetlen viselkedésén.

Közben jól elszaladt az idő, hűvös is lett, jöhet a pihenés. Persze a csónak alján nem túl kényelmes a fekvés, meg forogni sem lehet, de hát segít a jó levegő és a Duna sejtelmes folyása. Nem kell attól tartani, hogy elalszik az ember, mert ilyen kényelmetlenül nem lehet sokáig aludni. Még csillagos az ég, mikor elgémberedve mászik ki emberünk a csónakból és egy-két tornamutatvány után már is a bot után nyúl. A hajnali süllők híresek. Lendül a bot, repül a zsinór a wobblerrel, csak tudják a süllők is, hogy mire kell rávágniuk! Már eltűnnek a csillagok és az áldott napocska kezdi megvilágítani az eget, amikor szinte váratlanul jó rávágás jelzi a reggeli süllő érkeztét. Ez is olyan kilós, úgy látszik ez a szabvány méret errefelé. Bilincsre kerül az új jövevény is és ha már úgy is kézmosás történt, akkor jöhet a reggeli. Mi lenne, ha a természetes csalit kínálná fel a horgász? Lássuk tényleg mi lenne!

Egy jól ismert víz alatti kövezés a célpont, ahol jó 6 m-es víz van. Igen jó lesz mártogatásra! Jó totyogós szelettel kezdődik a cincálgatás. A kezdeti eseménytelenséget egy ránehezedés szünteti meg. A bot spicce néhányszor belebólint a mélybe, aztán megáll, de él a zsinór vége csak beforgat és nyel a koma. Aztán jön egy tompa húzás és határozott beemelés a válasz. Úgy látszik nem tetszett a víz fölül jövő erőszak, mert élénk a visszabeszélés. Azonban nem kegyelmez a horog, a zsinór és a felszínre kényszeríti a szép kék csíkokkal fedett haltestet. Jó látni, amint a mélyből előtűnik a büszke hal és megadóan elfekszik a vízen, mint akinek nincs már esélye. Szép az élet, ilyenkor bizonyosan. Még egy délceg kősüllő és befejezésül egy szabvány fogassüllő az áldozat és a langyos délelőttben úgy érzi az ember, hogy nem sok jobb dolog van a vízen eltöltött néhány óránál. Persze a fogott halak megédesítik ezeket az érzéseket.



1999. január 07., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület