CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Légy kritikus a "szenzációs" számokkal szemben!

A számok is hazudnak!
Gyakran?

Vannak, akik a számok bűvöletében élnek. Hadd mondjak el egy igaz történetet, ami vezető megyei mezőgazdasági statisztikus koromban esett meg, és majdnem fél évszázad távolából is figyelmeztet az emlékezet pásztázó fényében.

1953-at írtunk akkor. Veszélyes idők voltak azok a statisztikus számára. Mint a Nógrád megyei Mezőgazdasági Osztály statisztikai csoportjának vezetőjének minden reggel azzal kezdődött a napi program, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Kommunista Pártközpontnak egyidejűleg telefonos jelentést kellett adnunk megyénkben folyó mezőgazdasági munkálatainkról. Az adatokat olykor - elég gyakran! - rohamkocsikkal érkezett elvtársak ellenőrizték, persze leginkább a járások jelentéseinek számszaki adatait. Jaj volt annak, aki tévedett! A 19 megyei statisztikai csoportvezető minden hónapban egyszer Pesten, az FM-ben találkozott, és amikor az értekezlet kezdetén leültünk a hosszú asztal mentébe, borzongva számolgattuk, hogy AKKOR, azon az értekezleten már ki hiányzott, s találgattuk, vajon kirúgták-e vagy bekasztlizták hamis jelentőszolgálat miatt?..
.
Nekem jó titkárnőm, jó összeadó gépem, vagy egyszerűen csak jó szerencsém volt, így megmaradtam a reggeli imádkozók között, sőt mint a hivatalosak gondosan vezette értékeléséből kiderült, hamarosan Miskolcra kellett utaznom a megyei főagronómussal együtt, hogy részt vegyünk Borsod, Heves és Nógrád megyék között a Vándorzászló és valami 15.000 Frt. (nagy pénz volt az akkor...) elnyeréséért vívandó vetélkedésen.

Előkerültek hát az egymás számára ismeretlen statisztikai jelentések az egyes megyékből, s így tisztességesnek látszott a dolog, hisz egyik megye sem tudhatta, hogy a másik hány százalékos teljesítményt tud az alsóbb fórumok jelentései alapján felmutatni.

Kedélyes hangulatban, igazi, szakszerű bürokráciával zajlott a dolog. Már a végén jártunk. Szoros eredmény mutatkozott. Mindhárom megye jól végezte a dolgát... Legalábbis papíron.

A kiértékelés utolsó pontjához értünk. A kártékony mezei egerek elleni vegyi háborúhoz és annak eredményeihez. Megyénk és Heves megye is részletesen méltatta a foganatosított intézkedéseket, amelyek mindkét megyében eliminálták a rágcsáló kártevők tucatjait.

Ekkor utolsóként a borsodi főagronómus emelkedett szólásra, a kezében tartott papírlapot gondosan tanulmányozta, majd kijelentette:

- Megyénkben az eltelt gazdasági évben 52.327 mezei egeret pusztítottunk el!

Halálos csend... Az elnök bátortalanul megkérdezte:

- És... megszámolták?... - valaki az asztal végén cincogott.

- Igen, megszámoltuk! Itt van, írásban! Ezen a lapon!

Mit húzzam, szaporítsam a szót? Elvitték az egerekkel a vándorzászlót, a pénzt, a dicsőséget, mindent.

Lehet, hogy statisztikusi oklevelem is befolyásol, de azóta szívből utálom a légből kapott, ellenőrizhetetlen statisztikákat, de még sokkal inkább az ezekből frappáns módon közreadott következtetéseket. Mark Twain mondotta, hogy hinni annyi, mint nem tudni. Pontosan. Nem kell mindent elhinni, amit szenzáció- hajhászásból kinyomtatnak. Coloradóban, a Rocky Mountain vadregényes lejtőin látogattunk meg egyszer egy falusi színházat, ahol úgynevezett „melodrámákat" játszanak, amelyeknek javát még a múlt században írták. A vidáman söröző, nem túl csendes közönség tetszésének maximumát az a jelenet érdemelte ki, ahol az egyik leányzó valami éktelen marhaságot mondott, és amikor a többiek kétségbe vonták, egy újságot lobogtatott, mondván:

- De hát muszáj, hogy igaz legyen, hisz nyomtatva van!
Az ezt követő röhögést nem lehet elfelejteni!

PL.



2000. február 07., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület