CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kifejezések másként

Kifejezések másként
Az evangélium világa

.Amikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült.„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés” - mondta akkor tanítványainak. - „Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz.” Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget. A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, aztán testvére András, Zebedeus fia, Jakab és testvére János, Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab, Alfeus fia és Tádé, a kánai Simon és a karióti Júdás, aki később árulója lett. Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, megparancsolva nekik: „A pogányokhoz vivő utakra ne térjetek rá, s a szamariaiak városaiba ne menjetek be! Forduljatok inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa! A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, a gonosz lelkeket űzzétek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok.(Mt 9.36-10,8)

Néhány sajátosan jézusi fogalommal ismerkedhetünk meg ebből a kis részletből:
Tömeg, amely elcsigázott és kimerült. Mi másmilyennek ismertük meg a tömeget a focipályák környékéről, a tüntetésekről, a gyűlésekről, a seregből, a választásokból. Pedig tömegében ilyen az ember, bármennyire is másnak mutatja magát, bármennyire is más a felszín. Menekültek és tanácstalanok, elűzöttek, az édentől keletre letelepedettek, kiszolgáltatottak, ha a valóság elfedésére nincs lehetőség. És Jézus sajnálja őket.
Tizenkettő a tömegből és egy választás, Júdásé, amely visszautasíttatott. Ma hányan választatnak ki a milliárdból és hányan a Júdások, hogy Jézus a bűnökben napról napra elárultasson ? Lesz-e egy Péter, a megkülönböztetett, az első, aki a szolgák szolgája, hogy a szavakat a jellemzésére és ami fontosabb, az elfogadására immár az ökumenében is megtalálják?
Hatalom, de nem uralkodásra, hanem szolgálatra. A gyengeség megszüntetésére, hogy ne izmaink dagadjanak, hanem a gyengeségben legyünk erősek. Mintha hasonlót hallottunk volna a miniszterelnök pannonhalmi beszédében a lehetőségekről, mint részéről az elmúlt év felfedezését. De ő legalább felfedezte, bevallotta, amíg mások még mindig másként képzelik. Mi felfedeztük-e a hatalmat a segítésre, s ha nem mi tesszük, hanem közvetítünk, akkor ingyen és bérmentve ma is...?


- DI -



1999. június 13., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület