CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 10., pĂ©ntek, Ármin, Palma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A Vatikán meghökkentő álláspontja


A pápa forradalmian újszerű interpretációja mennyországról és pokolról

Az amerikai keresztényeket, akiknek mintegy 70 %-a a mennyek országát kézzelfoghatóan létező helyként tartja számon víziói között, élénken foglalkoztatja II. János Pál pápa élőszóval, a Szent Péter téri zarándokoknak, és interjú keretében a Civita Cattolica című olasz jezsuita magazinnak adott egyházfői nyilatkozata a halál utáni mennyország, illetve pokol létének, valamint azok mibenlétének körülményeiről.

Az amerikai SUN hetilap 1999. augusztus 17-i számában Beth Gimmel beszámol arról, hogy a Szentatya mind a híveknek közvetlenül, mind a hittudományi magazinnak adott nyilatkozatában leszögezi: A mennyország nem fizikai értelemben vett hely, hanem a lélek szoros viszonya Istennel, aki nem szakállas öregember, hanem a legfelsőbbrendűbb szellemiség, akiben hím és nőnemű tulajdonságok egyaránt megtestesülnek!

"A mennyország azoknak az áldásban részesülteknek a közössége, akik hűségesek maradtak Jézus Krisztushoz földi életük során..." - mondotta a pápa. Ezzel egyidejűleg rámutatott arra is (és ez az általános interpretáció szempontjából nem kevésbé fontos), hogy hivatalosan újra kell definiálni a pokol fogalmát is, amely NEM tüzes tavak tájképe, hanem az Istentől való egyszer és mindenkorra szóló elkülönülés helyrehozhatatlan állapotát jelenti a lélek számára. Itt érdemes megjegyezni, hogy a mennyekben mint fizikailag létező helyben hívő amerikaiak 70%-ával szemben csak 57% hiszi a pokol tüzes kemencéinek létezését.

Ez a pápai interpretáció gyökerében cáfolja a katolikus egyház 1950-ben kidolgozott doktrináját Szűz Mária mennybemeneteléről, mely doktrina annak idején feltételezte, hogy fizikai értelemben vett menny létezik valahol a Föld felett, és Mária valóságos teste, nem képletesen, hanem ténylegesen emelkedett e fizikai szférába mennybemenetele során.

Bárhogyan van is, kétségtelen, hogy ezek a pápai magyarázatok alapjaikban értékelnek újra sarkalatos dogmákat a keresztény hit világában.

Pagony Lajos



1999. augusztus 11., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület