CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Belső rend és világi "rendetlenség"

Belső rend és világi "rendetlenség"
Az evangélium üzenete 2000.09.17.

Mk 8.27-35 Ezután Jézus elment tanítványaival Fülöp Cezáreájának környékére. Útközben megkérdezte tanítványait: „Kinek tartanak engem az emberek?” Azok így válaszoltak: „Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások valamelyik prófétának.” Erre megkérdezte tőlük: „Hát ti mit mondotok, ki vagyok?” Péter válaszolt: „A Messiás vagy.” A lelkükre kötötte, hogy ne szóljanak róla senkinek. Ezután arról beszélt nekik, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie, a vének, a főpapok és az írástudók elvetik, megölik, de harmadnapra feltámad. Ezt egészen nyíltan megmondta. Erre Péter félrevonta, és szemrehányást tett neki. De ő hátrafordult, ránézett tanítványaira, s így korholta Pétert: „Távozz mögém sátán, mert nem az Isten dolgaival törődsz, hanem az emberekével.” Összehívta a népet és tanítványait, s így szólt hozzájuk: „Ha valaki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen."
Az embert alapvetően meghatározó dolgok közé tartozik, hogy mi van benne. Meghatározza minden cselekedetét, az emberekkel való viselkedését, irányultságát: megtisztítja vagy beszennyezi létét - a külső körülményektől sok tekintetben függetlenül.
Mi az ember belső tartalma? A világnézet szóval szoktuk kifejezni, de ennél sokkalta több, mert mi azokról beszélünk - és Jézus is azokról beszél -, akik a világot rendként, egy felső rendezői elv gyakorlati következményeként fogadják el. Ez a belső rend, elhatározottság a keresztényeknél az a kérdés, amit Jézus kérdezett a tanítványoktól: „Hát ti mit mondotok, ki vagyok?” Az erre a kérdésre adott felelet kötelezettség egyben, melynek következményei már közvetlenül, nagyon is bőrünkön tapasztalhatók.
Isten dolgaival törődni akkor kell, ha elfogadtuk Őt (akkor is kénytelenek vagyunk, ha tagadjuk létét). A gyakorlati válasz teszi hihetővé, követhetővé, példaképpé vagy nevetteti ki a Krisztus-követőt. Isten dolga pedig a Földön a kereszt hordozása, ezzel kell törődni. Ronda egy feladat, nem "modern", együtt jár a kinevetéssel, a hálátlansággal, az elárultatással, a megjósolt üldöztetéssel ("Ha engem üldöznek, titeket is..."), a kereszt cipelésével.
Egy kicsit önáltatás, bár van igazság benne, hogy minden nap csak úgy lehet felvenni a keresztet, ha este lerakjuk. Tehát az éjszaka órái - ígérik sokan - lehetnek nyugodtabbak. Kár tagadni azonban, hogy eljönnek az éjszakák, amikor nem lehet lerakni a keresztet, mert már kezünk-lábunk odaszegeztetett, és nem marad más, csak az önmagunk megtagadása.
Aki bármilyen keresztet felvesz, az megtagadja magát, mert az ember alapvetően nem ilyen. Az hülye, aki keresi a keresztet és azt mondja: még, még... Az igazi ember menekül a kereszt elől, szeretne anélkül élni, de nem lehet. Senkinek sem lehet, de a kereszténynek biztosan nem, mert minden Krisztus-követés valamilyen módon a meghívással kezdődik és kevés kivétellel a kereszten végződik. Mesteréhez hasonlóan a keresztény lehajtja a fejét. Ez a befejezés víziója vagy dimenziója.
Hitünk egyik sarkalatos tétele, hogy személyre szabott és nem túldimenzionált kereszt alatt élünk. Van, hogy ezt nem érezzük igaznak. Néha elérünk a határra, a kibírhatóság határára, aztán mégiscsak elvisszük, elcipeljük botladozva estig: és kezdődik a teremtés következő napja, ahol a keresztek is beépülnek a világ rendjébe és szépségébe - nem is akárhogyan. Nem csak a hegyek csúcsán, nem csak a templomok tetején, hanem az utcán és otthon, minden sarkában a szépnek teremtett Földnek. Hogy ez szebbé vagy jobbá teszi? Ennek mi már nem feltétlenül élvezői, de a Mester utódai vagyunk, ez a belső, ami a bevezető gondolat volt, az Istent hordozó vagy eltaszító ember környezetének feltétele.
„Hát ti mit mondotok, ki vagyok?”
- DI -



2000. szeptember 14., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület