CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Válogatás a leonidak levlista beszámolóiból

Válogatás a leonidak levlista beszámolóiból
Itt voltak a Leonidák?!

Sopron, 2000. november 16. Erősen borult az ég, még a Hold sejtelmes fényét sem lehet kivenni. November 17, péntek... éjjel teljesen elázok... A Leonidák pedig közben elvonultak a fejünk felett...

Az eddig megszokott beszámolóktól eltérően most következzen egy rövid válogatás a Leonidak levelezőlista beszámolói közül. Egyébként az utóbbi napokban hatalmas forgalom volt ezen a levelezőlistán, az eseményeket (meteorok, égbolt állapota) a mobiltelefonok és sms-sek révén szinte percenként nyomon lehetett követni. Sajnos azonban sok helyen borult volt az ég. Egyes meteorozók pedig még Horvátországba is átugrottak...

A Leonidák maximuma november 20-ig feldolgozott adatok alapján:
November 18. 7 óra 12perc, ZHR 424

Hajnali 0h 00 m UT-kor teljesen borult eg fogadott es ekkor meg kilatastalannak veltem a meteorozas lehetoseget, mivel DNY felol vastag felhok vonultak EK fele. A Hold fenye tompan volt lathato. Ekkor gyorsan megneztem az aktualis idojarasi muholdkepet, melybol jol lathato, hogy a keleti orszagresz felett szakadozott felhoket mutat a kep, a felhotomeg goca valahol az Adria felett van. Gyors telefonhivasokat bonyolitok le, majd kifekszek meteorozni. 01:00 UT -kor hirtelen kezd az egbolt DNY felol kitisztulni, es latom, hogy elkezdenek a Leonidak hullani. Ismetelten telefonalok tobb helyre, jonnek mennek az SMS-k. Tobben belem is ontik a lelket, igy nagyobb lelkesedessel fogok az eszleleseknek. A hatarmagintudo 4.5 es 5.2 kozott valtozott. A esemenyeket fotografikusan is nyomon kisertem 200 ASA-s filmre, 20 perces expozicios idokkel 01:40-03:00 idotartam kozott. A megfigyeleseimet en se tudtam zavartalanul vegezni az idonkent vonulo felhok kovetkezteben, tobb alkalommal (02:00 UT utan) en is mas es mas egteruletet voltam kenytelen figyelni ill. a fenykepezogepeket atallitani mas egteruletre. Mivel nem rendelkezek DCF 77 oraval, igy egy radios ebresztoorat vittem ki magammal. Hajnali 03:00 UT-kor megfigyeleseimet es a meteorpalyak rajzolasat abba kell hagynom, mivel mennem kell dolgozni a munkahelyemre.
Bucsi Gábor

Nov 17/18-án az éjjelt a Villányi-hegység déli lejtőjén, Siklós határában töltöttük hatan (Áts Gellért, Gyenizse Péter, Keszthelyi Sándor, Ropoli László, Sanócki József, Sragner Márta).
KÖZEI-ben:
22.10-kor érkeztünk, a felhőzetben egy-egy tenyérnyi lyuk van, ott +5,5 a hmg. Déli az áramlás, reménykedünk, távcsövezünk, kellemesen enyhe az idő: +11 fokC.
23.00 Hol felhős, hol elég jó az ég, a Hold szépen süt, ki-ki nézünk. Pára nincs, csak a határozottan délről északra vonuló felhőzet, benne lyukakkal.
00.00-kor az ég 1/3-a nyitott, a lyukban +5,1 a hmg (a Fiastyúk és környéke). Köszö kiül meteorozni.
00.04 és 00.05-kor egy percen belül két Leonida húz el dél felé félmagasan (+2 és 0 mg), jó hosszúak, olyan 50-60 fokosak és gyorsak. Óriási hangjelenség: Emberek! Itt vannak! Gyerünk észlelni!!
00.05-kor kitelepül a csapat, kiül mindenki a mezőre. Innentől éppen nem esik meteor.
00.23-kor a felhőzet kezdi betakarni az eget.
00.30-ra teljesen befelhősödik, csupán a Hold sejthető; látszik, hogy délről északra mennek a felhők. Még várakozunk.
00.53-kor csepegni kezd az eső. Bemenekülünk.
01.10-re jól beindul az eső. A Hold is eltűnik.
05.30-ig esik, esik, esik! Őrködünk, ki-ki nézünk a búboskemence mögül. Eszünk, iszunk, dumálunk. Köszö a kocsiban szunyókál, de csak az eső hullik. Telefonálni sincs kedvünk, mi vagyunk legdélebbre, nálunk borult be legelsőként, de talán hajnalra változik a helyzet. Nem változik!
05.45-kor indulunk haza az esőben. Az eső vége csak valamikor 10.00 körül volt Pécsett.
Gratulálunk azoknak a szerencséseknek, akik sikeresen észlelték a Leonida meteorhullást!!!

Keszthelyi Sándor (Pécs)

Haaaat. Hajnalban volt egy ora derult, igen eros, a regi szep idoket idezo Perseida hullasnak mondanam (4-5 UT). 1-4 UT kozott 80-100 szazalekos takartsag mellett keves meteor volt, de sovany vigaszkent oriasi volt a felholyukak kozott szaguldozo meteorok latvanya + tengermorajlas, illatok. Volt egy iszonyatos villanas a felhok mogott es egy -6-os, ami a felhok mogott "forgoszektorozott", mikozben par fokra mellette hullott egy 0- as. Ja, nov 18. hajnalrol beszelek. 2 UT korul volt egy percen belul ket minuszos a Hold kozvetlen kozeleben, 2-3 masodperces nyommal. Oriasi latvany volt, teljes terhatas, Hold altal vilagitott nyomok. Nekem nagyon tetszett, hogy a Hold kopkodte a meteorokat!
...mint a fentiekbol kiderul, ha csak a meteorok miatt lett volna az utazas, inkabb itthon kellett volna maradni... Apropo! Nem jon valaki jovore Ausztraliaba?
Sárneczky Krisztián (Horvátország)

Természetesen a soproni csoport tagjai is megpróbálkoztak az észleléssel...
Igaz, mi Petyus Andrissal ejfeltol 6.30-ig a kitarto eso miatt kocsiban gubbasztva vartuk becsulettel vegig a potyogas idotartamat, s egy villanasnyi Hold-derengesen kivul semmit sem lattunk, de oszinten orultunk, hogy vannak, akik alljak a sarat /=megfigyelik es JEGYZETELIK a meteorrajt/. En szemelyesen is kivantam a tavalyi mazlim utan, hogy ha en nem is, de masok lathassak. Es sikerult.
Kiss Gyula (Sopron)

Eddig csak passzív olvasója voltam a listának, de természetesen magam is készültem a nagy hullásra. Este nyolc után nem gondoltam, hogy az akkor látott meteor lesz az egyetlen észlelésem egész éjszaka a meteoresőből. Az akkor még viszonylag tiszta, kissé fátyolos eget egy rövid távcsöves bemutatóra használtam ki, és eközben sikerült egy viszonylag fényes meteort észlelni. Kapkodva vettem elő a már pontosra állított órát, a leolvasott időpont így is csak közelítő lehet: 20:29:30 KözEI-kor fényes, kb. -1,5 mg-ós tűzgömböt figyeltünk meg déli irányban, az Andromeda-Pegasus csillagkép irányában. A meteor kékesfehér színű volt és kb. 3-4 másodpercig látható nyomot hagyott. Sajnos hamarosan beborult, csak néha láttunk tiszta égterületet, amelyen pechünkre nem száguldott át meteor. A remény hal meg utoljára, úgyhogy az előrejelzett maximumig és még utána egy órán keresztül vártuk reménykedve az ég kitisztulását, és azt, hogy néhány pontos eredménnyel mi is hozzájárulhatunk a hazai megfigyelésekhez. Örülök, hogy azért többeknek (pl. Kékes) sikerült látni a nagy hullást. Jövőre, reméljük, több szerencsénk lesz!
Balaton László (Kiskunság)

Subject: Megkaptam a jovo evi naptaram
2001. november 16 péntek
2001. november 17 szombat
2001. november 18 vasárnap

Keszthelyi Sándor

Apropó, jövőre. Bár még közel egy év van hátra a következő Leonida- hullásig, egyesek már most tervezik az észlelésüket. Helyszínként nem mást választanak majd, mint Ausztráliát - ugyanis jövőre oda fog esni a maximum.

A Magyar Csillagászati Egyesület Leonidák oldalain nagyon sok hasznos információ fellelhető, a meteoritok leírásától kezdve megfigyelési tanácsokon át különböző felvételekig (+ lehet jelentkezni a leonidak nevű levelezőlistára is! - jövőre még jó lehet... :))))

http://leonidak.mcse.hu

Válogatta: Bacsi



2000. november 23., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület