CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Vigyázzunk a szemünkre!

Vigyázzunk a szemünkre!
Szemfogyatkozás

1999. augusztus 11. A teljes napfogyatkozás napja. De sajnos valószínűleg a teljes szemfogyatkozás napja is lesz. Ugyanis a napfogyatkozás nem csak az állatok érzékeit zavarja meg, hanem minket is megtéveszthet. Sok kérdés érkezett hozzánk a védőszemüveggel kapcsolatban, ezért újból szeretnénk felhívni a figyelmet a fogyatkozás biztonságos megfigyelésére, illetőleg eloszlatni néhány tévhitet.

A napfogyatkozás szemüveget a részleges fázis megfigyelésére használjuk!!! A teljesség alatt (vagyis Sopronban a mintegy 1 perc 28 másodpercnyi idő alatt) szemüveg nélkül is nyugodtan nézhetjük a napot – vagyis a helyét az égen. Ha szemüvegen keresztül nézzük, akkor semmit sem látunk belőle, hiszen a védőszemüveg a látható fény 99,99 százalékát kiszűri (plusz az ultraibolya- és infrasugárzás 100 százalékát) Sötétség lesz, s a napkorona fénye kb. olyan, mint a teliholdé. A nézés közben azonban pupillánk kitágul. Letelik a teljes fázis ideje, azaz jön a harmadik kontaktus, és a Hold alól előbukkan a Nap egy része. A hirtelen előtörő sugárzás a kitágult pupillánkra esik. Egyszerűen nincs annyi időnk, hogy becsukjuk a szemünket. Semmit sem érzünk, csak egy kis meleget. De tényleg, maximum egy pislantás, és utána feltéve a szemüveget továbbszemlélhetjük. Azonban már ez a kicsinyke sugár is katasztrofális a szemünkre nézve, hiszen az a sötétség miatt igen érzékeny volt a fényre. Egy-két óra elteltével szürke pontok jelennek meg, és akárhova nézünk, nem múlnak el. Kicsivel később elhalványulnak a tárgyak. Még néhány óra, és már a szemorvosnál állhatunk. Ő azonban csak sajnálkozva megcsóválja a fejét, és a kezünkben egy botot érzünk, amiről tudjuk, hogy fehér. Csak már nem látjuk. Mert megvakultunk! Természetesen nem teljesen ez történik, a fenti történet csak elrettentésképpen szolgált. Tény, hogy nagyon veszélyes a teljes napfogyatkozás megfigyelése. Egyrészt azért, mert az adott pillanatban nem biztos, hogy érzünk fájdalmat, másrészt a tünetek akár évek múltával is jelentkezhetnek.

A biztonságos megfigyelésre egy lehetséges módszer:

A részleges fázist nézzük védőszemüveggel. Azonban a védőszemüveget is csak max. három percig használjuk egyfolytában. Utána egy kis pihenés, majd megint ellenőrizzük, hogy ott van-e a Nap az égen. Közben pillantsunk az óránkra. Lassan közeledik a 12 óra 48 perc, és a Nap egyre inkább eltűnik. Amikor az utolsó sugara is elhalványult, vegyük le a szemüveget, és nyugodtan csodáljuk meg a napkoronát. Közben számoljunk (vagy mérjük az időt). Amikor letelt 80 másodperc, vegyük fel a szemüveget. Ezt a módszert használva biztosak lehetünk abban, hogy nem szenvedünk szemsérülést.

A boltban árult speciális védőszemüveg helyett használható:
alumíniumbevonatú mylar fólia
polimer szűrő
fekete polimer szűrőszemüveg
16-os vagy erősebb hegesztőszemüveg.

!!!A napfogyatkozás megfigyelésére alkalmatlan:!!!

exponált film
röntgenfilm
cd
floppy lemez
kormozott üveg
12-es, 14-es hegesztőszemüveg
napszemüveg
sérült szűrőszemüveg



Derült eget kíván mindenkinek:

Bacsi

Adatok forrása: http://www.napvadasz.hu/biztonsag.htm

További űrvadász írások a teljes napfogyatkozásról



1999. augusztus 03., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület