CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

A Magyar Csillagászati Egyesület sajtóközleménye

 
 
  Magyar Csillagászati Egyesület 
1118 Budapest, Bartók B. út 11-13. 
E-mail: mcse@mcse.hu 

Egy független magyar felfedezésű szupernóva (SN 1999by)

1999. április 30-án (pénteken) este 22 óra körül Berkó Ernő, a Magyar Csillagászati Egyesület megfigyelő amatőr csillagásza 10 cm-es átmérőjű távcsövére szerelt CCD kamerájával a Nagy Medve (Ursa Major) csillagképben található NGC 2841 jelű galaxisról készített felvételt. A képen egy halvány csillagszerű objektumot vett észre a galaxis külső tartományaiban. Ismerve a galaxis csillagkörnyezetét, a különböző elektronikus források (csillagászati atlaszok és korábbi felvételek) alapján egyértelművé lehetett tenni, hogy egy extragalaktikus csillagrobbanás, egy új szupernóva felfedezéséről van szó.

Az eredmény értékéből semmit sem von le, hogy az időközben SN 1999by jelölés kapott szupernóvát egyidőben a világ más részein is felfedezték. Elsőként a kaliforniai Lick Obszervatórium szupernóva-kereső programjában résztvevő, a távoli galaxisokat automatikus fényképező távcső regisztrálta április 30-án délután. Ron Arbour szupernóvakereső megfigyelő ettől függetlenül talált rá ugyanezen éjszaka Angliából. Berkó Ernő felvétele időben ez utóbbi felfedezés előtt egy órával készült, s bár nemzetközi bejelentése kicsit késve történt meg, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) elismerte független felfedezésnek. A mostani felfedezés előtt magyar amatőr csillagász 1994-ben, még előtte pedig 1885-ben (!) büszkélkedhetett hasonló sikerrel. A szupernóva a következő napokban tovább fényesedett, az előrejelzések szerint közepes (10-20 cm átmérőjű) távcsövekkel szemmel is megpillantható lesz.

A szupernóva-robbanás a csillagok fejlődésének egyik utolsó stádiuma. A belsejükben bekövetkező robbanás a csillag anyagát szétszórja a kozmikus térben, miközben hatalmas mennyiségű energia szabadul fel. Ezért is lesznek láthatóvá ilyen mérhetetlen kozmikus távolságokból is. (Az NGC 2841 jelű galaxis távolsága nagyjából 100 millió fényév -- vagyis a robbanás valójában ennyi évvel ezelőtt történt, s a fény ez idő óta utazott hozzánk.) Ha egy ilyen szupernóva-robbanás a mi galaxisunkban történik, a csillag az éjszakai égen akár a telehold fényességével világítana. (Például a kínai krónikákban 1054-ből ismerünk ilyen feljegyzést -- az akkori robbanás eredményeként keletkezett a híres Rák-köd.) Központi égitestünket, a Napot mindazonáltal ilyen veszély nem fenyegeti, tömege kicsi ahhoz, hogy szupernóva váljék belőle -- fejlődése során néhány milliárd év múlva fokozatosan kihűl.

További információk, képek, háttéranyag az SN 1999by szupernóvával és független magyar felfedezésével kapcsolatban a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapjain:

http://www.mcse.hu
Összeállította: Tepliczky István, egyesületi titkár -Budapest, 1999. május 9.



1999. május 10., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület