CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

A távol közelében hálózat II. országos konferenciája

Mire tanít a csillagos ég?



„A távol közelében” elnevezésû hálózat II. országos konferenciáját Székesfehérváron tartotta, A Szabadmûvelõdés Házában. Az egész napos rendezvényen a csillagászat oktatásáról, a csillagászat eredményeirõl, az új technikákról hallhattak az érdeklõdõk.

A megnyitót követõen Dr. Hudoba György a csillagászat oktatásáról számolt be, a középkori keresztény oktatáson keresztül egészen a 20. század végéig. Dr. Szabados László elõadásában megemlítette: A csillagok halvány fényébõl vagyunk kénytelenek meghatározni azt az információt, amely a világegyetem keletkezésére utal. Nem csak a saját, hanem a kozmikus környezetünket is alaposan meg kell ismerni. A Hubble-ûrtávcsõ legújabb képeinek bemutatása után pedig azt mondta: A földi és az ûrcsillagászat együtt fog mûködni, szükség van azokra az ezrekre, tízezrekre, akik amatõr módon figyelik az eget.
Dr. Érdi Bálint az égi mechanika alapját mutatta be: A csontvázát, ahogyan õ maga mondta, a kéttest problémát, illetve az égimechanika szívét, a Kepler egyenletet.
Dürr János, a Természet Világa szerkesztõje a csillagászati ismeretterjesztés és a sajtó kapcsolatára világított rá: Arra kell törekedni, hogy a célzott közönségnek minél nagyobb mennyiségben adjuk át az információt. Míg régen nagy nyilvánosságot kapott a Holdra szállás, s szovjet-amerikai ûrtalálkozók, addig mára az ismeretterjesztõ filmek „számûzöttek” a TV-bõl. Beszámolt a Tudományos Újságírók Klubjáról, amely kb. 100 tagból áll és az tûzte ki célul, hogy a tudomány minél nagyobb mennyiségben jelenjen meg a médiában, megbízható forrásból tájékoztassa a közönséget s megpróbálja az újságírókat kritikusan gondolkodóvá nevelni.
Pintér András a Természet Világa Diákpályázatán a világhírû bûvész, James Randi által alapított díjban, a Randi díjban részesült. Erre a díjra az a diák jogosult, aki parajelenségek terén valamilyen kutatást végzett és ezt közérthetõ formában , gondolataival társítva le is írja. Eddig a  „szkeptikus fõváros” három Randi.díjat tudhat magáénak, 1993-ban Dalos Róbert és Takács Gábor a székesfehérvári gabonakörökkel, míg 1995-ben Fûrész Gábor A Szabadmûvelõdés Háza tetején lévõ kupola túl fényesre sikerült felvételével nyerte el ezt a díjat. Pintér András kezébe 1998 nyarán akadt egy könyv (UFO Atlasz), ami az intelligens plazmagömbök jelenségével foglalkozott, rengeteg térképpel, pontos észlelési útmutatóval. András a könyv írója szerint végzett megfigyeléseket Székesfehérvár szélén, ami „a legjobb megfigyelõ helyek közül is az egyik legjobb”. Többször is elment oda, de egyetlen egy intelligens plazmagömböt sem látott. Tapasztalatait a Nem minden UFO, ami fénylik címû munkájában részletesen leírta, és elküldte a Természet Világa Diákpályázatára. Pintér András elõadása végén megjegyezte: Hihetetlenül nagy butaság, ha valaki minden bizonyíték nélkül elfogadja az UFO jelenségeket. Én nem kételkedek e jelenségek létezésében, csupán azt akartam megmutatni, hogy nem intelligens plazmagömbök látunk. Meggyõzõdés nélkül ne álljunk se melléjük, se velük szembe.
Sajnos Mizser Attila, a Magyar Csilagászati Egyesület (MCSE) fõtitkára nem tudott jelen lenni a konferencián, így a már fent említett Fûrész Gábor mutatta be az MCSE 22 diából álló oktatási diasorozatát.Ezek után Sárneczky Krisztián és Tepliczky István, az MCSE titkárai bejelentették: az egyesület jövõ heti közgyûlésén javasolni fogják, hogy a Kulin György által felfedezett, 1940 AV jellel nyilvántartott kisbolygót Marik Miklósról nevezze el a Nemzetközi Csillagászati Unió.
Az ebédszünetet követõen - ami alatt az MCSE asztrofotó-kiállítását lehetett megtekinteni - Dr. Szathmáry Károly a csillagászat tanításáról Szegeden számolt be, külön kiemelve a Napvadász nevû versenyt, amely lassan a vége felé közelít. (A versenyre a késõbbiek visszatérünk - a szerk.) Simon Tamás, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára, ismertette az általa vezetett Supernova elnevezésû csillagászati szakkört, amely önálló, sokrétegû honlappal rendelkezik, a legfrissebb információkkal. (A Supernova bemutatkozó írása hamarosan az Internetto olvassói elékerül.) Fûrész Gábor a CCD kamerák használatát, míg Dán András a távcsövek „világát” ismertette.

Bacsárdi László



1999. április 19., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület