CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

az etnikai földcsuszamlásról...


Vajh, melyik idegen nyelvet tanuljuk meg?

Kis nemzetek gondja. Ha fiatal kolozsvári újságírónő kollégánk megütközött a pesti "nepper"-piacok kavalkádjának távol-keleti Harun Al Rasidjain, ha sokan úgy érzik, a tatárjárás korabeli idők köszöntöttek hazánkra, mert keresztül-kasul lófrálnak az országban a hajdanában csak egzotikus dzsemborikon látott idegenek, akik olykor kereskednek, olykor csempésznek, sőt, olykor lőnek is - vigasztalódjanak: "nem vagyunk egyedül". A fajták és népek közötti vérátömlesztés soha nem látott méretekben folyik világszerte. Az előmozdító okokat most ne kutassuk, gyökerük a gyorsuló világ gazdasági, politikai, világnézeti egymásrahatásának szédületes tempójában leledzik. Ágálni ellene hiábavaló, ezért inkább "status quo"-nak kell elfogadni, mintsem elhárítható jelenségnek.

Nem igaz, hogy a spontán és nem tudatosan szubverzív céllal előmozdított beáramlás egy nép vagy nemzet létét negatívan befolyásolja. A "NEWSWEEK" magazin cikke

a statisztika elemző módszerével utal arra, hogy az USA "fehér" lakossága 2005-ben még az összlakosság 71%-a lesz, de 2050-ben már csak 53%-a, ugyanakkor a hispanikus lakosság aránya 13%-ról 25%-ra nő, és a negroid népesség szerény, mintegy 2%-os növekedése mellett az ázsiai eredetűek arányszáma megduplázódik.

A különböző társadalomkutató vizsgálatok, "pollok" stb. szerint a latinok számos kérdésben, így például a házasságon kívüli nemi élet, vagy akár az alkoholizmus és a dohányzás tekintetében is sokkal inkább önmegtartóztatók. Az aktív latin társadalom már ma fiatal, és a szakértők szerint egyre inkább fiatalodik. Ez a nyelvtudást tekintve azt is jelenti, hogy míg az idősebb korosztály majdnem 100%-a csak spanyolul beszél, a fiatalabbak 40%-a ma már mindkét nyelvet beszéli!

Bár a hispániai származású lakosság zöme szerényebb jövedelmű - a kulturális kifejeződés területein egyre nagyobb teret hódít. Ricky Martin, Jennifer Lopez mellett - akik a popzene toplistáin domináló helyet foglalnak el - a latin zene művelőinek ezrei érnek fel nap mint nap a Parnasszusra, páratlan népszerűséggel.

Mintegy huszonöt évvel ezelőtt, világ körüli útjaim során kialakult bennem a meggyőződés, hogy a zenei érzék és muzikalitás, mint az egyén életének elválaszthatatlanul hatásos eleme, glóbuszunk csúcsától az egyenlítő irányába haladva egyre erőteljesebbé válik, és talán ez a magyarázata az olasz, spanyol, Földközi-tenger környéki népek fokozott muzikalitásának - sok északi ország szülötteinek adottságaival szemben. Itt most rossz vért és elkeseredést szülő összehasonlítások helyett csak arra a megkönnyebbült, felszabadult, repeső érzésre emlékezem, amit mindannyiszor éreztem, amikor Dél-Amerika felé haladva az óceánon a rádióállomások nyelvi és stiláris Bábeljéből egyre plasztikusabban nyúlt tudatunkba Venezuela, majd Rio de Janeiro a maga giccsmentes, igaz, dallamokban gazdag muzsikájával.

Latin zene... talán ez fogja megmenteni az innen-onnan egybegyűjtött, eklektikus, lelki értelemben hazátlan, már sehová sem tartozó amerikai pop-muzsikát.

Pagony Lajos



1999. jĂşlius 07., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület