CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Testiek-lelkiek  

Szexuális úton terjedő betegségek

A SZEXUÁLIS ÚTON TERJEDŐ BETEGSÉGEK (SZTB)

II. rész: A kankó

Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak a szexuális úton terjedő betegségek hazánkban is, ezért fontos, hogy mindenki megismerje ezek megelőzésének módjait, illetve felismerje a jellemző tüneteket. Fontos, hogy tudjuk: a szexuális úton terjedő betegségek fogalma nem azonos a nemi betegségek fogalmával. Nemi betegségeknek általában azokat a betegségeket nevezzük, melyek elsősorban a nemi szerveket betegítik meg, és/vagy ott okoznak tüneteket és csak a későbbiekben betegíthetik meg az egész szervezetet. Szexuális úton terjedő betegségek alatt természetszerűleg olyan fertőző betegségeket értünk, melyek a szexuális együttlétek folyamán átadhatóak. Jelenleg 22 kórokozóról tudjuk, hogy szexuális úton is terjed.

“Klasszikus” nemi betegségek:

  1. Vérbaj (szifilisz)
  2. Kankó (gonorrhoea)
  3. Lágyfekély (ulcus molle)
  4. IV. nemi betegség (Lymphogranuloma ingvinale)
Kankó
 
 
A kankó kórokozója egy baktérium a Neisseria gonorrhoea  
 
Mivel ez a baktérium az élő szervezeten kívül gyorsan elpusztul, a fertőzés kizárólag közvetlen érintkezéssel adható át és kapható meg, azaz: 
  • Védekezés nélküli szexuális kapcsolattal. 
  • Fertőzött anya átadhatja a fertőzést a magzatának. 
  • Fertőzött váladékkal szennyezett eszköz okozta sérüléssel is előfordulhat fertőződés. 
  • A vérátömlesztéssel történő fertőződés ma Magyarországon gyakorlatilag kizárt 
A Neisseria 
gonorhoeae mikroszkópos képe
 
A kankó tünetei:
 
A fertőződés után 2-10 nappal bő sárgás folyás jelentkezik a húgycsőből, illetve a hüvelyből. Eleinte csak reggel van néhány csepp váladék (bonjour csepp). A vizeléskor fájdalom, csípő-, égő érzés, gyakori vizelési inger lép fel. A húgycső nyílása kivörösödik, és a gyulladás jelei mutatkoznak a makk és a fityma bőrén is. 
A későbbi tünetek a szerint változnak, hogy a húgycsövön vagy a hüvelyen kívül milyen szerveket betegít meg a baktérium. A fertőzés tovább terjedése esetén, a férfiaknál a prosztata, a mellékhere, a here, a nőknél pedig a méhnyak, a méh, a méhkürt, a petefészek, és az egész kismedence, valamint a hashártya gyulladását is okozhatja. Megfertőződhetnek az úgynevezett Bartholin- mirigyek (a kisajkak belső felszínére nyíló, váladékot termelő mirigyek) és a kis- és nagyajkak nagyfokú, fájdalmas duzzanatát idézhetik elő. Mindkét nemnél kialakulhat a végbél, a szem, a torok és az ízületek gonorrhoeás fertőzése és ritkán vérmérgezés is.
A bonjour csepp
FONTOS! Bármilyen sebesedést — szokatlan elváltozást — tapasztalunk a nemi szervünkön vagy környékén, azonnal forduljunk orvoshoz. A fertőződés ilyenkor a mintából kimutatható és a kezelés megkezdhető, ezáltal kivédhetőek a későbbi komoly következmények.

A kankó terjedése szempontból fontos, hogy a fertőzött nők 50-60%-ka tünetmentes. A fertőzöttség általában akkor derül ki, amikor a partnernél a kankó jelei mutatkoznak. Amennyiben időben nem kezdődik meg a kankós beteg kezelése a felszálló fertőzés tünetei jelentkeznek. Felszálló fertőzésnek azt nevezzük, amikor a kórokozó egyre magasabban lévő szerveket betegít meg.

A "felszálló" fertőzés tünetei:

A felszálló fertőzés jeleként a nőknél tompa alhasi fájdalom jelentkezik, mely a deréktájra is kisugárzik. Ez a fájdalom közösüléskor erősödik és hidegrázás, láz, rossz közérzet kísérheti.
 
 
A férfiaknál prosztatagyulladás kialakulására utal a vizeléskor fellépő fájdalom, a gyakori vizelési inger, az állandó bizsergő, nyilallásszerű fájdalom a gáttájékon, a végbél körül, amely üléskor fokozódik. Ez a fájdalom kisugárzik a deréktájra és a combokba. A fájdalom közösüléskor fokozódik, később vizelési nehézség lép fel, a vizelet elakad. Mellékhere-, heregyulladásnál először a herezacskóban fájdalom, duzzanat jelentkezik, a fájdalom lehet olyan erős, hogy a ruhanemű érintése is elviselhetetlen. Kisugárzik a keresztcsont és a lágyék területére. Kezeletlen esetben a hereszövet kiterjedt hegesedéséhez, elhalásához vezethet, melynek következménye impotencia lehet.  A kankó okozta elváltozás a 
könyöknél
Mindkét nemnél kialakulhat a szem vagy a torok fertőzése, bő gennyes folyást okozva. Torokgyulladásnál a nyelés fájdalmas. A végbél gyulladása általában olyanoknál fordul elő, akik végbélen keresztül (is) közösülnek. A baktérium néha a gáttájékról is bekerülhet a végbélbe. Ilyenkor égő, csípő, szúró, vagy görcsös fájdalom jelentkezik a végbélben, amely kisugárzik a gáttájékra. Gyakori a székelési inger, de széklet általában nem, csak nyák, vagy véres, gennyes váladék ürül. Váladék spontán is távozhat a végbélből, beszennyezve a fehérneműt. Elhanyagolt esetben, a végbélben és környékén tályogok alakulnak ki. A baktérium bekerülhet a vérbe, szívbelhártya-gyulladást, ízületi gyulladást, vérmérgezést okozva. Ilyenkor a beteg lázas, és általában a térdízület (de lehet más ízület is) erősen megduzzad, fájdalmas.

Diagnózis
 
A hüvely- vagy húgycsőváladékból a kórokozó mikroszkópos vizsgálatával általában kimutatható. Kétes esetekben a váladék tenyésztése szükséges. 
 
Kezelés 

A penicillin a legtöbb esetben megfelelő, bár az utóbbi években kialakultak penicillinre nem reagáló törzsek is. Ilyenkor, illetve penicillinallergia esetén Trobicin injekciót alkalmaznak. Ha a penicillininjekció beadása után láz jelentkezik, (Herxheimer-reakció), egyidejű szifiliszes fertőzés is fenn áll.

Neisseria Gonorrhoeae
 

A Bőr- és Nemibeteg Gondozókban a gondozásba vételt követően kontaktuskutatást, illetve megelőző kezelést is végeznek. Valamint elvégzik a fertőzött HIV- szűrését is.

A témával kapcsolatban kérdését felteheti e-mail -en a medinfo@mail.c3.hu címen, illetve a FÓRUM -ban. A tárgyban szerzett tudását lemérheti a TOTÓ-n!




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület