CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

'A csillagos ég az egész emberiség öröksége, ezért érintetlenségét meg kell őrizni.'

Fényszennyezés - a XXI. század veszélye

"Este van. Sötétedik, s az égen felragyognak a csillagok. Feltűnnek a pompázatos bolygók, a szépséges ködök, galaxisok és fejünk felett kirajzolódik a Tejút látványa" - kezdi a mesét a szülő gyermekének, 2030-ban. Ha a gyerek esetleg kíváncsi lenne arra, hogy mik azok a csillagok, vagy mi is az a Tejút, a szülő azt mondaná: "Amikor én voltam kisgyerek, akkor még a falun derült estéken szoktam látni ezeket a csodálatos dolgokat. Ha jó leszel, akkor egyszer elutazunk egy messzi helyre, ahol éjjel nem égnek a lámpák, és akkor majd te is rájöhetsz arra, hogy éjjel nem a  Hold az egyetlen égitest ."

Ez nem egy utópisztikus írás kezdete. Ez a valóság. A legtöbb felmérés eredménye egyetlen dolgot mutat: Földünk éjszakái egyre világosabbak lesznek. Ennek oka a fényszennyezésben keresendő. Mi is az a fényszennyezés? Amikor a városi közvilágítás lámpái - a rossz beállítás miatt - nem lefelé, hanem felfelé szórják a fényt -, amikor különböző épületeket reflektorokkal világítunk meg, amikor bevásárlóközpontokra hatalmas, villogó neoncsöveket helyeznek. A csillagos égbolt egyre halványabb lesz a városokban - Budapesten éjjelente csupán egy-két csillagot látni. Vidéken még jobb a helyzet, azonban a fényszennyezés az elmúlt években jelentősen növekedett. A gond azonban nem csak az, hogy városokban nem lehet csillagászati megfigyeléseket végezni! Hanem a környékén sem - a városi fények több kilométeren keresztül zavarók. (Budapest fényei pedig a fővárostól 100 (!!!) km-re is meglátszanak!)
Arra is gondolnunk kell, hogy nem csak egyedül vagyunk a bolygonkón. Az állatokat is rendkívül zavarja a fényszennyezés. Kutatók megfigyelték, hogy a túlzott fény hatására a kakasok rosszkor kukorékolnak, a költöző madarak pedig egyszerűen eltévednek - nem tudnak rendesen tájékozódni az éjjeli fények miatt.

(Az ábrán a fényszennyezés mértékét láthatjuk: a fekete-kék területeken az égbolt természetes háttérfényességénél lényegen sötétebb az égbolt. A zöld színnel jelölt területeken a természetes határfényesség 33-100%, míg a sárga-piros színű területeken több százszorosa!)

A Nemzetközi Csillagászati Unió 1997-ben állást foglalt a fényszennyezés kérdésében: "A csillagos ég az egész emberiség öröksége, ezért érintetlenségét meg kell őrizni."

Egy kis odafigyeléssel meg lehetne menteni a csillagos égboltot. A közvilágítást megfelelően kellene megoldani - a búrákat úgy elhelyezni, hogy a lámpák csak lefelé szórják a fényt. Az ipari parkokat csak a falak mentén megvilágítani - hasonlóan a különböző épületeket.

Magyarországon vannak szervezetek, amelyek a fényszennyezés ellen küzdenek, néhány ezek közül:

Magyar Csillagászati Egyesület (így a Stella Sopron, az MCSE Soproni Csoportja is)
Magyar Tudományos Akadémia Csillagásazti Kutatóintézete
Eötvös Loránd Tudományegyetem Csillagászati Tanszéke
Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csillagászati Kutatócsoportja

Vannak nagy álmok!

- a franciák arra gondoltak, hogy  az Eiffel-torony építésének századik évfordulója alkalmából műholdakat lőnek fel, és egy mindig fénylő gyémántkoszorút alkotnak belőlük az égen
- az oroszok műholdról akarták megvilágítani Szibériát
- Budapesten pedig egy fénytorony építését tervezték, mely a város jelképévé vált volna. Ez lézerfénnyel ábrákat rajzolt volna az égre - mindezt Lágymányosra tervezték, 30 méterre az ELTE Fizikai épülete mellé, melyen egy csillagvizsgáló található!

Teszünk-e valamit?

Ha szétnézünk Európában, azt látjuk, hogy a fényszennyezéssel kapcsolatos álláspont nem egységes. Sőt! Hollandiában például tervbe vették az autópályák teljes kivilágítását. Franciaországban az Eiffel-tornyon - mint egy igazi világítótornyon egy hatalmas reflektort helyeztek el a milleniumi év tiszteletére. Ez körbe-körbe forog, 30-50 kilométeres hatósugárral! Ezzel szemben Spanyolországban nagy gondot fordítanak a különböző fénytestekre. Görögországban pedig kampány indult az iskolákban a fényszennyezés ellen.


(A fényszennyezés mértéke hazánkban és környékünkön)

De mi a helyzet hazánkban? Sajnos, itt is egyre nehezebb éjjel tiszta sötét eget találni. A Stella Sopron havonta szervez távcsöves bemutatót a belvárosban, ilyenkor azonban csak a Holdat, illetve a legfényesebb csillagokat és bolygókat tudják megmutatni az érdeklődőknek. A csillagászati ködök látványához már el kell zarándokolni a Muck sötét völgyeibe, ahol nem annyira zavarók a városi fények. De például a Tűztoronyt megvilágító reflektorok még a Várhelyről is vakítónak tűnnek. Vajon fel lehet-e lépni a túlzott fényhasználat ellen? Dágon sikerült. Jelenleg Magyarországon Dág az egyetlen egy olyan település, amelynek önkormányzata törvényi szabályozással igyekezett csökkenteni a fényszennyezést. De jó volna, ha Sopron is követné ezt a példát! Ki tudja, talán egyszer. Talán nem fognak valóra válni az előrejelzések - ugyanis egyes felmérések szerint 30 év múlva Közép-Európában sehol sem lesznek igazi sötét éjszakák!

A fenti gondolatok alapjául dr. Kolláth Zoltán 2000. október 10-én tartott Fényszennyezés: van még remény? című előadása szolgált.
A képek származási helye: http://debora.pd.astro.it/cinzano/page93.html
 

Bacsárdi László
bacsardi@sopron.hu



2000. október 19., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület