CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

NAPÚT IRODALMI PÁLYÁZAT

A Napút (a Masszi Lap- és Könyvkiadó irodalmi, mûvészeti és környezeti folyóirata) június 30-i beküldési határidõvel jeligés, mûfaji megkötöttség nélküli pályázatot hirdet hazai és határon túli magyar szerzõknek olyan irodalmi alkotásokra (egy szerzõi ívnél nem hosszabb, nyomtatásban és interneten közöletlen "rögtönzésekre") , amelyek bármi módon a Magyarország területérõl 1999. augusztus 11-én megfigyelhetõ teljes napfogyatkozáshoz kapcsolódnak, s amelyek közül a díjazottakat az augusztus 11-e elott megjelenõ számában, a pályamunkák színe-javát pedig késõbb közli.

Az üstökösökhöz és más égi jelekhez hasonlóan a régi civilizációkban apokaliptikus kataklizmák baljós elõjeleként értelmezett napfogyatkozás mára turisztikai látványossággá profanizálódott, de ezzel együtt is táptalaja az ezredvégi világvéghangulatnak; miközben sötétség és világosság a környezetét érzékelõ élet keletkezésének tudományos magyarázatában ugyanolyan fontosságú, mint a világteremtésben és a napistenmítoszokban. Beküldhetõk tehát éppúgy versek és eszkatologikus kisesszék például a "megmenthetetlen emberiség" "válságzsivajáról" 1936-ban értekezõ Hamvas Béla vagy az emberiség fõbûneit sorra vevõ Konrad Lorenz eszmekörének folytatásaképpen, mint akár vers a "bibliai sötétség" leendõ nyolc percérõl vagy akár "képzelt riport" egy e napon ide látogató idegen szemével. Elfogadunk áltörténelmi, máskori napfogyatkozásokról szóló rövid szépprózai munkákat, továbbá mindegyik zsánerben bármely kiválasztott (jelzett) íróelõd modorában megírt mûveket is.

A jelige feloldását külön borítékban kérjük mellékelni. A díjazás keretösszege hatvanezer forint (legalább három díjra). Beküldési határidõ: 1999. június 30. Címünk: Napút szerkesztosége, 1136 Budapest, Pannónia u. 6. Tel./fax: 349-2316. E-mail: naput@drotposta.hu



1999. június 18., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület