CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

A hit alapvető filozófiájáról


Az esseni lelkész bestsellere

Wilhelm Buschnak,



az esseni (német Ruhr-vidék) ifjúság legendás lelkészének Jézusról, mint alapvető sorstényezőnkről írott könyve 1998-ban érte meg harminckilencedik kiadását! Több, mint egymillió példányban kelt el, és stílusával olyan egyszerűségükben utánozhatatlanul nagyok állíthatók vele irodalmi párhuzamba, mint Hemingway vagy Albert Maltz. A könyv ma Amerikában a töprengő ember bestsellere, egyre rohamosabban népszerűsödő olvasmánya. A szinte filléresen olcsó köntösben megjelenő művet (s ez a mű mondanivalójának mélyreható sikerét mindennél jobban bizonyítja...) a hotelünket látogató vendégek egyike borítékban csempészte kottáim közé, nem is sejtve, mekkora élményt szerez vele.

Ha valaki az írországi vallási feszültségre gondol, vagy maga is élt olyan környezetben, ahol a lakosság egyik vagy másik, saját magát egyedül üdvözítő kereszt/(ty)én felekezetűnek vallja (vagy orthodoxnak, neológnak, baptistának, methodistának stb.), akkor az ilyeneknek feltétlenül el kell olvasniuk Wilhelm Busch könyvét. Ez a lelkész - akit a hitleri idők alatt több ízben el akartak hallgattatni - magát Jézus követének vallja, akinek ügyfelei a megkereszteltek és az "újjászületettek". Busch sohasem beszél felekezetekről. Jézus és az isteni dogmák logikáját tálalja fel a kétkedőknek csakúgy, mint a már meggyőzötteknek.

Busch közel 250 oldalas könyvének talán leglényegesebb fejezete: "Létezik-e bizonyosság vallási kérdésekben?" De máshol is kereken, élesen és kenetteljesség nélkül nevén nevezi a gyereket: "Miért hallgat Isten?", "Hogyan oldjuk meg életünket, ha többé nem hiszünk?", "Istenre igent mondok, de minek Jézus?", "Mikor lesz vége a világnak?". Ilyen és ezekhez hasonló kérdések izgatják. Ízig- vérig evangélista anélkül, hogy az Evangéliumot minden pillanatban mint cégért lobogtatná! A tegnapinál ezerszerte bonyolultabb ráhatásokkal küzdő mai ember éppen ezért, mint a hazataláló, utat vesztett kisgyerek, szipogó bizalommal fogja meg a kezét az ilyeneknek, akiknek a szava szószéki ornamentika helyett a valóság meggyőződését sugározza.

Wilhelm Busch német volt; Amerikában viszont ma is él és tevékenykedik 80 éves "alteregója", Billy Graham, akinek hallatlan személyi népszerűsége (tanácsadó újság kolumnái és televíziós, rádiós "kereszteshadjárata" a hit érdekében) is mondanivalójának sallangmentességén és valódiságán alapul.

Arra pedig, hogy a "Sok a duma, Dundi!" manapság csak kacskaringós útvesztőkbe vezet, jó példa egy egészen más területről hozott téma. Nos... ismerkedjetek meg az amerikai televíziós hirdetés tébolyának egyik - némiképp vicces, ha nem is szórakoztató - rügyecskéjével:

Hatalmas grizzli medve ágaskodik hátsó lábain. Törékeny turista asszonyka lépésekre tőle, megmerevedve várja, mi lesz. Köröskörül megrémült, lefagyott nézelődők. Néma csend. Csak egyetlen szemüveges fickó ad utasításokat a hölgynek halk, de ellentmondást nem tűrő hangon:
- Tegye nagyon lassan hátra a kezét, tenyerét lefordítva. Úúúgy!
- Most nézzen merően, mozdulatlanul az állat szemébe. Nem! Ne fordítsa a fejét! Mosolyogjon! Vigyázzon, ha egyensúlyt veszít, ne lépjen előre a világért sem! Érti? Úúúgy! Most jó!

Ekkor az egyik néző - nem állhatta meg - a pacák fülébe súgta:
- Mi maga? Állatszelídítő?
- Nem, de ma éjjel az Express Holiday Inn hotelben aludtam!..."

Most kérdezem: nem ostoba fordulat az ilyesmi? Szerintem nagyon! De sajnos, mindennapos...

Pagony Lajos



1999. július 18., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület