CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Teljes napfogyatkozás Magyarországon

“Perseida 1999” Országos Napfogyatkozás Tábor Pakson
 
 

Előkészítés, szervezés

Sokan éreztek igényt arra, hogy az 1999 augusztus 11-i teljes napfogyatkozást olyan többoldalú rendezvénnyel körítsék, amely méltó a rendkívül ritka természeti jelenséghez.

Az Országos Napfogyatkozás Tábor “Perseida 1999” néven augusztus 6 - 14 között zajlott, azaz már 5 nappal a napfogyatkozás előtt elkezdődött és tartott összesen 8 éjszakán át, amelyben szállás, étkezés, programok és még egy egész napos alföldi buszkirándulás is volt.

A Napfogyatkozás Konferencia augusztus 7 - 10 között folyt, azaz 4 napon keresztül szerveztük meg az eseményt. Augusztus 13-án még a megfigyelések megbeszélésére is jutott idő.

Az Amatőrcsillagász Sátortábor augusztus 8 - 13 között teljesen ingyenesen állt az érdeklődők rendelkezésére.

A teljes napfogyatkozás augusztus 11-i megfigyelése közösen, előre kiválasztott észlelőhelyen, szervezetten történt.

Valamennyi rendezvényünk nyilvánosan meghirdetett, bárki által látogatható volt.
 

A tábort az ASTRA Pécsi Csillagászati Egyesület, a Pécs-Baranyai TIT Csillagászati Szakosztálya, a Magyar Csillagászati Egyesület Pécsi Helyi Csoportja, a Magyar Csillagászati Egyesület Paksi Helyi Csoportja és a Draco Csillagászati Egyesület szervezte.
 

A szervezők a csillagászati táborszervezésben tapasztalt pécsiek voltak (Gyenizse Péter, Keszthelyi Sándor, Keszthelyiné Sragner Márta). Szokásos feladataikat most még színvonalasabban, pontosabban, nagyobb létszámra kellett megszervezni. A távolság okozta problémákat kis részben a paksi amatőrcsillagászok segítették megoldani (Dalos Endre, Szabadi Péter, Vígh Lajos). A szervezőknek elő kellett készíteni a szállás, az étkezés, az előadások, az észlelés helyét és a busztúrát. A szervezésben nagy segítséget nyújtott az Internet. A világhálón már hónapokkal előbb hírt adtunk a táborról.Az érdeklődőket később postai úton is értesítettük.

Paks városa mint helyszín a teljes napfogyatkozás előre számított sávjából adódott. A magyarországi teljes sáv tengelyének közepén helyezkedett el, a Dunántúl és az Alföld találkozásánál, az árnyék tengelye itt metszette a Dunát. A hely észak és dél felöl utazva is jól megközelíthető volt. Itt a totalitás 2 perc 21 másodperces volt, aminél gyakorlatilag nem volt hosszabb tartam. Itt éppen a Nap delelésekor volt a totalitás.

Paks nyugati részén lévő dombokon zajlott a teljes napfogyatkozás alkalmából rendezett tábor 8 éjszakán keresztül.
 

Az új lakótelepen álló főiskolai kollégiumba már augusztus 6-án megérkeztek a résztvevők, itt összesen 138 fő kapott jó színvonalú szállást. A szállás a város nyugati peremén, a “Hegyi lakótelepen” lévő I. Műszaki Szállón, a Gagarin u.1. szám alatt volt. Nagyon színvonalas, kétágyas szobás elrendezésű szálló (régebben az Atomerőműnek épített, ma a Realprotector Kft. főiskolai diákszállóként, nyáron hotelként működteti) amelyben a résztvevők távcsöveiket, műszereiket, értékeiket tárolhatták és kényelmesen pihenhettek. A napfogyatkozás miatt nagy volt a szállás kereslete Pakson, ezért ezt a szállást már 3 hónappal előbb lefoglaltuk, sőt másfél hónappal előbb ki is fizettük.

Az étkezésre a szálló teakonyhája és a közeli boltok, éttermek adtak lehetőséget, de minden nap közös vacsora volt a közeli Goldmine étteremben. Jó és változatos étkezést kaptunk Tenki Józsefné jóvoltából romantikus környezetben, bár a nagy létszám néha próbára tette az étterem dolgozóit.Itt lehetőség volt a vacsora utáni poharazgatásra, beszélgetésre, ismerkedésre is.

Megjöttek az oroszok is! Három napos buszozás után (Varsón és Prágán keresztül) augusztus 7-én délelőtt érkezett Paksra Szentpétervárról 38 orosz amatőrcsillagász (A “Föld és Világegyetem” Ifjú Csillagászok Iskolája elnevezésű tanintézet “Fekete Nap” napfogyatkozás expedíció tagjai). Velük interneten keresztül kerültünk kapcsolatba. Alexander Tron a Szentpétervári Tudósok és Tanulók Egyesületének vezetője szervezésében jöttek Magyarországra.A csoport egyik fele középiskolás korú tanulókból, másik fele fiatal egyetemi tanársegédekből állt.

Augusztus 7-én délután 3 órakor kezdetét vette a Napfogyatkozás Konferencia. A Napfogyatkozás Konferencia előadásait a Város Művelődési Központba szerveztük, itt egy 100 fős klubot kaptunk előadóteremként, eszközökkel, helyi büfével. Darócziné Szalai Edit igazgatónő biztosította a termet és megnyitójában köszöntötte is a rendezvényt. 15 előadó 26 előadást tartott nagyrészt a napfogyatkozás témájában. Ebben nem csak a táborok amatőrcsillagászai, hanem paksi érdeklődők is részt vettek. A kánikulai meleg a teremben még elviselhetetlenebb volt, de tartósan nagy létszám (60 és 130 fő között) hallgatta végig az előadásokat.

Augusztus 8-án délben megnyitotta kapuit az Amatőrcsillagász Sátortábor.

A saját sátorral érkezők a Paksi Atomerőmű RT. által fenntartott Rádióklub bekerített füves telkén verhették fel sátraikat, ahol az ellátás alapjai (víz, villany, zárható helyiségek) biztosítottak voltak. Ezt a lehetőséget az amatőrcsillagászok és a természetjárók elektronikus levelezőlistáin is közzétettük. 80-90 fő vett részt ebben a sátortáborban (ebből 65 főnevét jegyeztük be a naplóba). Minden érkező lakóhelyéről egy palack tájjellegű bort hozott ide, egy Napfogyatkozási Országos Borkóstolással színesítve az eseményt.

Az észlelőhelyet előre felderítettük. Ez a város legmagasabb pontján volt, a helyiek által kirándulóhelyként használt és Kilátódombnak nevezett magaslaton. (Térképészeti neve: Birito). Ez egy több négyzetkilométernyi területű füves réten álló magaslat körpanorámával, jó vízszintes látástávolsággal. Kocsival is megközelíthető. Ideálisnak tűnt (és bizonyult) a teljes napfogyatkozás és kísérőjelenségeinek megfigyelésére. Az esti távcsöves megfigyelésekre a Rádióklub telke melletti téglalap alakú betonozott részt használtuk.

Minden együtt volt ahhoz, hogy a közelgő ritka természeti jelenséget kényelmesen felkészülve figyelhessük meg.
 

Keszthelyi Sándor



1999. december 07., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület