CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A szalma csak kellék és a jászol soha nem üres

A szalma csak kellék, és a jászol soha nem üres

Szenvedélyes töprengés egy virtuális kép előtt

(Zenei melléklettel)

Graphics: D. Hoffer E.

Nagyon rossz tulajdonság az, amikor bárki saját tapasztalat-bőségének birtokában, igazának biztos tudatában másokat bármilyen közvetlen módon befolyásolni igyekszik. Nem szerencsés ez még akkor sem, ha az orientálás a legnagyobb jóindulattal, egy vitathatatlanul magasabbrendű érték irányában történik.
Nem tehetek róla, mégis újra és újra megdöbbent, ha valaki a legártatlanabb arccal bizonygatja saját igazát, amikor nyomorultságát, mint a meg nem született gyermekeinek okát tárja elém, miközben önmagát is sokszorosan becsapja.
A jelen kor pápáját egyre többen ismerik el, mint a jóakarat, a következetesség, a keresztény élet gyakorló megélőjét. Ő beszélt sokat az élet és halál kultúrájáról, az életszemlélet változásának szükségességéről. Nemrég - saját szakmámban, melynél közvetlenebb életszolgálat kevés van -, egy értekezlet legnagyobb felszisszenését az váltotta ki, amikor valakit - kollégát - emlegetve kitudódott, hogy neki 8 gyermeke van.

Fel kell-e tennem a kérdést, hogy mi vezetett odáig, hogy ilyen elvont eszmefuttatással terheljek másokat? Az edény egyszer megtelik és kicsordul.


Arra gondoltam, a keresztény ember számára mennyire egyértelmű (lehet) a karácsonyi jászol, benne az Élet (mely hite szerint az ő továbbélésének, örök életének záloga.) De ki van, mi van a többiek jászolában?
Ha üres a jászol, akkor az életnek nincs értelme,ilyen csak öngyilkosjelöltek karácsonya lehet. De a feldíszített Betlehem, minden szükséges dologgal együtt többnyire megvan: ott áll a jászol, benne a szalma, mint kellék, és soha nem üres. Talán magunk sem tudjuk, hogy mit teszünk bele. Jó esetben legalább a név továbbvivőit, életünk folytatóit, akik talán mások, talán jobbak lesznek (ó, nem szűnő utópiák!). Autót, lakást, kertet, egzisztenciát, sikert, megjósolt hossz-t és bessz-t (ez eddig elég általános), stukkós újrafestést, dominikai utat, tele jégszekrényt és betétkönyvet, drága szilvesztert, gyűlölködő elválást, önkeresést és -megvalósítást (ez már sokkal konkrétabb).
Nem kérdéses, hogy a karácsony akkor is az lehet, ha bárki alternatív, nem tisztán keresztény tartalommal tölti meg. De nevezhető-e karácsonynak, ha az élet helyett halott dolgok kerülnek a bölcsőbe, ha halottat, halott dolgokat dajkálgatunk a fenyőág, az ég alatt?
Ügyeskedéssel persze minden magyarázható, de életre nem kelnek a dolgok, a jászlak pedig elégnek mint szükségtelen tárgyak a világ újonnan emelt oltárain.

- DI -



1999. december 03., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület