CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A mennybemenetelről jut eszembe

A mennybemenetelről jut eszembe
Az evangélium üzenete 2000.06.04.

Grafika: D. Hoffer Erzsébet
Mk 16.15-20 Aztán így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. Akik hisznek, azokat ezek a jelek fogják kísérni: Nevemben ördögöt űznek, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik, ha pedig betegekre teszik a kezüket, azok meggyógyulnak.” Az Úr Jézus, miután szólt hozzájuk, fölment a mennybe, elfoglalta helyét az Isten jobbján, ők meg elmentek, s mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr velük volt munkájukban, és tanításukat csodákkal kísérte és igazolta.

Dr.Jelenits István OSchP ír egy nemrég kiadott könyvében arról, hogy a Biblia Isten- (és ember-) szemléletét mennyire torzíthatja egy nyelv sajátossága. Európában - nyelvileg is - valamiképpen mindent '"fragmentálunk", részeire bontunk, az egészet nem vagyunk képesek egyszerre szemlélni, "megfogni" .
Ahogyan az ember "egészségéhez" hozzátartozik a test és lélek egysége, úgy Jézus istenségének elválaszthatatlan része fogantatása, kereszthalála, feltámadása és mennybemenetele is. Hogy tudatosan-tudattalanul mi megcsonkítjuk ezt, az hitünk hiányossága.
Így a felhő nemcsak az apostolok elől takarja el a mennybementet, hanem előlünk is. De ez nemcsak dimenzionális, hanem szemléletbeli hiányosság is.
Vannak az antropomorfizmusnak modellezhető részei, ilyen a karácsony, a passió, de van ezzel a módszerrel megközelíthetetlen titok: minden művészeti megformálás ellenére ilyen a fogantatás, a feltámadás és a mennybemenetel.
Isten bizonyos titkokat megtart magának: a Bibliában nincsenek definíciók (pedig - mi okosok - sokszor mit meg nem adnánk értük)! A "kicsinyeknek kinyilatkoztatott Isten" teljességét élete egészében mutatta meg. Lehet, hogy mi mást szeretnénk, hozzánk hasonlóbbat, pedig mi mintáztattunk a Hozzá való hasonlatosságra és nem fordítva.
Az óriási lehetőség, az "előélt", teljes élet a folytatással együtt ellenünk fordul, "minden embernél szánalomra méltóbbak"- ká válunk a titkok "birtoklása" nélkül.
A teljes hit átlát a mennybemenetel felhőin. Nem marad takartan előtte a feltámadott teste: felismeri azt, Aki visszajött a holtak közül, és közülünk ment el, hogy nekünk helyünk legyen.
De a kenyértörésben hogyan ismernénk fel teljesen, ha részleges a látásunk, ha állandó "takarásban" élünk?
Hogyan hangzik a szánkból a "Jöjj el!", ha bennünk nem a teljes, a titkok velünk maradt Jézusa él?
- DI -



2000. május 30., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület