CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

ZeneBona  

A hozzávetőlegesen tizenkétezer résztvevő gazdag zenei, és egyéb kulturális programok között választhatott.

Jó VOLT

Április 14 és 15 között immár  nyolcadik alkalommal rendezték meg a soproni Sportcentrumban  a VOLT Fesztivált. A hozzávetõlegesen tizenkétezer résztvevõ gazdag zenei, és egyéb kulturális programok között választhatott.  Részemről ez a két nap olyan, mint Józsi bácsinak a kisfröccs: kell. Mondhatni kötelező.
Az alábbiakban a Sport és Szabadidõcentrumban történt események kerülnek terítékre, azon belül is a nagyteremben zajlott koncertek, mivel bármennyire is próbáltam, nem tudtam egyszerre több helyen is ott lenni...
A tavalyi eseménysorozatot leszámítva (amikor eszméletlen mennyiségû csapadék hullott le az állítólagos hûség városára) a rendezvény együtt járt a jó idõvel, a napsütéssel. Effektíve a soproni tavasz beköszöntõje volt. Mi az, hogy volt, hiszen idén is. A sportcentrum elõtti digitális hõmérõ pénteken este hatkor 22 C. mutatott, éjjel háromkor pedig 17-et, szombat délután 25-öt, hajnali ötkor pedig tizet. Igaz, ekkor már mûködésbe léptek a csapadékképzõdés folyamatai is. (Rendes. Megvárta, míg lezajlik a seregszemle...) Idén már az  egész Centrumban zajlottak a bulik, de még így is súlyos tömegnyomor volt tapasztalható, s idõnként csak csigalépésben lehetett a nagyterembõl eljutni a kisterembe...
Ettõl függetlenül pénteken a kvázi fesztiválnyitó Blind Myself-et elég kevesen hallgatták meg. De ez nem igazán zavartatta a tagokat, meg a párszáz fõs közönséget sem. A Perfect Name tagjait már látszólag nem érintette kellemesen a fentebb vázolt probléma, hiszen õk, mint az eseménysorozat állandó résztvevõi, idáig mást szoktak meg. Mindazonáltal jó egy órát játszottak, s a végére már tisztességes létszám figyelte színpadi ügyködéseiket. Gengszter Zoltánt, na meg a Kartelt aratta az elsõ átütõ közönségsikert. Sikítozás, ilyesmi. Bár esetükben felvetõdik a kérdés, hogy egy gyakorlatilag rockzenei összejövetelen miért kell playbackról nyomni a zenei alapot, amikor az ötös híres nagyon jó élõ koncertjeirõl... A Freshfabrik tavalyi soproni fellépése óta új énekessel dolgozik, így sokkal lendületesebbek voltak, mint az elõzõn.
Ekkorra már beállt a szokásos "rend": az illemhelységeknél, büféknél hosszú sor, a legközelebbi benzinkútnál szintén, a szemközti konkurens üzemanyagtöltõnél dettó, a sportcentrum környékén levegõzõ emberek. Kosz, szeméthegyek, üres üvegek.
A Heaven Street Seven néhány hónappal ezelõtt játszott ebben a nagyon szeles városban, nagyon mérsékelt érdeklõdés mellett. Most viszont nem lehetett panasz a publikum lelkesedésére. Igaz, földit nagyon keveset láttam, mondhatni tízbõl egy látogató volt soproni.  A VHK hozta szokásos formáját, akárcsak a Kispál és a Borz... Éjjel volt még egy fellépõ: az Irigy Hónaljmirigy. Hakni.
Szombaton kora délután az Erzsébet-kertben piknikezõ fesztiválozók.
Szegény soproni Hell Hole, évek óta rájuk hárul a második nap elsõ fellépõje cím. Úgy száz fiatal elõtt játszottak. A Black-out már hozott egy bizonyos szintû nézõszámot, úgy 4-500 embert, amit a fõként régebbi dalait játszó szegedi Nyers is meg tudott tartani. Viszont a közel hat év után új albumot készítõ Pál utcai fiúk színrelépésekor nagyon megnõtt ez a szám, mondhatni ötszörösére emelkedett.
A kisteremben ez idõ tájt Az Árral Szemben, Sub Bass Monster (Ezen a napon volt a születésnapja.) és az Animals Cannibals Hip-Hop Jam-je várta a jelenlévõket, igazán remek hangulatot teremtve.
Átérve a nagyterembe (1 km/órás sebességgel.) a Sziámi szórakoztatta a nagyérdemût. A Korai Öröm, a Quimby és végül, de nem utolsósorban az Anima Sound System fellépését egy szóval lehet csak jellemezni: siker. Talán csak a koncerteket záró Publo Hunnyra voltak kevesebben kíváncsiak, igaz, ekkor már három órát mutatott az óra...
A Volt Fesztivál nemcsak egy túlnyomórészt zenei programokat nyújtó rendezvénysorozat. Több annál. Bátran nevezhetjük a Zenei-tolerancia fesztiváljának, hiszen a két nap során - bár különbözõ stílusú együttesek léptek sokszor egymás után a színpadra - nem fütyültek ki egyetlen elõadót sem, inkább megpróbálták befogadni a zenei irányzatokat.
S van egy különleges hangulata is az egésznek, ami miatt évrõl-évre egyre többen jönnek el.
Ez aztán a feeling-érzés, miként azt egy népszerû rádiós néhány évvel ezelõtt megfogalmazta.
Major Márton
 



2000. április 17., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület