CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Az Istennel töltekező magány

Az Istennel töltekező magány
Az evangélium üzenete 2000.03.12.

Grafika: D. Hoffer E.
Mk 1.12-15 A Lélek nyomban arra ösztönözte, hogy menjen ki a pusztába. Negyven napig kinn maradt a pusztában, közben megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, de angyalok szolgáltak neki. János elfogatása után Jézus Galileába ment, s ott hirdette az Isten evangéliumát és mondta: „Beteljesedett az idő, és már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban.”
A nagyböjti vasárnapok evangéliumai sorozatot alkotnak abban az értelemben is, hogy mindegyik egy-egy tanács, mindegyik egy-egy eszközt kínál, amivel a húsvétra készülést tökéletesíthetjük. Nagyböjt első vasárnapjának evangéliuma abban segít, hogyan kell a húsvéti felkészülést elkezdenünk? A három vasárnappal korábbi evangéliumban Jézust az írástudók felelősségre vonják tanítványai miatt:
- Miért nem böjtölnek?
Akkor a Mester arra mutatott példát, mikor nem kell böjtölni. Most viszont arra találunk egyenes utalást, hogy igenis a böjtre szüksége van mindannyiunknak, akik valamilyen módon Jézust szeretnénk követni. Az olvasatban csakúgy, mint a valóságban, a böjt és megkísértés összekapcsolódik. Nemcsak arról van szó, hogy azért, mert a test kívánságai esendőbbé teszik az embert; olyasvalamit is megkíván, ami azelőtt, "normális körülmények között" eszébe sem jutott volna, hanem a böjt alkalmas előkészítője egy olyan állapotnak, tisztaságnak, "sallangmentességnek", melyet a sátán nagyon is el akar kerülni.
Állapot és funkció találkozása. Íme, a kettő nem független egymástól!
A szent negyven nap célja nem lehet más, mint minden olyan eszközt megragadni, mely a keresztény történet során alkalmasnak bizonyult arra, hogy közeledjünk Isten felé és valamilyen módon elkülönüljünk eddigi szürke állapotunktól.
Nem tudunk kimenni a világból; erre életformánk szinte teljesen alkalmatlan, de annál jobban, annál tudatosabban kell arra törekednünk, hogy más lehetőségeket, más "sivatagokat", más találkozási helyeket találjunk a feltöltődésre.
Egy régen látott ismerősöm mondta nemrég nekem: "Tudod, már a vasárnapok sem olyanok! Nézd meg, hol találsz például vasárnapi családokat!" Visszakérdeztem, hogy ő vajon mennyi energiát fektet bele abba, hogy a vasárnap valóban vasárnap, ünnep legyen; "Gondolj bele, mit csináltál gyerekkorodban, hogy aznap ünneped legyen!"
"Lehet, hogy igazad van!"– így a válasz.
Nem kerülhető el az aktív készület, akár a vasárnapról, akár a nagyböjtről, akár húsvétról beszélünk. Nem kerülhető el a sivatag sem, hogy az Istennel töltekező magány gyümölcsei megérhessenek ennek a koratavasznak lélekdermesztő ünneptelenségében is.

-DI -



2000. március 08., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület