Pizza
Syndicate
Szinte biztosra vettem, hogy valamiféle hasonlóságot mutat majd a
játék a Pizza Tycoon I,II-vel. Nem is tévedtem :). A játékban azonnal
feltűnik a gyönyörűen megrajzolt, humoros, egyedi grafika. Nincs olyan
menü, amelyre rá lehetne jönni azonnal, hogy mit is jelent.
Szerencsére kiterjedt help segíti az eltévedteket.
A programot leginkább a menedzserjátékok közé sorolnám, és az
ilyenekkel sajnos hadilábon állok. Persze vannak kivételek, mint
például a Simcity vagy a Theme Hospital.
A program csodálatosan jó lenne, ha nem lenne agyonbonyolítva -
sajnos. Igaz, a programozók beépítettek automatizált elemeket, de ezek
nem igazán hatásosak. Valaki szereti az ultrakomplex játékokat - pl.
rovarokkal foglalkozó jeles ismerősöm Ikar - de az ilyen
"csodabogarak" kevesen vannak.
Lássuk a medvét! Gondoltam, a legegyszerűbb az lesz, ha nyitok egy
pizzériát, és megnézem hogyan működik. Először is a berendezést
tervezed meg. Ennél figyelni kell az elrendezésre is, illetve arra,
milyen törzsközönségnek szánom a pizzériát - nyolcfajta korosztály
igényeit vehetem figyelembe. Felvehető alkalmazottak a séf, pincérek,
menedzser és bűnöző, minden egyes személynek 12 féle jellemzője van -
mint pl. gyorsaság, menedzsment, vonzerő stb. -, ezenkívül
iskolázottságuk 4féle lehet mindegyik 5 fajta erősséggel. Ezen kívül
még két képernyőnyi más tulajdonságuk is van - ez volt a személyzet.
Persze ha már dolgoznak, akkor további 5! tulajdonságuk is lesz - mint
például mennyit késnek, mennyire szorgalmasak, milyen motivációval
rendelkeznek. Mivel szeretek mindent átlátni, itt már kezdtem
elveszíteni a fonalat…
Jöttek a menük, minden városban más a közízlés, de ez
korosztályonként is változik! Ezenkívül amikor pizzát készítesz, több
mint szász alapanyagból mazsoláshatsz - hangyától elkezdve a
legközönségesebb paradicsomig. Az alapanyagok állaga sem mindegy!
Minden alapanyagot szétdarabolhatsz 4 féle méretben. Ezenkívül a
pizzán való elrendezés is számít! Itt kezdtem megőrülni. Persze az
összes általam kreált pizzát utálták - valamelyiktől a gyerekek pl.
elhányták magukat - köszi… Ezután kiderült, hogy azt is be kell
állítani, hogy milyen minőségű anyagokból dolgozom, illetve a tegnap
használt alapokat felhasználom e ma is - ez is befolyásolja a pizzát.
Ebből a két kiemelt jellemzőből talán látható, hogy a program
őrült bonyolult, viszont az egészen biztos, hogy aki ebben a
programban elmélyed, és utána vendéglátó szakmában helyezkedik el, az
mindenre fog gondolni egy ilyen vendéglátó hely menedzselésénél -
ugyanis a készítők semmit nem hagytak ki.
A program javallott menedzser beállítottságúaknak, de azoknak
semmiképpen sem, akik gyors, könnyű kikapcsolódásra vágynak.
1999. szeptember 14., kedd 00:00