CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Ezredvégi helymeghatározás: az elmélet és a gyakorlat egysége

"Ezredvégi helymeghatározás: az elmélet és gyakorlat egysége"
Az ezredvég utolsó hazai szakmai szemléjére, – amely az űrtechnika és különösen a GPS jelenét és jövőjét kívánja bemutatni a helymeghatározásban –, szeretettel hívjuk és várjuk a kollégákat.
 
12. Kozmikus Geodéziai Szeminárium
Helyszín: Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3.
Időpont: 1999. október 14 -15. (csütörtök-péntek)

Előzetes jelentkezés a 12. Kozmikus Geodéziai Szemináriumra

Jelentkező neve:

Levelezési címe:

Telefon:

Fax:

E-mail:

Munkahelye:

Beosztása:

Előadást, bemutatót kívánok tartani a következő címmel:

A bodajki szállást igénybe kívánom venni: igen - nem
Fizetés módja: Banki átutalás - Postai csekk - Helyszíni befizetés.

 

A jelentkezést 1999. május 31-ig kérjük megtenni. E-mail-en (a fenti részt kimásolva és kitöltve): bgy@cslm.hu

Levélben: SE FFFK, Dr. Busics György, Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3., 8000

Faxon: 22 327697

 

A részvételi díj július 15-ig történő befizetés esetén 6000 Ft, későbbi fizetés esetén 7000 Ft. Egyetemi-főiskolai hallgatóknak 50% kedvezmény. A részvételi díj a kiadvány, a szervezés, a frissítők, az esti fogadás és a két napi ebéd költségeit tartalmazza.

Október 14-én éjszakai szállásra a bodajki Továbbképző Központban van lehetőség, ahova busszal szállítjuk vendégeinket. Szállásdíj reggelivel: kétágyas, fürdőszobás elhelyezéssel 2000 Ft/fő; turista-osztályon 1200 Ft/fő.

A jelentkezési lapot elküldőknek június első hetében további tájékoztatást küldünk.

 

Általános helyzetkép

A lassan leköszönő XX. század végén már kellő határozottsággal állíthatjuk, hogy századunk műszaki-technikai fejlődése méltán reprezentálható az űrtechnikával. Az első mesterséges hold felbocsátása (1957), az ember űrrepülése (1961) és az ember holralépése (1969) még elsősorban történeti-politikai-tudományos szenzáció volt, aminek közvetlen hatását a “kisemberre” nemigen lehetett belátni. Ma az űrtechnika áldásait, hatását széles tömegek tapasztalhatják meg mindennapi életükben: a műholdas televíziózás, az Internet, a hírközlés, a közlekedés és navigáció fejlődése alapvetően változtatja meg a termelési és emberi viszonyokat. Hasonló tendencia figyelhető meg az egyik legősibb szakma, a geodézia és térképészet átalakulásában is aminek egyik lendítőereje az űrtechnika. A mesterséges holdak geodéziai alkalmazását célzó kutatások már a hatvanas években beindultak, de ennek akkor csak néhány elméleti szakember előtt volt jelentősége. Ma a mindennapi helymeghatározási gyakorlat része az űrtechnika: enélkül már nem tudjuk elképzelni a nemzeti vagy regionális geodéziai hálózatok létrehozását és sűrítését, a nagytömegű térinformatikai célú adatgyűjtést és a járműnavigációs alkalmazások mind szélesebb és a társadalom számára egyre hasznosabb körét. Az űrtechnika századunk egyik csúcstechnológiája is, a gyors fejlődés megkívánja, hogy ebbéli ismereteit minden szakember rendszeresen megújítsa. Ilyen célt is szolgál ma a kozmikus geodéziai szemináriumok immár több évtizedes gyakorlata.

 Előzmények

A szemináriumokat 1974 óta rendezik meg különböző hazai helyszíneken. Az első időkben az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete volt a házigazda, éves rendszerességgel. 1981-től Budapest volt a helyszín, de három évenként került sor a rendezvényre. 1993-ban volt a jubileumi 10. konferenciára Sopronban, majd legutóbb 1997 novemberében, a Magyar Honvédség térképész szolgálata volt a 11. szeminárium rendezője Budapesten. Az 1999 őszén aktuális 12. Kozmikus Geodéziai Szeminárium megrendezését a székesfehérvári főiskolai kar vállalta.

 Aktualitások

Éppen 10 esztendeje, 1989-ben került sor Magyarországon holland kölcsönvevőkkel az első bemutató jellegű GPS mérésekre és a hazai gyakorlatban is igazolódott az új technika alkalmazhatósága a nagypontosságú helymeghatározásban. Az új módszer polgárjogot nyert a szakmában, sőt a fejlett országokkal egyidőben elkészült az országos GPS hálózat, beindultak különböző geodinamikai mozgásvizsgálati programok. Elkezdődött a DGPS korrekciók szolgáltatása, ami a real-time navigációs alkalmazások dinamikus bővülését fogja kiváltani. Természetesen a szélesebb értelemben vett szatellita-geodéziában is új eredmények születtek (Űr VLBI állomások pályára juttatása, új referencia-rendszerek stb.). Az eredmények indokolják az összegzést és kitekintést.

 Rendezők

A rendezvény elindítója és fő szervezője az MTA X. Föld- és Bányászati Tudományok Osztálya Geodéziai Tudományos Bizottsága mellett működő Kozmikus Geodéziai Albizottság volt. Ez a bizottság 1968-ban jött létre és azóta aktív, kezdeményező szerepe van a hazai szakmai közéletben. Az albizottság kiterjedt tevékenységéről, rendezvényeiről részletesen olvashatunk a 20. majd 25. évfordulón írt megemlékező cikkekben Dr. Ádám József tollából (Geodézia és Kartográfia, 1988/3; 1993/4).

A két “érintett” szakmai társadalmi szervezet, a Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság, kezdettől fogva segítette a lebonyolítást. A helyiek (Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kar, MTA VEAB, GEO Alapítvány) mint házigazdák csatlakoznak a rendezőkhöz.

 Helyszín és időpont

A főiskola tanácsterme Székesfehérváron megfelelő hely a rendezvénynek, már több nemzetközi konferenciát bonyolítottunk itt le. Ha a jelentkezők száma nagyobb helyiséget indokolna, erre a Technika Háza alkalmas. Az ebédet a főiskola ebédlőjében (a napi forgalom után), az esti fogadást a bodajki továbbképző központban tervezzük. Az eddigi tapasztalatok szerint az egynapos programok a témákra tekintettel túlzsúfoltságot eredményeztek, így a kétnapos rendezvény látszik alkalmasabbnak, ahol az esti órákban személyes találkozásra, baráti beszélgetésre is van lehetőség. Szeretnénk beiktatni egy rövid városnézést a milleniumra készülő fehérvári belvárosban. A tervezett időpontot (1999. október 14-15., csütörtök-péntek), egyeztettük, az első napi későbbi kezdés lehetővé teszi a távolabb lakó kollégák időbeni érkezését.

 Résztvevők

A szemináriumok hagyománya kialakította a résztvevők körét, erre van igény a szakma részéről. Számítunk a kutatóhelyek (FÖMI KGO, MTA GGKI), a honvédség (MH TÉHI), a felsőoktatás (BME, ELTE, SE), a földhivatalok részvételére. Ugyanakkor szeretnénk, ha az eddiginél nagyobb számban jönnének résztvevők a gyakorlati szakemberek köréből (földmérési és térinformatikai vállalkozók, önkormányzatok, navigációs szolgáltatást igénylő szervek).

Az érdeklődő egyetemi-főiskolai hallgatókat, doktoranduszokat anyagilag is támogatnánk minőségi publikációs igényüknek külön szekció keretében helyt adnánk.

A műszer- és szoftverforgalmazóknak lehetőséget biztosítanánk a bemutatkozásra.

A bevezető előadásokra a szakma jeles képviselőit kérjük fel, de szeretnénk támogatást kapni külföldi előadók meghívására.

 Témakörök

A témák megadásánál arra törekedtünk, hogy mind az elméleti szakember mind a gyakorlati érdeklődésű kolléga megtalálja számítását, építsen erre a kölcsönhatásra. Az aktualitásokról sem zárkózunk el és a jelentkezések is nagyban befolyásolják a kialakítandó programot.

Témák:

Az űrtechnika fejlődési trendjei

Obszervatóriumi műholdas technikák

Vonatkozási rendszerek

Újdonságok a GPS rendszerek fejlesztésében

A GPS elméleti-tudományos kérdései

A GPS gyakorlati-alkalmazási kérdései

DGPS, járműnavigáció, térinformatikai, kataszteri, mérnöki és geodinamikai alkalmazások.

Lebonyolítás első nap: 10.30 órától meghívott bevezető-kitekintő előadások ebéd után plenáris előadások

kétórás fórum majd rövid városnézés

esti fogadás

második nap: szakmai előadások és hozzászólások, ebéd, zárszó



1999. május 10., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület