CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Mar csak 1 nap!

Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én

Sötétség délben


Egy utolsó összefoglalás a teljes napfogyatkozás előtt. Kevesebb, mint egy nap van hátra...!!!!
 

A természet talán egyik legcsodálatosabb jelensége, amikor nappal hirtelen eltűnik a Nap az égről. A teljes napfogyatkozás látványában augusztus 11-én nagyon sok magyar ember gyönyörködhet majd. A jelenség ugyanis házhoz jön. Régebben az emberek különféle szörnyeknek tulajdonították a napfogyatkozást, az életet befolyásoló jelenségnek tartották. Egyes néphagyományok szerint azért következik be, mert a Nap megkívánta a szépséges Holdat, és miközben vágyát oltja, jótékony fátylat emel maga köré. A csillagászok természetesen rájöttek a jelenség fizikai alapjára. E sorok írása közben minden egyes másodpercben a Hold egyre közelebb kerül az égi találkozó színhelyéhez, a napfogyatkozás megállíthatatlanul közeledik.


Legutoljára 1842-ben láthattak az emberek Magyarországról teljes napfogyatkozást, és hazánkból a következőt 2081-ben észlelhetik. (A következő teljes napfogyatkozás 2001-ben Afrikában lesz látható.) A jelenség a részleges fogyatkozás fázisával kezdődik majd, ez Sopronban kb. 11 óra 24 perckor következik be. (A felhasznált adatokat a Magyar Csillagászati Egyesület által kiadott évkönyvből vettük.) A holdkorong egy kicsit “beleharap” a Nap korongjába. A természet csodája, hogy a Hold és a Nap látszólagos átmérője majdnem megegyezik, és ezért a Hold eltakarhatja a Napot, habár a valóságban jóval kisebb nála. A napkorong mérete egyre kisebb lesz, az idő elkezd lehűlni, egyre sötétebb lesz, az énekesmadarak elhallgatnak és végül 12 óra 46 perc 31 másodperckor a Hold teljesen eltakarja a Napot. A következő – Sopronban - 1 perc 26 másodperc során élvezhetjük a teljes napfogyatkozást. (Magyarországon a Szombathely-Siófok-Szatymaz vonalon lesz a leghosszabb a teljes fogyatkozás fázisa, 2 perc 22 másodpercig fog tartani.) Érdemes lesz megfigyelni háziállataink viselkedését, ugyanis azok úgy reagálnak a jelenségre, mintha este lenne. Várhatóan a hőmérséklet is csökkeni fog, kb. 10 fokkal. Látható lesz a napkorona, és az égen feltűnnek a csillagok, sőt két bolygó is: a Vénusz és a Merkúr. Egyvalamire nagyon ügyeljünk: a szemünk épségére. A boltokat elárasztották a különböző védőszemüvegek. Egy óriási tévhitet szeretnénk megcáfolni: a napfogyatkozás néző szemüveget a részleges fázis ideje alatt kell használni. Ne nézzünk bele három percnél hosszabb ideig, mert szemsérülésekhez vezethet.

A teljes fogyatkozás alatt, azaz Sopronban a mintegy 86 másodperces idő alatt nyugodtan levehetjük a szemüveget és nézhetjük a Napot, azaz pontosabban a helyét az égen. A látható napkorona fényessége a teleholdéval egyezik meg. Egyébként is, a teljesség alatt egy jó védőszemüveggel semmit sem láthatnánk, hiszen az a látható fény 99,99 százalékát kiszűri. A kormozott üveg/floppylemez azért nem jó, mert nem szűri ki az infravörös- és ultraibolya sugárzást. Vigyázzunk, mert a sötétben kitágul a pupillánk. A teljesség után előbukkan a napkorong, és a szemünkbe újból érkezik a napsugár. Ez a kitágult pupillánkra esik, és vakságot okozhat, ezért időben vegyük fel a szemüveget, vagy fordítsuk el az arcunkat. Ne így tegyük felejthetetlenné ezt az eseményt. A különböző tévéállomások is közvetíteni fogják a fogyatkozást, de az érdeklődök az interneten is megcsodálhatják.

Dr. Zombori Ottó, az Uránia Csillagvizsgáló igazgatója, aki Siófokról fogja figyelni a jelenséget, 1999. július 30-án, pénteken este hat órától tartott a napfogyatkozásról előadást a reneszánsz udvarban. A showszerű előadás első részében szavakkal és képekkel bemutatta a jelenséget az érdeklődőknek, majd a hangulatos szünet után a résztvevők által feltett kérdésekre válaszolva ráirányította a figyelmet egy-egy érdekes dologra. Arra a kérdésre, hogy mi fog történni akkor, ha az ég felhős lesz, a csillagász azt válaszolta: “Szeretnénk megnyugtatni mindenkit. A napfogyatkozást esős időben is megtartjuk.”

Mindenkinek derült eget és felejthetetlen élményt!
 

Bacsi

További Űrvadász írások a teljes napfogytakozásról



1999. augusztus 10., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület