CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Az ezredvég napfogyatkozása

Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én
Az ezredvég napfogyatkozása


Mint már korábban mi is hírül adtuk, 1999. augusztus 11-én teljes napfogyatkozás lesz, amely Magyarországról is megfigyelhetõ. Hazánk területérõl legutoljára 1842. július 8-án láthattak teljes napfogyatkozást az emberek. Érdekesség, hogy ezt a napfogyatkozást Petõfi Sándor is végignézte (mindenféle védõeszköz nélkül), és ennek következtében rövid idõre el is vesztette látását. Ne kövessük az õ példáját és ne nézzük végig szabad szemmel a napfogyatkozást. Ugyanis az a legveszélyesebb az egészben, hogy amikor belenézünk a Napba, szinte semmit sem érzünk ( a forró hõségen és az elvakító fényen kívül). Azonban minden egyes másodperc a szemünkben lévõ receptorsejtek millióit roncsolja, és ennek késõbb súlyos következményei lehetnek. Például megvakulás, fehér bot és vakvezetõ kutya. Habár a médiákban nagy szerepet kap a teljes napfogyatkozás megfigyelése, minden valószínûség szerint így is lesznek súlyos “szembalesetek.” A legbiztonságosabban az Elsõ Magyar Napvadász Kft. által forgalmazott napfogyatkozás szemüveggel figyelhetjük meg. Ez 500 Ft-os darabáron kapható a budapesti Telescopiumban (Budapest, Budafoki út 41/B), illetve a különbözõ OFOTÉRT üzletekben. De sok más cég is forgalmaz napfogyatkozás szemüveget, Sopronban én már a Shell töltõállomásnál és a Blues Bagoly könyvesboltban is láttam, de biztos vagyok benne, hogy még másutt is kapható. Azonban arra ügyeljünk, hogy csak olyan szemüveget vásároljunk, amit valamilyen intézmény – pl. KERMI – megvizsgált. Az a jó szemüveg, amely a napfény 99,99 százalékát, az ultraibolya- és infravörös sugárzás 100 százalékát kiszûri. Azaz ha belenézünk, akkor a Napon kívül semmi mást nem látunk vele.

Sopronban a következõ idõpontoknak megfelelõen fog zajlani a fogyatkozás:
(Az idõpontokat soproni idõ szerint adtuk meg.)

11 óra 26 perc 06 mp. A részleges fázis kezdete

Ez az elsõ kontaktus, amikor a Hold korongja elkezdi eltakarni a látszólag ugyanakkora napkorongot. (A Nap átmérõje a valóságban kb. 400-szor nagyobb, mint a Holdé, de 400-szor messzebb van a Földtõl, ezért Napot és a Holdat egyforma átmérõjûnek látjuk. Az idõ elteltével a Nap sarlója egyre inkább vékonyodik, egyre sötétebb lesz és a levegõ lehûl. A Nap körül kezdenek feltûnni a csillagok – pontosabban legeleõször egy bolygó: a Vénusz.

12 óra 46 perc 31 mp. A totalitás kezdete

Elkezdõdik a második kontaktus: a Hold teljesen eltakarja a Napot. Feltûnik a napkorona, majd a napfény már csak egyetlen egy holdbéli völgyön süt át – ez a gyémántgyûrû. Amikor ez is eltûnik, teljes erõvel ragyog fel a napkorona. Ekkor nyugodtan levehetjük a védõszemüveget, és lélegzetvisszafojtva gyönyörködhetünk a mindössze 1 perc 24 másodpercig tartó látványban. (Romániában látható a legtovább az augusztusi teljes napfogyatkozás, ez 2 perc 23 másodpercet jelent. Hazánkban a maximális idõtartam 2 perc 22 másodperc, a Szombathely-Siófok-Makó vonalon.) A Vénusszal átellenben egy másik bolygót figyelhetünk majd meg, a Merkúrt. Az állatok azt hiszik, hogy eljött az este, és elindulnak fekvõhelyükre, a madarak elhallgatnak. Évszázadokkal ezelõtt a teljes napfogyatkozás még rettegést váltott ki az emberekbõl, bár egyes helyeken még ma is úgy tartja a néphiedelem, hogy egy sárkány felfalja a Napot, megint mások úgy gondolják, hogy a Nap szenvedélyes szerelemre lobbant a Hold iránt, és a jótékony sötétség leple alatt oltja vágyát. Az amatõrcsillagászok pedig azt vallják, hogy ez a látvány mindent megér, és pénzt/idõt nem spórolva képesek akár több ezer kilométert is utazni, hogy láthassanak egy teljes napfogyatkozást. Az 1994-es braziliai, és az 1995-ös indiai teljes napfogyatkozásnak magyar résztvevõje is volt. De mire ez az egész eszünkbe jut, ismét feltûnik a gyémántgyûrû, véget ér a totalitás.

12 óra 47 perc 57 mp A totalitás vége - A részleges fázis kezdete

Véget ér a teljes napfogyatkozás, kezdõdik a részleges fázis, ami még több, mint 1 óráig tart. Egyre nagyobb lesz a napkorong, és a teljes napfogyatkozás látványa hamarosan már csak az emlékeinkben él tovább. Illetve e rengeteg fényképen, videófelvételen, rajzon...

14 óra 09 perc 59 mp: A részleges fázis vége

A Nap ismét teljes erejével ragyog az égen. Teljesen véget ért a teljes napfogyatkozás.
 

Készüljünk fel arra, hogy a teljes napfogyatkozás napján, azaz augusztus 11-én elképzelhetetlen méretû forgalmi dugó alakulhat ki, hiszen az emberek többsége a teljes napfogyatkozás sávjába fog majd utazni. Siófokon és környékén már az összes szállodában foglaltak a szállások, Szegedre pedig több mint 10 ország csillagászatit várják. A MÁV kedvezményes áron fogja szállítani a napfogyatkozás megfigyelõit, s repülõvel is meg lehet majd közelíteni a jelentõsebb városokat. Arról nem is beszélve, hogy renegeteg kis csoport fog majd napfogyatkozás party-t tartani a Balaton környékén.

A boltokban pedig már most lehet kapni a különbözõ napfogyatkozás tárgyakat: pólókat, sapkákat, képeslapokat, posztereket, bögréket

További, (sokkal) több információ olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület által kiadott Meteor Csillagászati Évkönyv 1999-ben, a nemrégiben megjelent Napfogyatkozás a maga teljességében címû könyvben, illetve az interneten a

http://napfogyatkozas.mcse.hu
http://www.napvadasz.hu
http://supernova.akg.hu

címeken.


Természetesen a napfogyatkozás megfigyelésében az Internet is szerepet fog játszani. Különbözõ szervezetek fogják online közvetíteni a napfogyatkozást, ezekrõl még késõbb hírt adunk.

Mindenkinek derült eget kíván:

Bacsárdi László



1999. július 26., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület