CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Üzenetre márpedig szükség van!

Üzenetre márpedig szükség van!
Az evangélium üzenete 2000.10.08.

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Lk 1.26-28 A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.”
Az évközi 27. vasárnap időpontja egybeesik Szűz Mária ünnepével, akit a mai napon mint Magyarország Nagyasszonyát, fő patrónáját ünneplünk. Az ünnep apropója az, hogy Szt. István vagy Szent László felajánlotta az országot. Az ünnep tartalma viszont azt jelenti, hogy az Úr angyala meglátogatott egy ismeretlen és emberi szemszögből jelentéktelen názáreti szűzet.
Nagyot téved az, aki úgy gondolja, hogy könnyebb volt királyaink részéről Máriának, a nem látott, de az Írásban már szereplő Istenanyának átnyújtani a koronát, mint hinni nekünk, amit mond az Írás. Így a dolog nem is képzelhető el, hiszen hogyan lehetne Isten közelében bárki emberi méltóság, amikor már a Földön is megvetetteket, szegényeket, gyermekeket választott magának, hogy bármit is műveljen általuk. Közelében pedig nyilván ez a tulajdonság, mely révén kiérdemesültté válik valaki erre vagy arra, csak fokozódott: bizonyos értelemben még szegényebbé, még megvetettebbé, még gyermekibbé változott: olyanná, amilyenné Isten álmodta őt.
Vagy Mária büszke lett volna szeplőtelen fogantatására? Nem hiszem. Vagy kis Szent Teréz, vagy Teréz anya, vagy az a névtelen, aki egy sorház egyik nedves szoba-konyhájában tengette az életét ezelőtt pár tíz évvel közöttünk, Sopronban? Melyikük volt méltó a koronára? Istennél mindenki, aki ilyen, az embereknél pedig senki, noha a legnagyobb érthetlenségben is, mégis hozzájuk csődültek a tömegek.
Nem gondolnám, hogy a krisztusi rendet, sort bármely Isteni Személy felforgatná!
Szegény ország gazdagjainak ajánlom figyelmébe, hogy nincs ma bank, szelvény, tulajdon, mely úgy őrizné meg az ember díszét és értékét, mint a felajánlott, az "égi széf"-ben őrzött. Ezt el lehet fogadni, lehet tagadni, de jobbat még senki nem talált. Még akkor sem, ha néha nagyon jól jönne egy-egy ilyen "hívatlan látogató" mindannyiunknak, és elmondaná nekünk is, hozzánk idomítva mindazt, amit 2000 éve Názáretben: "Üdvözlégy, aki csak a töredékét használod a rád áradó kegyelemnek minden áldott között: bűnös vagy, mégis van benned valami, ami tetszik Istennek. Azt folytasd tovább!"
- DI -



2000. oktĂłber 04., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület