CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Krisztus nyilvánosság-klubja

Krisztus nyilvánosság-klubja
Az evangélium üzenete 2000.04.02.

Jn 3.14-21 Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen. Nem azért küldte el Isten a Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvösséget szerezzen a világnak. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, aki azonban nem hisz, már ítéletet vont magára, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiában. Ez az ítélet: a világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert tetteik gonoszak voltak. Mert mindenki, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot, s nem megy a világosságra, nehogy kiderüljenek a tettei. Aki ellenben az igazsághoz szabja tetteit, a világosságra megy, hadd derüljön fény a tetteire, amelyeket az Istenben vitt végbe.”

Különösen a rendszerváltozás idején került "közforgalomba" a nyilvánosság kifejezés. Próbáltunk, próbáltak élni vele, még klub is alakult ezzel a névvel, aztán valahogyan alábbhagyott a dolog, mert kiderült, a legtöbb embernek van takargatnivalója. A tagoknak is és a nem tagoknak is. Pedig a nyilvánosság, az olyan élet, melyet a nyilvánosságra lehet vinni, melyet valaki a világosságra mer(!) vinni, eszköz a többiek számára. Az már csak "hab a tortán", hogy a világosságra vítt "foltos" élet is lehet hasznos, lehet tanúságtétel. A kereszt takaratlansága, a felemelt kereszt (Krisztusé és a sajátunk) a legeklatánsabb példája a világosságra vitt eszköznek, a világosságra vihető lehetőségnek. Nem verekedni kell vele, nem másokat bunkózni vele - nem erre való egyik sem -, hanem arra, hogy felemeltessen, és legyen egyáltalán lehetőség felnézni rá.
Halvány és sokszor nagyon rosszul sikerülő próbálkozások történnek nálunk és a világ fejlettebb demokráciáiban is a nyilvánosság erejének kihasználására. Nem mindig sikerül, és ha sikerül is, nem nagyon értik az emberek, és minden hallható ellenvélemény nélkül gúny tárgyává teszik.
Tény, nem könnyű a világosságot elviselni. Mennél nagyobb a nyilvánosság, mennél betakarhatatlanabb a szenny, annál kellemetlenebb a dolog. A kereszténység a nyilvános gyónások idején aligha viselkedhetett így, vagy talán éppen a megbocsátás hiányosságai vezettek el a gyónások mai formáihoz? Ki tudná ezt ma már megmondani? Nem különös, hogy a pápa a bocsánatkérés egy fajtájával visszatért a nyilvánossághoz, az igazság birtoklásának biztos tudatában, vállalva még a meg nem értés kockázatát is ?
Van egy nagyszerű mondás, melynek egyszerűségét csak kifejezésbeli telitalálat volta múlja felül: "Ki mivel vesződik, avval kenődik." Ez a "kenődés" az - akár pozitív, akár negatív értelemben használjuk -, ami a világosságon látható.
Ha csak a közélet számtalan anomáliájára gondolunk, már akkor előttünk áll jelenlegi állapotunk. Keresztény országépítés keresztények nélkül nehéz, sőt lehetetlen. Ha nincs magja a nyilvánosságnak, ha szüksége és becsülete sincs a bűnbánatnak, akkor nem nézünk fényes jövő elé, és magunk is egy eszközzel szegényebbek leszünk önmagunk nevelésében.

-DI -



2000. március 29., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület