CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Nemzetközi űrállomás - az új évezred küszöbén

Nemzetközi űrállomás - az új évezred küszöbén

 

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöki Ismeretterjesztő Bizottsága és a Magyar Asztronautikai Társaság 1999. március 3-án (szerdán) 9.00 órai kezdettel konferenciát rendez Nemzetközi Űrállomás - Az új évezred küszöbén címmel, amelyre tisztelettel meghívjuk...

A fenti szöveg egy meghívón állt, amit nemrég kaptam a MANT-tól. Tavaly kezdődött el a Nemzetközi Űrállomás összeállítása, és ez várhatóan 2005-ben fog befejeződni. Valószínüleg ez lesz az évezred első működő űrállomása. (A MIR űrállomást a tervek szerint 1999 nyarán az óceánba fogják irányítani.) Többek között ezért került sor a szerdai konferenciára.

Röviden, néhány szóban erről a konferenciáról. (Később részletesebben szeretnénk foglalkozni az egyes előadásokkal.) Először Manninger Jenő politikai államtitkár (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium), a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke köszöntötte rövid beszédében a megjelenteket, majd Ádám György akadémikus, az MTA Elnöki Ismeretterjesztési Bizottságának az elnöke ismertette bevezető gondolatait. Almár Iván a különböző űrállomások terveiről beszélt, míg Miroslaw Hermaszewski űrhajós (Dr. Horváth András tolmácsolásában) az űrállomások történetét közölte a több száz érdeklődővel. (A Magyar Tudományos Akadémia Székházának II. emeleti nagytermében egyetlen egy ülőhely sem maradt üresen.) Farkas Bertalan űrhajós a tapasztalatairól, feladatairól számolt be, külön felhívva a figyelmet a megjelent ifjúság nagy számára, s azt mondta, reméli, hogy lesz második magyar űrhajós is. Franz Viehböck osztrák űrhajós pedig az élményeiről mesélt, miközben bemutata a MIR űrállomáson való életüket megörökítő videofilmet. Az ezt követő szünet után Bognár László űrorvos a Magyar Honvédség Központi Honvédkórházának igazgatóhelyettese ismertette az eddig szerezett orvosbiológiai tapasztalatokat, többek között részletezve az űrhajósokra ható pszichológiai hatásokat. Majd a konferencia témája szó szerint a Nemzetközi Űrállomás lett: Először Franz Viehböck mutatta be a készülő Nemzetközi Űrállomás terveit, majd Apáthy István űrkuattó mérnök az űrállomás műszaki problémáiról beszélt, végül Both Előd csillagász, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója a várható magyar résztvételről számolt be a hallgatóságnak. A konferencia Major György akadémikus, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökének zárszavával ért véget.

Budapest, 1999. március 3. 14:30

Bacsárdi László



1999. március 03., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület