CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

A Magyar Csillagászati Egyesület körleve

A Magyar Csillagászati Egyesület körlevele

A napfogyatkozás élő internetes közvetítése



Az augusztus 11-ei teljes napfogyatkozás látható lesz a világhálón is, élőben. A közvetítést a Guards Távközlési Rt. a Magyar Csillagaszati Egyesület szakmai közreműködésével két helyről, Szatymazról és Siófokról végzi. Az elektronikus műsor megtekinthető az intenetes kapcsolattal rendelkező számítógépekkel.

A Guards (http://www.guards.hu), amely úttörő szerepet töltött be internetes szolgaltatasaival (EGON ingyenes e-mail, Magyarország települései az interneten, bulivonal) a napfogyatkozás internetes közvetítésére készül a Magyar Csillagaszati Egyesület (http://www.mcse.hu) közreműködésével. A közvetítés a fogyatkozás teljességi sávjának két pontjáról történik egyidőben. Egyik helyszíne a Magyar Csillagaszati Egyesület Szatymazon szervezett Nemzetközi Napfogyatkozás Megfigyelő Tábora; a másik helyszín a Siófok hagyományos nyári eseménye, a Coca Cola Beach House Party.

A realvideo formátumban sugárzott műsor bármely, a világhálóra csatlakozó számítógéppel (az ehhez szükséges, ingyenesen letölthető program segítségével) az egész világon megtekinthető. Jól követhető lesz, amint a Hold eltakarja a Napot, majd bekövetkezik a több mint 2 perces teljesség, majd ismét visszatér a fény. A két helyszínen majdnem 5 perc különbséggel következik be a teljes fogyatkozás, így az internetes megfigyelők egymás után kétszer is láthatják élőben a jelenséget! Mindkét helyszínen két-két kamerával történik a közvetítés, az egyik magát a ritka égi tüneményt mutatja; a másik a környezetet, a fogyatkozást kísérő természeti jelenségeket (érdekes árnyékjelenségek, alkonyi sötétség) ill. azt, hogy miként élik meg az eseményeket a jelenlévők. Szeretnénk színesíteni a közvetítést az amatőrcsillagászok munkájának bemutatása mellett meteorológusok, zoológusok megszólaltatásával. A humán területek (pszichológia, művészeti ágak) napfogyatkozással kapcsolatos vonatkozásait is bemutatjuk.

Mivel derült idő eseten a legtöbben a szabadban, élőben kísérik majd figyelemmel az évszázad utolsó nagy napfogyatkozását, a felvételek utólag is visszakereshetőek lesznek az interneten. Az anyagokból az esemény után multimédia CD-ROM-on készül, hogy bárki ismét átélhesse a természet csodalatos színjátékát.

A napfogyatkozás realvideo internetes közvetítése:

http://www.gyaloglo.hu/napfogy/
 

Tudnivalók a napfogyatkozásról (magyar nyelven):

http://napfogyatkozas.mcse.hu
 

A Magyar Csillagászati Egyesület körlevele. VII évfolyam, 827. szám



1999. augusztus 05., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület